Club Brugge ondervindt geen problemen met KV Oostende

© BELGA
Redactie KW

Club Brugge heeft vrijdagavond de 24ste speeldag ingezet met een 2-0-overwinning tegen KV Oostende, dat al heel vroeg met tien kwam te staan. José Izquierdo en Felipe Gedoz zorgden voor de doelpunten. Victor Vazquez vierde zijn rentree.

Bij Club Brugge koos Michel Preud’homme centraal achterin opnieuw voor Oscar Duarte en Stefano Denswil. De herstelde Brandon Mechele begon daardoor op de bank. Lior Refaelov bleek onvoldoende fit en werd op het middenveld vervangen door Nikola Storm. Voorin kreeg Obbi Oulare de voorkeur op Tom De Sutter, die rust gegund werd met het oog op de bekerwedstrijd van dinsdag tegen Cercle Brugge. Frederik Vanderbiest voerde bij KV Ostende maar liefst zes wijzigingen door in vergelijking met de competitiewedstrijd van afgelopen zondag in Gent. Didier Ovono was terug na zijn avontuur met Gabon op de Afrika Cup en verdrong Jeremy Dumesnil uit doel. Ook Carl Hoefkens, Michiel Jonckheere, Fernando Canesin, Bjorn Ruytinx en Knowledge Musona waren nieuw in de basis. Jordan Lukaku was geschorst, Xavier Luissint en Baptiste Schmisser geblesseerd. Elimane Coulibaly en Franck Berrier begonnen op de bank.

Vroege rode kaart

Nieuwkomer Musona kreeg dus zijn tweede basisplaats, maar zijn wedstrijd duurde amper zes minuten. Na een tackle op Vormer werd de Zimbabwaan met een twijfelachtige rode kaart naar de kleedkamer gestuurd. Club rook bloed en kwam nog voor het kwartier op voorsprong. Oulare leek aanvankelijk iets te lang te talmen, maar stak de bal dan toch knap door tot bij Izquierdo, die oog in oog met Ovono ijzig kalm bleef. Het Jan Breydelstadion maakte zich op voor een doelpuntenfestival, maar voor de rust werd er niet meer gescoord. Vormer was er met een kopbal wel dichtbij. KVO zorgde wel nog een paar keer voor slapstick, toen eerst Brillant en meteen daarna Ovono de bal knullig verspeelden. Vormer kon echter niet profiteren. Net voor de rust ging Ovono opnieuw aan het grabbelen op een afgeweken schot van de mee opgerukte Denswil, maar opnieuw was Vormer iets te laat om het foutje af te straffen.

Club Brugge ondervindt geen problemen met KV Oostende


© BELGA

Hevig protest bij KVO

De bezoekers konden daar weinig tegenoverstellen en bleven zelfs bij een 1-0-achterstand opzichtig tijd winnen. Iets voorbij het kwartier kon Ruiz met de bal aan de haal gaan na een foute inspeelpass van Duarte, maar de pass van de Costa Ricaan op Canesin was niet zuiver genoeg, waardoor Kujovic erger kon voorkomen. Op slag van rust mocht KVO wel opnieuw met een beschuldigende vinger naar ref Lardot wijzen. Eerst bestrafte hij een handsbal van Gedoz in het strafschopgebied niet en even later ging diezelfde Gedoz in de fout op Ruiz en daarbij leek de Braziliaan in zijn val ook na te trappen. Lardot hield het echter bij een gele kaart.

Blunder van Ovono

Aan de rust bleef Nikola Storm bij de thuisploeg in de kleedkamer. Zijn plaats werd ingenomen door Victor Vazquez, die zo zijn rentree maakte na een knieblessure. De Spanjaard toonde zich meteen door Felipe Gedoz het tweede doelpunt van de avond aan te bieden. De Braziliaan pakte uit met een spectaculaire omhaal en zag de bal tot zijn eigen grote verbazing tegen de touwen verdwijnen, al mocht hij daarvoor een opnieuw grabbelende Ovono dankbaar zijn. Club probeerde door te duwen, maar Izquierdo duwde de bal van dichtbij langs de verkeerde kant van de paal en Ovono had nog goede reddingen in huis op schoten van diezelfde Izquierdo en Oulare, die twintig minuten voor affluiten opnieuw met krampen af te rekenen kreeg en vervangen moest worden. Tussendoor had een vrije trap van Ruiz, die in het zijnet belandde, voor wat Oostends gevaar gezorgd.

Club Brugge ondervindt geen problemen met KV Oostende


© BELGA

Acht punten voorsprong

Ook in het slotkwartier vielen nog enkele kansen te noteren. Eerst kwam een opnieuw goed infiltrerende Vormer alleen voor Ovono, maar de Nederlander vond opnieuw de Oostendse doelman op zijn weg. Nauwelijks een minuut later pakte Canesin uit met een rush op de linkerflank. De Braziliaan ging door tot diep in het Brugse strafschopgebied, maar stootte dan op Kujovic. Uiteindelijk bleef die 2-0 wel op het bord staan. Club vergroot zo minstens tot zondag zijn voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht, dat dan Zulte Waregem ontvangt, tot acht punten. KV Oostende kan dit weekend – bij zeges van Westerlo en KV Mechelen – terugzakken naar de twaalfde plaats. Dinsdagavond speelt het zijn inhaalduel tegen Racing Genk. Club neemt het dan in de heenwedstrijd van de halve finale van de Beker van België tegen de buren van Cercle.

(KPL)

Doelpunten: 13′ Izquierdo (1-0), 47′ Gedoz (2-0).

Club Brugge: Kujovic, Meunier, Duarte, Denswil, De Bock, Simons (69′ Claudemir), Vormer, Storm (46′ Vazquez), Gedoz, Oulare (74′ Oulare), Izquierdo.

KV Oostende: Ovono, Coussement, Brillant, Hoefkens (93′ Milic), De Schutter, Ruiz (72′ Blazevic), Siani, Jonckheere, Canesin, Ruytinx (61′ Berrier), Musona.

Gele kaarten: 7′ Ovono, 43′ Gedoz, 44′ Ruiz, 84′ Izquierdo.

Rode kaart: 6′ Musona.

Scheidsrechter: Jonathan Lardot.