Zo wil Cercle het Jan Breydelstadion ombouwen tot een klein dorp

Redactie KW

Cercle wil op Jan Breydel blijven spelen en de huidige site verder uitbouwen tot een multifunctioneel sport-, woon- en recreatiepark. In de hoeken naast de tribunes zouden residentiële woonfuncties komen.

De Vereniging deed de plannen donderdagnamiddag uit de doeken. “Het stadion is voor ons een stuk stad. We voegen er culturele, recreatieve en ook residentiële functies bij. Het hernieuwde Jan Breydel wordt als het ware een dorp in de stad,” aldus voorzitter Frans Schotte. “Door het stadion te verbouwen, worden bovendien 12,5 hectare gronden elders gevrijwaard.”

Zo wil Cercle het Jan Breydelstadion ombouwen tot een klein dorp

Het Jan Breydelstadion, gezien van aan de ‘Club-kant’.

“Voor het herbouwen van Jan Breydel moeten we het stadion verkleinen naar een capaciteit van maximaal 12.000 toeschouwers”, aldus Thomas Tousseyn, die van de omheining rond het stadion af wil. Concreet zouden de tribunes en de bestaande hoeken selectief afgebroken worden. Voor het comfort wordt de plaats tussen de zitjes verbreed van 60 naar 70 centimeter. Het logegebouw wordt het administratief hart van Cercle, met kantoren, ticketing en Cercle-museum. In de loges komt een sky-restaurant met zicht op het veld. Het nieuwe stadion zou zelfs een crèche krijgen.

In de nieuwe plannen komt er heel wat ruimte vrij voor woonverkavelingen.

De 7.000 m² onder de tribunes kunnen benut worden voor sporten, maar ook voor sportgebonden vrije beroepen, kantoren voor de sportdienst en Bloso en wijkgebonden functies. Op de vier hoeken van het stadion worden 125 à 150 residentiële functies gecreëerd, zodat het kuipgevoel blijft. In het plan van Cercle is op de site 10 hectare grond vrij voor een duurzaam woonproject, 200 woningen, zowel eengezins-, stapel- als assistentiewoningen.

Zo wil Cercle het Jan Breydelstadion ombouwen tot een klein dorp

Zo zou de binnenkant van Jan Breydel er kunnen gaan uitzien.

Cercle heeft berekend dat een nieuw stadion langs de Blankenbergse Steenweg de vereniging 35 miljoen euro zou kosten, terwijl de vernieuwbouw van Jan Breydel voor 21,2 miljoen euro kan. “Ofwel geeft de stad het stadion in erfpacht aan Cercle ofwel blijft de stad eigenaar en verhuurt het aan Cercle,” aldus Frans Schotte, die liefst de eerste optie zou zien.

Zo wil Cercle het Jan Breydelstadion ombouwen tot een klein dorp

Een groen sfeertje bij een avondmatch…

Bovendien denkt Cercle ook aan de portemonnee van de blauwe buren. “Het nieuwe stadion zal Club dan 27 miljoen euro minder (107 in plaats van 134) kosten, omwille van een verminderde bouwkost voor een multifunctioneel stadion, minder omgevingsaanleg en de herlocalisering van publieke sportfuncties naar de Olympiasite.

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier