Club Brugge haalt meteen zwaar uit tegen Lokeren

Lior Refaelov wordt gefeliciteerd door zijn ploegmakkers. © BELGA

Blauw-zwart zette in het eigen Jan Breydelstadion de Oost-Vlaamse bekerwinnaar met 5-1 opzij.

De wedstrijd begon met een minuut applaus voor de overleden Fernand De Clerck, die vrijdagvoormiddag begraven werd. De supporters eerden hun ex-voorzitter met een spandoek met als opschrift ‘Een leven voor Club: 9 titels, 5 bekers’. De aftrap werd gegeven door zijn zonen Piet en Jan en twee van zijn vijf achterkleinkinderen. Club speelde de wedstrijd ook met een rouwband.

Drie afwezigen bij Club

Michel Preud’homme kon voor deze wedstrijd geen beroep doen op de geblesseerden Brandon Mechele en Vadis Odjidja en de geschorste Thomas Meunier. Oscar Duarte, Tom Høgli en Eidur Gudjohnsen namen hun plaats in. Bij Lokeren werden twee wijzigingen doorgevoerd in vergelijking met vorige week, toen de Waaslanders de bekerfinale speelden en wonnen. Nill De Pauw verdween naar de bank ten voordele van Onur Kaya. Ayanda Patosi verving de geschorste Hamdi Harbaoui.

Refaelov opent de score

Club begon het best aan de wedstrijd en dat resulteerde in vroege kansen voor Eidur Gudjohnsen en Oscar Duarte, maar het was Lior Refaelov die na tien minuten de score kon openen. Maxime Lestienne recupereerde een verloren gewaande bal en bracht die voor doel, waar Refaelov simpel kon binnen tikken. Nadien verwaterde de wedstrijd wat, maar in de 27ste minuut schoot het stadion opnieuw wakker. Na een hoekschop kon de Lokerense doelman Copa wel nog de kopbal van Duarte keren, maar op de rebound van Björn Engels was hij kansloos. In de slotminuten van de eerste helft was Laurens De Bock nog dicht bij de 3-0, maar zijn schot strandt via de vingertoppen van Copa op de lat.

Vroege aansluitingstreffer

Lokeren was een stuk gretiger in het begin van de tweede helft en dat leverde ook enkele kleine kansjes op. Na twaalf minuten zorgde Dennis Odoi zelfs voor de aansluitingstreffer na een ongelukkig één-tweetje met Timmy Simons. Club leek het even moeilijk te zullen krijgen, maar in twee dolle minuten diepten Tom De Sutter en Lior Refaelov de Brugse voorsprong opnieuw uit. Eerst kopte Tom De Sutter een hoekschop voorbij een grabbelende Copa en nauwelijks twee minuten later trapte Lior Refaelov zijn tweede van de avond hoog in het doel voorbij de bezoekende goalie. Kort nadien zetten de supporters zelfs de mexican wave in.

Eerste plaats

In de laatste twintig minuten waren het vooral de Brugse supporters die meeste aandacht opeisten. Eerst werd de mexican wave ingezet en even later scandeerde het hele stadion de naam van Michel Preud’homme. In blessuretijd zette de ingevallen Victor Vazquez nog de kroon op het werk met de 5-1. Dankzij deze ruime overwinning is Club minstens tot zondag 19.45 uur leider in play-off 1. Het heeft nu één punt voorsprong op Standard, dat zondag nog thuis speelt tegen Anderlecht.

Doelpunten: 10′ Refaelov (1-0), 27′ Engels (2-0), 57′ Odoi (2-1), 61′ De Sutter (3-1), 63′ Refaelov (4-1), 91′ Vazquez (5-1).

Club Brugge: Ryan, Høgli, Duarte, Engels, De Bock, Simons, Jørgensen, Gudjohnsen (75′ Vazquez), Refaelov (89′ Sobota), De Sutter (79′ De Sutter), Lestienne.

Sporting Lokeren: Copa, Odoi, Scholz, Maric, Galitsios, Persoons, Overmeire, Vanaken, Kaya (70′ Remacle), Patosi (70′ De Pauw), Dutra (79′ Ansah).