5.000 euro boete voor Club Brugge na incidenten tegen Anderlecht

14/06/17 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:08

Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag beslist. Paars-wit houdt 1.000 euro boete over aan de ongeregeldheden tijdens de topper van 14 mei.

5.000 euro boete voor Club Brugge na incidenten tegen Anderlecht

© BELGA

De op 1-1 geëindigde topper op de achtste speeldag van Play-off I in de Jupiler Pro League stond bol van de incidenten. Halverwege de tweede helft gooiden supporters van de thuisploeg rookbommen op het veld in de buurt van vierde official Wim Smet, die geraakt werd en even moest bekomen. Scheidsrechter Sébastien Delferière legde de wedstrijd daarop tijdelijk stil. Nog tijdens de wedstrijd werd onder meer Youri Tielemans bekogeld met proppen en bierbekers, Anderlecht-trainer René Weiler werd geraakt door een projectiel. Op het einde van de wedstrijd zouden er racistische spreekkoren geweest zijn, waarbij Club-supporters vooral Kara Mbodj viseerden. Ook de warme verwelkoming van de Brugse spelersbus met 'meerdere pyrotechnische materialen' kwam in het rapport van de Match Delegate aan bod.

Het Bondsparket stelde op 30 mei een sanctie van 4.000 euro boete en een voorwaardelijke wedstrijd achter gesloten deuren voor. Twee weken later beslist de Geschillencommissie een boete van 5.000 euro op te leggen. "De feiten worden niet betwist. Club Brugge werpt echter op dat zij als club niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor daden van derden, de Geschillencommissie heeft dit argument in het verleden al ontmoet", klinkt het. De commissie verwijst naar de uitspraak na de wedstrijd Charleroi-Standard van 4 december 2016, die definitief werd stilgelegd nadat supporters de Waalse derby meermaals hadden verstoord. "De UEFA schrijft voor dat alle clubs verantwoordelijk zijn voor ongepast gedrag van supporters [...], zelfs indien zij kunnen bewijzen dat ze geen enkele fout hebben gemaakt in de organisatie van de match. Dit reglement voorziet een objectieve aansprakelijkheid voor feiten gepleegd door derden. Deze regel heeft een preventieve en ontradende doelstelling door aan de clubs een verantwoordelijkheid op te leggen voor het gedrag van het publiek."

"Er waren geen opmerkingen op de organisatie van de match inzake orde en veiligheid. Uit neergelegde stukken blijkt dat er alles aan gedaan wordt om dergelijke incidenten te voorkomen. Toch stuit Club op een aantal beperkingen zoals onder meer het fouilleren. Niettemin zijn de feiten ernstig, vooral wat betreft het gooien van pyrotechnische voorwerpen naar Wim Smet. Bovendien hadden er meer stewards kunnen gestuurd worden naar het kwestieuze vak: reeds bij aanvang van de match werden immers dergelijke pyrotechnische voorwerpen gebruikt. Dit is wel gebeurd vanaf de 66e minuut, waarna de match zonder incidenten is verlopen", merkt de Geschillencommissie op. "Club Brugge is gehouden de nodige inspanningen te leveren om de daders van deze onaanvaardbare feiten te identificeren en de gepaste sancties op te leggen. Dit zal er hopelijk toe leiden dat deze supporters uit het stadion worden geweerd", besluit de Geschillencommissie, die aandraagt de opgelopen schade in te vorderen via de boodsdoeners.

(BELGA)

Anderlecht werd op zijn beurt vervolgd, omdat uit het bezoekersvak een bommetje werd gegooid naar Tribune Oost. Daarbij raakten drie Club Brugge-supporters lichtgewond. RSCA betwistte het incident niet, waardoor de Geschillencommissie besliste de vordering van het Bondsparket te bevestigen. De landskampioen kreeg een boete van 500 euro en ook een openstaande voorwaardelijke boete van 500 euro wordt effectief gemaakt.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!