“Cercle zal verrassend uit de hoek komen”

Redactie KW

Broers Pascal en Geert Leys volgen de derby van vrijdag op hun vertrouwde stek. Pascal als fervent Clubsupporter in de nok van de hoofdtribune, Geert als kinesist op de bank van Cercle.

Voor Pascal Leys, een 54-jarige advocaat in Brugge, is het een zwaar supportersleven. Thuis moet hij opboksen tegen zijn vrouw Lieve Verhaeghe, overigens een nicht van de voorzitter van Club Brugge. Zij én Pascal zijn drie stiefkinderen zijn allen Cerclefans. Net als zijn twee broers Axel en Geert. Die laatste is al meer dan dertig jaar kinesist bij groen-zwart. “Zoals onze vader Pieter Leys in de politiek neutraal was en geen voetbalkleur bekende, deed hij dat ook ten opzichte van zijn zes kinderen”, vertelt Pascal. “Hij nam ons wel mee naar matchen van Club en Cercle. Ik was een buitenbeentje en koos als jonge gast voor Club, ook al omdat ze in die periode met Carteus en Thio een ploeg hadden waar iedereen bang voor was.”

Nooit tegen club

“Pascal stond er in ons gezin eigenlijk alleen voor”, pikt Geert (57) in. “Mijn voorkeur ging naar Cercle. Ik was nooit tégen Club, maar kan er soms wel eens mee lachen. Met onze bende vrienden van zes van in de Manitobalaan was ik enige voor groen-zwart. Die situatie is nu dusdanig gekeerd.”

“Ik vermoed dat de derby opnieuw sterker zal leven bij ons. Er zijn meer streekgenoten binnen de kern. Aan de andere zijde van het stadion, waar ik toch enig contact heb, is Pascal Plovie de eenzame mens die er wat derbysfeer wil inkrijgen. Met mensen zoals hij is het leuk om over de derby’s te praten. Voor de burenstrijd maait hij altijd het gras en zegt : hoe minder groen ik zie, hoe beter. Ik ben tevreden voor hem dat het weer van de voorbije week toelaat dat het gras sneller groeit”, lacht Geert.

Pascal heeft, in tegenstelling tot zijn broer, een spelersverleden. Uiteraard bij Club. “Ik liep school in Zevenkerken en speelde binnen de provinciale schoolploeg. Door een broeder die bevriend was met Michel D’Hooghe geraakte ik als spits bij de UEFA-juniores van Club. Mijn universiteitsstudies zorgden er echter voor dat ik niet verder kon doorbreken.”

Bij beiden gaat er veel aandacht naar de derby. Geert vertrouwt erop dat Cercle zoals in de eerste twee matchen verrassend uit de hoek zal komen. “Hij blijft optimistisch, zelfs als ze bijna zouden degraderen. Club zal het niet gemakkelijk hebben. Maar ieder punt dat ze tegen Cercle verliezen is niet ingecalculeerd”, weet Pascal.

(ACR – foto Belga)