Cercle zkt. euro’s

Club Brugge en Cercle Brugge: binnenkort ook een duel naast het veld.
Olivier Volckaert

Olivier Volckaert geef mee waarom het resultaat van de derby voor Cercle wél heel erg van belang is.

Een prestigeduel, meer dan dat lijkt de Brugse stadsderby niet te zijn voor Cercle. Het behoud is al enkele weken een feit, volgend seizoen lijkt nu de enige prioriteit.

Tv-gelden op het spel

Niet waar. De Vereniging pakt zondag het best een resultaat. Groen-zwart staat momenteel tiende maar met wat pech zakt Cercle nog naar de dertiende stek. Het eerste en verwaarloosbare gevolg is een op papier slechtere uitgangspositie voor Play-Off II, het tweede maar veel belangrijker gevolg is minder tv-gelden. En zeker voor Cercle is dat nadelig, dat als geen andere eersteklasser teert op die inkomsten. Vandaar ook de opvallende noodkreet van trainer Lorenzo Staelens op godbetert Facebook. “Blijkbaar is de beloofde kapitaalsinjectie met het omvormen van de vzw naar een cvba weer een fabeltje. Maakt dat we weer in hetzelfde budgettair probleem gaan zitten als de vorige jaren.”

Bestuur wakker schudden

Een emotionele uithaal? Neen, wel een doordachte manier om het Cerclebestuur wakker te schudden. De Lorre werd op de vingers getikt, maar zijn boodschap is er nochtans boenk op. De Vereniging blijft in hetzelfde bedje ziek als vorig seizoen. Dit seizoen (met het vroege behoud) was een uitzondering, op lange termijn is de patiënt ten dode opgeschreven voor eerste. Euro’s, daar draait het om. Om bijvoorbeeld Nuno Reis te houden, een scorende spits aan te trekken, een vervanger te vinden voor Uchebo, de ploeg in de breedte sterker te maken… Of moet Cercle wachten op de transfer van William Carvalho? Cercle vangt vijf procent op de doorverkoopprijs (geraamd op 45 miljoen euro) en dat is – zachtjes uitgedrukt – welkom.