Club Brugge is opnieuw steviger leider na winst in stadsderby

Dankzij twee doelpunten van José Izquierdo en ééntje van Felipe Gedoz won Club de Brugse stadsderby tegen Cercle met 0-3. Lior Refaelov miste een penalty.

Bij Cercle werden twee wijzigingen doorgevoerd in vergelijking met de competitiewedstrijd van vorige week in Charleroi. Noë Dussenne, die vorige week nog geschorst moest toekijken, nam opnieuw zijn plaats in de defensie in ten nadele van Gilles Dewaele. Op het middenveld werd de geblesseerde Faris Haroun vervangen door Mathieu Maertens. Michel Preud’homme gooide zijn ploeg wel nog eens flink door elkaar. Zo maakte Stefano Denswil zijn debuut voor blauw-zwart. De Nederlander verving centraal achterin de licht geblesseerde Brandon Mechele. Voorin koos Preud’homme voor Tom De Sutter, die genezen is en de voorkeur kreeg op Obbi Oulare. Op de flank stond niet Felipe Gedoz, maar wel Nikola Storm. In de slotfase maakte ook Claudemir zijn debuut.

Refaelov mist penalty

De openingsminuten waren voor Club, met onder andere een mooie kans van Storm die gered werd door doelman Werner, maar daarna kon Cercle toch gelijke tred houden. De Vereniging kreeg kansen via Godee en Van Acker, maar telkens ging Kujovic goed plat. Tussendoor mocht Dussenne scheidsrechter Johan Verbist wel dankbaar zijn dat hij geen fout floot toen hij aan het truitje ging hangen bij De Sutter. Club was nadien nog dicht bij het openingsdoelpunt via Izquierdo en De Sutter, maar telkens zat Werner er met een lichaamsdeel tussen. Lior Refaelov kreeg de grootste kans van het eerste half uur, toen ref Verbist naar de stip wees na een fout van Werner op de doorgebroken Vormer. De Israëliër probeerde het met een panenka, maar zag de bal over de lat gaan.

Izquierdo opent de score

Cercle haalde opgelucht adem en leek Club even in de omknelling te kunnen nemen, maar net dan sloeg blauw-zwart toe. Izquierdo liep er op de linkerflank Cornelis af en trapte de bal vanuit een schuine hoek voorbij Werner tegen de touwen. Blauw-zwart leek de match in enkele minuten te zullen beslissen, maar alweer mee opgerukte Meunier zag zijn knal via de onderkant van de lat opnieuw het veld in stuiten. Cercl reageerde in de laatste tien minuten van de eerste helft met een gekruist schot van Godee, dat voorlangs ging, en een voorzet van Buysse, die net niet in doel verlengd kon worden door Bourdin.

Werner is kwelduivel

Club ging na de rust vol op zoek naar het tweede en verlossende doelpunt, maar de blauw-zwarte zuidtribune bleef lange tijd op zijn honger zitten. Vooral Olivier Werner dreef de ‘bezoekers’ verschillende keren tot wanhoop. Zo haalde hij een vrije trap van De Bock van onder de lat en bracht hij redding op schoten van Refaelov, Izquierdo en de ingevallen Oulare. Meunier trapte van dichtbij ook nog eens over het doel. Cercle kon daar slechts weinig tegenoverstellen. Na tien minuten in de tweede helft had Kujovic zijn vingertoppen nodig om Buyl van de gelijkmaker te houden en een kwartier later had Meunier gelukt toen D’Haene een slecht weggewerkte bal onvoldoende onder controle kreeg.

Vijf punten voorsprong

Het verlossende tweede doelpunt kwam er dan toch tien minuten voor affluiten. Werner kon het schot van Izquierdo, die in zijn ondertussen gekende stijl naar binnen gekomen was, wel nog wegboksen, maar Gedoz was goed gevolgd en kon de bal in één tijd in het lege doel deponeren. In de laatste minuut van de reguliere competitie zorgde Izquierdo nog voor de 0-3. Club is dankzij deze overwinning én de nederlaag van Anderlecht op Standard opnieuw iets steviger leider. Het heeft nu vijf punten voorsprong op paars-wit. Bij Cercle blijft het bang achterom kijken. De Vereniging staat nu samen met Moeskroen-Péruwelz op een gedeelde dertiende plaats. Het voorlaatst gerangschikte Waasland-Beveren heeft twee punten minder.

Doelpunten: 33′ Izquierdo (0-1), 80′ Gedoz (0-2), 90′ Izquierdo (0-3).

Cercle Brugge: Werner, Cornelis, Dussenne, Bourdin, Buysse, Maertens (85′ Van Roose), Van Acker, Martens (81′ Caenepeel), Godee, Buyl, Sukuta-Pasu (67′ D’Haene).

Club Brugge: Kujovic, Meunier, Denswil, Duarte, De Bock, Simons, Vormer, Refaelov (88′ Claudemir), Izquierdo, De Sutter (66′ Oulare), Storm (69′ Gedoz).

Gele kaarten: 27′ Werner, 73′ Van Acker.

Scheidsrechter: Johan Verbist.