Club Brugge staat met anderhalf been in de bekerfinale

© BELGA
Redactie KW

In de heenwedstrijd van de halve finale van de Beker van België won Club Brugge dinsdagavond met 5-1 van de buren van Cercle.

Bij Club Brugge kreeg nieuwkomer Claudemir zijn eerste basisplaats. De Braziliaan verving de geschorste Ruud Vormer. Ook Victor Vazquez was er voor het eerst sinds zijn meniscusoperatie nog eens van bij het begin bij. Centraal in de defensie speelden Stefano Denswil en Brandon Mechele voor het eerst samen, waardoor Oscar Duarte naar de bank verhuisde. Voorin verving Tom De Sutter de geblesseerde Obbi Oulare. Tuur Dierckx, die teruggekeerd is na een uitleenbeurt aan KV Kortrijk, zat al meteen op de bank. Bij Cercle kregen zoals aangekondigd enkele vaste waarden rust. In vergelijking met de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag voerde Arnar Vidarsson vier wijzigingen door. Hans Cornelis, Noë Dussenne, Bart Buysse en Maarten Martens werden vervangen door Dennes De Kegel, Gilles Dewaele, Stipe Bacelic-Grgic en Jinty Caenepeel.

Geodz opent al vroeg

Het eerste half uur van de wedstrijd was volledig blauw-zwart gekleurd. Het begon met een schotje van Gedoz, dat in de handen van doelman Werner belandde, en in de negende minuut kreeg Claudemir de eerste échte kans. De middenvelder mocht na een knap hakje van Vazquez van dichtbij aanleggen, maar mikte hoog over. Nadien waren er ook nog kopbalkansen voor De Sutter en Denswil, maar de openingsgoal werd net voor het kwartier gescoord door Gedoz. De krullenbol kwam een doorsteekpass van De Sutter alleen voor Werner, die niets kon beginnen tegen de lage schuiver. Voor Gedoz was het al zijn derde doelpunt in evenveel wedstrijden. Club probeerde door te duwen en deze halve finale al vroeg in een beslissende plooi te leggen, maar eerst vond De Sutter nog eens de vuisten van Werner op zijn weg en ook een kopbal van Denswil werd nog gepareerd door de Cercledoelman.

Club Brugge staat met anderhalf been in de bekerfinale


© BELGA

Bacelic-Grgic verrast

Het ging zelfs zo gemakkelijk dat er wat nonchalance in het spel van Club sloop en daar maakte de Vereniging aardig gebruik van om in het laatste kwartier een paar keer de neus aan het venster te steken. Stephen Buyl was de gevaarlijkste man bij groen-zwart, maar eerst kon hij een teruggelegde bal van Caenepeel onvoldoende raken en daarna leverde hij een bal ook nog te simpel in bij Kujovic. Wanneer het hele stadion zich al verzoend had met een 1-0-tussenstand aan de rust sloeg Bacelic-Grgic toch toe. De Kroaat, die nochtans niet goed in de wedstrijd zat, draaide zich goed weg van Simons en kreeg dan te veel ruimte, waardoor hij de bal van op zo’n twintig meter voorbij Kujovic kon trappen. Merteen na dat doelpunt floot Van de Velde de eerste helft af.

Rood voor Bourdin

De spanning was helemaal terug dankzij die gelijkmaker, maar Club kwam gepikeerd uit de kleedkamer en zette al vlug de puntjes op de i. In de vierde minuut van de tweede helft kopte Brandon Mechele eerst nog op de paal, maar De Sutter was goed gevolgd en kon Werner met een botsende bal verslaan. Club duwde nu helemaal door en iets voorbij het kwartier zorgde Vazquez voor de 3-1. De Spanjaard dribbelde zich voorbij Caenepeel en zorgde dan met een knal in de winkelhaak voor de iets gerustellender cijfers. Cercle moest de kelk nu tot op de bodem ledigen, want na het doelpunt van Vazquez werd Bourdin met zijn tweede gele kaart van de avond naar de kleedkamer gestuurd. Nadien waren er nog kopbalkansen voor opnieuw De Sutter en Denswil, maar die konden niet verzilverd worden.

Club Brugge staat met anderhalf been in de bekerfinale


© BELGA

Izquierdo scoort opnieuw

Cercle moest alles uit de kast halen om de terugwedstrijd te redden, maar dat lukte niet meer. Twaalf minuten voor affluiten bekroonde ook Izquierdo zijn uitstekende wedstrijd met een doelpunt. De Colombiaan, voor wie het al zijn vierde goal in drie matchen was, sloeg opnieuw aan het dribbelen en versloeg Werner met een schuiver in de korte hoek. In de slotfase zorgde Nikola Storm nog voor de 5-1-cijfers door de bal overhoeks en via de paal binnen te trappen. Voor de Maldegemnaar was het zijn tweede doelpunt in deze bekercampagne, nadat hij ook in de eerste rond al scoorde tegen Eendracht Aalst. Volgende week woensdag wordt de terugwedstrijd gespeeld, maar niemand geeft nog een cent voor de kansen van Cercle.

(KPL)

Doelpunten: 14′ Gedoz (1-0), 45+1′ Bacelic-Grgic (1-1), 49′ De Sutter (2-1), 63′ Vazquez (3-1), 78′ Izquierdo (4-1), 88′ Storm (5-1).

Club Brugge: Kujovic, Meunier, Denswil, Mechele, De Bock, Simons, Claudemir, Vazquez (83′ Bolingoli), Gedoz (76′ Storm), De Sutter (74′ Dierckx), Izquierdo.

Cercle Brugge: Werner, De Kegel, Bourdin, Dewaele, D’Haene, Maertens (66′ Van Roose), Van Acker (81′ Valcke), Bacelic-Grgic, Godee (71′ Verkindere), Buyl, Caenepeel.

Gele kaarten: 20′ Bourdin, 49′ Bacelic-Grgic, 61′ Maertens, 74′ Buyl.

Rode kaart: 65′ Bourdin (2x geel).

Scheidsrechter: Joeri Van de Velde.

Club Brugge staat met anderhalf been in de bekerfinale


© BELGA