Circus Christian Pattyn

Christian Pattyn wordt dan uiteindelijk toch de nieuwe voorzitter van E. Wervik. (Foto LVW)
Redactie KW

Christian Pattyn (64) uit Kortrijk gaat weg als voorzitter en geldschieter bij Eendracht Wervik en wordt dan toch de nieuwe voorzitter van KRC Harelbeke. Het vertrek van de flamboyante Christian Pattyn naar het Forestiersstadion heeft nu wel veel weg van een soap…

“Eendracht Wervik is de club van mijn hart en blijf ik trouw”, vertelde hij twee weken geleden nog in deze krant. Vorige week dinsdag was er bij Eendracht Wervik in zijn aanwezigheid nog een belangrijke Raad van Bestuur. Nadien verstuurde men een perscommuniqué met daarin de voornaamste conclusies. Daarin stond letterlijk als eerste punt : voorzitter Christian Pattyn engageert zich verder als voorzitter van de club. “We wachten om als Raad van Bestuur te reageren tot we officieel op de hoogte zijn van het ontslag als voorzitter van onze vzw”, aldus sportief manager Marnik Hoflack van Eendracht Wervik. Woensdagavond was er een spoedvergadering.

Pattyn groeide op in Wervik en werd er in maart 2007 voorzitter. In dat seizoen degradeerde geel-rood naar derde provinciale. Pattyn was zaterdag op Eendracht Wervik aanwezig tegen FC Merelbeke en vertelde ons daar daags nadien een belangrijke mededeling te doen. Wat uiteindelijk niet gebeurde. Ondertussen liet hij al weten dat hij omwille van de grotere, Harelbekese ambities en een nieuwe uitdaging richting de club uit tweede amateurklasse te trekken. De elf mooie jaren in Wervik blijft hij indachtig.

Inkrimping budget

Na de Raad van Bestuur verstuurde Eendracht Wervik eind vorige week een perscommuniqué met daarin de voornaamste conclusies na de belangrijke vergadering. ‘Eendracht Wervik is momenteel een gezonde club en wenst dit in de toekomst te blijven’, zo staat het vermeld. ‘Voor komend seizoen wordt geopteerd om de huidige, brede spelerskern af te slanken, dit ook om de speelkansen van een aantal beloftevolle jongeren te verhogen. Dit zal gepaard gaan met een zekere inkrimping van het budget.’

‘Hiermee anticipeert de club op een aantal evoluties die het hedendaagse voetbal typeren : inkomsten uit de kantine verminderen en sponsors vinden, verloopt moeilijker. De huidige besprekingen met de spelers verlopen in elk geval positief, de meeste spelers blijven ook volgend seizoen op post. Het geeft aan dat de spelers zich goed voelen bij de club. De gezellige ambiance bij de (thuis)wedstrijden is daar zeker niet vreemd aan. Eendracht Wervik is een volksclub die nog steeds kan rekenen op een schare trouwe supporters en op de steun van vele sponsors.’

BNP Paribas

Het is zeer de vraag hoe het nu verder moet. “Ik heb veel respect voor onze voorzitter”, reageert trainer Maxim Vandamme. “Hij stak zijn eigen geld in de club, niet dat van een firma of onderneming. Christian was een geldschieter, geen leider.”

“Christian was een geldschieter, geen leider”

Christian Pattyn was destijds directeur van de BNP Paribas in Kortrijk. Private banking BNP Paribas behoort tot de top van Europa. Enkele spelers waren van hem financieel afhankelijk. Er zijn jaren geweest dat hij per seizoen 70.000 tot zelfs 100.000 investeerde in de club. Voor komend seizoen zou dat een pak minder zijn…

“Met Christian komt iemand met leaderschip in de club”

Roeland Vanassche. (Foto a-LOO)
Roeland Vanassche. (Foto a-LOO)

Een financieel debacle dreigde voor RC Harelbeke, maar die zorgen zijn nu verleden tijd. Christian Pattyn verlaat Wervik en wordt dan toch voorzitter bij RC Harelbeke. In zijn zog keren de eerder opgestapte sponsors terug.

“Waarom Christian uiteindelijk voor ons gekozen heeft? Dat moet je eigenlijk aan de man zelf vragen,” zegt commercieel manager Roeland Vanassche, die dus eveneens bij de club zal blijven. “Er werd meermaals onderhandeld en uiteindelijk kwamen we tot een overeenkomst. Ik kan u nu al zeggen dat iedereen binnen de club op één lijn staat als de komst van Christian Pattyn ter sprake komt. Of het nu vanuit de jeugd komt of van de andere bestuursleden; er is honderd procent unanimiteit.”

“Waarom we voor Christian Pattyn kozen? Hij heeft ervaring in de voetbalwereld, kan een goeie en efficiënte organisatie neerzetten, is een goeie coördinator en motivator. Hij bewees dat in Wervik. Maar kennelijk wil hij hogerop, hij is razend ambitieus. Zo’n figuur hadden we de laatste tijd niet meer in ons bestuur. We misten leadership.

Goed nieuws dus voor Racing Harelbeke, dat de toekomst verzekerd ziet. “Het was ook vijf voor twaalf, het was tijd dat iedereen wist waar hij aan toe was. Niet in het minst onze spelers van de A-kern. Het is bijzonder hartverwarmend dat er bij mijn weten nog niet één basisspeler vertrok (Ruben Pyck trekt wel naar Mandel, red.). Ze hebben ons de tijd gegeven om uit onze crisissituatie te geraken, ze wisten dat we nog niet te vroeg alles konden officialiseren. Nu hebben we wel dat goede nieuws en onze nieuwe preses sprak al meteen over het vormen van stuurgroepen en een structuur die op poten gezet zal moeten worden. Uitstekend nieuws voor onze club, een monument als KRC Harelbeke mocht uiteraard niet verdwijnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier