Club Brugge boekt eerste competitiezege in zes jaar op het veld van KV Kortrijk

Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Club Brugge won zaterdagnamiddag met 1-4 in het Guldensporenstadion. Izquierdo, Vanaken, Diaby en Refaelov scoorden voor de bezoekers. Voor de thuisploeg trof Tomasevic raak.

Met KV Kortrijk en Club Brugge stonden zaterdagnamiddag twee ploegen tegenover elkaar die zich moesten herpakken na respectievelijk een nul op negen en een nul op zes. Bij de thuisploeg bracht Johan Walem met Lukas Van Eenoo en Kristof D’Haene twee nieuwe namen in de ploeg in vergelijking met vorig weekend in de Gentse Ghelamco Arena. Benoît Poulain is geblesseerd, waardoor Zarko Tomasevic centraal in de defensie kwam, Nebosja Pavlovic begon op de bank. Michel Preud’homme moest noodgedwongen ook enkele wijzigingen doorvoeren. Victor Vazquez is op weg naar Mexico en zat niet in de selectie. De Spanjaard werd vervangen door Hans Vanaken. Ruud Vormer en Felipe Gedoz waren allebei ziek. Claudemir en Lior Refaelov speelden in hun plaats. Op de linksachter kreeg Davy De fauw de voorkeur op Laurens De Bock.

Rood voor Papazoglou

Een uitverkocht Guldensporenstadion zag een gretige start van beide ploegen met onder andere al drie gele kaarten in het openingskwartier. De eerste kans kwam er na iets meer dan twaalf minuten en het was meteen raak. Izquierdo slalomde zich een weg door de Kortrijkse defensie en gaf doelman Keet het nakijken. De thuisploeg reageerde met een volley van D’Haene die afgeblokt werd door Meunier. Iets over halfweg de eerste helft ontplofte de wedstrijd plots helemaal. Vossen en Papazoglou gingen in de clinch met elkaar en de Kortrijkse spits reageerde met een lichte kopstoot. Op aangeven van de vierde scheidsrechter toonde ref Delferière Papazoglou de rode kaart. Toch reageerde KV Kortrijk meteen. Tomasevic klom het hoogst op een hoekschop en knikte de 1-1 binnen. Op slag van rust claimden de bezoekers nog een penalty nadat Engels neerging op een hoekschop, maar Delferière gaf geen krimp.

Club maakt het af

Na de rust hadden de tien Kortrijkzanen nog weinig in de pap te brokken, maar het duurde toch tot de 64ste minuut vooraleer blauw-zwart een gaatje vond in de Kortrijkse defensie. Boyer leverde knullig in bij Refaelov, die de bal op zijn beurt op het hoofd van Vanaken schilderde. De Limburger kopte knap over Keet de 1-2 binnen. KV Kortrijk had geen antwoord meer in huis en Refaelov en Izquierdo lieten nog uitstekende kansen liggen. In de laatste tien minuten legde Club de wedstrijd dan toch in een definitieve plooi. Eerst scoorde Diaby de 1-3 nadat hij zich voorbij Chanot had gewerkt en drie minuten later maakte Refaelov het helemaal af. De Israëliër kon na een schot van Diaby makkelijk binnen tikken. Verder dan een kopbal van Gigot, die gered werd door Bruzzese, kwam de thuisploeg niet meer.

Eerste zege in zes jaar

Club Brugge won zo voor het eerst sinds 30 december 2009 een competitiewedstrijd in het Guldensporenstadion, al had het er vorig jaar ook al eens gewonnen in de 1/8ste finale van de Beker van België. Blauw-zwart klimt dankzij deze overwinning zelfs op naar de tweede plaats in het klassement, al kunnen KV Oostende en Anderlecht daar straks weer overwippen. KV Kortrijk blijft achter met nul op twaalf en slikte in de laatste vier competitiewedstrijden maar liefst dertien tegentreffers.

Doelpunten: 20′ Izquierdo (0-1), 27′ Tomasevic (1-1), 64′ Vanaken (1-2), 81′ Diaby (1-3), 84′ Refaelov (1-4).

KV Kortrijk: Keet, Boyer (78′ Gigot), Chanot, Van Loo (78′ Lallemand), Tomasevic, De Mets, Van Eenoo (72′ Kis), De Smet, Marusic, Papazoglou, D’Haene.

Club Brugge: Bruzzese, Meunier, Engels, Denswil, De fauw, Simons (92′ Castelletto), Claudemir, Vanaken, Refaelov, Vossen (73′ Diaby), Izquierdo (78′ Dierckx).

Gele kaarten: 9′ Claudemir, 11′ Simons, 14′ De Mets, 25′ Vossen, 69′ Izquierdo.

Rode kaart: 25′ Papazoglou.

Scheidsrechter: Sebastien Delferière.