Club Brugge deelt leiding na nipte zege op Standard, Anderlecht won match meer

Een doelpunt van Waldemar Sobota zorgde zondagnamiddag voor een 0-1-overwinning van Club Brugge op het veld van Standard.

Michel Preud’homme zorgde voor enkele verrassingen in zijn basisopstelling. Net als in Lokeren begon Nicolas Castillo aan de wedstrijd ten nadele van Tom De Sutter. Op het middenveld werden Timmy Simons en Jesper Jørgensen bijgestaan door Lior Refaelov. Eidur Gudjohnsen begon zo op de bank. Bij de Luikenaars bevolkten Julien De Sart en Yoni Buyens het centrum van het middenveld, waar de geschorste William Vainqueur ontbrak. Mehdi Carcela kreeg de voorkeur op Paul-José Mpoku, die al in de eerste helft de geblesseerde Geoffrey Mujangi Bia kwam vervangen.

Luiks overwicht

Standard nam de openingsminuten voor zijn rekening, maar daarna nam Club het heft in handen. De bezoekers kampeerden een tijdje op de helft van de Luikenaars, maar Kawashima echt bedreigen zat er nooit in. Na een kwartier nam Standard het commando over en Igor De Camargo kreeg de eerste grote kans voor de thuisploeg. Nadien dreigde Standard ook nog via Michy Batshuayi, Kanu en Mpoku, maar ook zij konden niet scoren. Tussendoor kreeg Maxime Lestienne nog een mooie schietkans voor blauw-zwart, maar de flankspeler trapte de bal recht in de handen van de Luikse doelman. Vooral Club mocht tevreden zijn met die 0-0-tussenstand aan de rust.

Sobota scoort

Standard kwam nadien opnieuw gedreven uit de kleedkamer en in de eerste tien minuten van de tweede helft was Mehdi Carcela tweemaal dicht bij het openingsdoelpunt. Eerst werd zijn kopbal vanonder de lat geduwd door Ryan en een minuut later ranselde de Brugse doelman ook een schot van de Standardspeler uit zijn kooi. Meteen na die kans was het wel raak aan de overkant. Club combineerde rond het strafschopgebied, waarna Waldemar Sobota naar binnen kon snijden om de bal snoeihard voorbij Kawashima te trappen. De frustratie groeide nadien bij Standard, terwijl Club vooral het spel zo vaak mogelijk probeerde stil te leggen. Twintig minuten voor affluiten kreeg Kanu nog een mooie kopbalkans, maar De Bock redde op de lijn.

Naar eerste plaats

Een kwartier voor affluiten claimde blauw-zwart een penalty na een tackle van Jelle Van Damme op Refaelov, maar Gumienny floot niet. Uit de herhaling bleek dat de Standardverdediger eerst de bal raakte en nadien pas Refaelov. Een correcte beslissing. Standard ging in het slotkwartier nog op zoek naar de gelijkmaker, maar ging daarbij vaak te overhaast te werk. Gumienny gaf nog vijf minuten extra tijd, maar ook daarin kon Standard niet meer scoren. Dankzij deze zege sprong Club over Standard naar de eerste plaats. Niet voor lang, want iets later versloeg Anderlecht Genk met 4-0 en kwam het naast Club te staan. Boven Club zelfs, want de Brusselaars hebben één match meer gewonnen.

Doelpunt: 57′ Sobota (0-1).

Standard: Kawashima, Van Damme, Ciman, Kanu, Opare, Mujangi Bia (30′ Mpoku), De Sart, Buyens (70′ Bulot), Carcela, Batshuayi, De Camargo (74′ Ezekiel).

Club Brugge: Ryan, De Bock, Duarte, Engels (61′ Mechele), Meunier, Simons, Jørgensen, Refaelov (78′ Høgli), Sobota, Castillo (61′ De Sutter), Lestienne.

Gele kaarten: Jørgensen, Kanu, Simons, Ciman.

Scheidsrechter: Serge Gumienny.