Club Brugge verliest in Genk en mag de titel vergeten

Na de 3-2-nederlaag in Genk is de titel mathematisch niet meer mogelijk voor de Bruggelingen.

Club Brugge kon op de voorlaatste speeldag van de play-offs geen beroep doen op Timmy Simons en Jesper Jørgensen, die afgelopen zondag tegen Standard allebei hun vijfde gele kaart van het seizoen kregen. Michel Preud’homme koos voor Tom Høgli en Oscar Duarte op het middenveld, waardoor Brandon Mechele zijn plaats centraal in de defensie opnieuw innam. Blauw-zwart begon het best aan de wedstrijd en na twee minuten kon Thomas Meunier al bijna scoren, maar hij kon net niet bij een voorzet van Waldemar Sobota. Zeven minuten later kreeg ook Nicolas Castillo een mooie kans, maar in plaats van op doel te koppen, koos de Chileen voor een slechte aflegger voor Lior Refaelov.

Owngoal De Bock

In de negentiende minuut was dan ook Mechele dicht bij het openingsdoelpunt toen hij bij een verre vrije trap van Maxime Lestienne kon, maar via Bennard Kumordzi dwarrelde de bal nog tegen de paal. Vijf minuten later kreeg Club bovendien helemaal het deksel op de neus. Laurens De Bock wou een hoekschop van de Genkenaars wegwerken, maar raakte de bal helemaal verkeerd en zag de bal achter zich in doel belanden. Net op hetzelfde moment scoorde Anderlecht op het veld van Zulte Waregem al de 0-2 en Club leek even aangeslagen. Toch viel na ruim een half uur de verdiende gelijkmaker. Tom Høgli trapte van buiten het strafschop en via een Genkse verdediger kwam de bal voor de voeten van Maxime Lestienne, die doelman Köteles te grazen nam. Die 1-1-tussenstand stond ook aan de rust op het bord.

Blunder Köteles

Wie verwacht had dat Club gedreven uit de kleedkamer zou komen, kwam bedrogen uit. Genk nam het heft in handen en na tien minuten zette Bennard Kumordzi dat ook om in een nieuwe Limburgse voorsprong. Ope een hoekschop liet Mechele zich te gemakkelijk aftroeven door de Genkse middenvelder. Club ging daarna opnieuw op zoek naar de gelijkmaker en Lior Refaelov claimde tevergeefs een strafschop na een fout van Brian Hamalainen. Michel Preud’homme begon zich ondertussen steeds meer te irriteren en moest door scheidsrechter Boucaut terecht gewezen worden. Ruim een kwartier voor affluiten kwam Club toch opnieuw langszij. Na een voorzet van Lestienne kopte de ingevallen Victor Vazquez naar doel, waar Köteles hopeloos naast de bal grabbelde. Sobota had maar binnen te duwen.

Derde plaats

De Brugse supporters hoorden op dat moment dat Zulte Waregem de aansluitingstreffer gescoord had tegen Anderlecht, maar het waren integendeel de Genkenaars die een derde keer konden scoren. Mechele liet zich deze keer in de luren leggen door Ilombe Mboyo, die de bal in het hoekje voorbij Ryan kopte. In blessuretijd dook Preud’homme zelfs vroegtijdig de kleedkamer in. Tekenend voor blauw-zwart. Club leed zijn vierde nederlaag van het seizoen en door de 1-2-zege van Anderlecht is de titel ook mathematisch niet meer mogelijk. Door de 1-3-overwinning van Standard in Lokeren is Club nu zelfs weggezakt naar de derde plaats.

Doelpunten: 24′ De Bock (owngoal, 1-0), 32′ Lestienne (1-1), 55′ Kumordzi (2-1), 72′ Sobota (2-2), 83′ Mboyo (3-2).

Racing Genk: Köteles, Anele, Kara, Walsh, Hamalainen (80′ Tshimanga), Buffel, Gorius, Kumordzi, Schrijvers, Vossen, Mboyo.

Club Brugge: Ryan, Meunier, Engels, Mechele, De Bock, Duarte (60′ Vazquez), Høgli, Refaelov (85′ De Sutter), Sobota, Castillo (65′ Gudjohnsen), Lestienne.

Gele kaarten: Vossen, Kumordzi, De Bock.

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut.