Van Wijk: “Misschien is het omdat ik zeg wat ik denk, dat ik nooit een topploeg heb getraind”

?Ik word afgeschilderd als een bullebak, maar ik geef nooit boetes,? aldus de Amsterdammer. © BELGA
Redactie KW

Cercle Brugge is onder leiding van de nieuwe trainer Dennis van Wijk in de laatste aanloop naar een reeks van maximaal vijf wedstrijden op leven en dood tegen SK Lierse.

Dennis van Wijk heeft na zijn ontslag bij Westerlo twee en een halve maand gereisd, wedstrijden bekeken, genoten van zijn vrije tijd. Als Bruggeling heeft hij het verdere verloop van de competitie van dichtbij gevolgd. Dus ook Cercle Brugge, waar hij ruim twee weken geleden, na het ontslag van Arnar Vidarsson, voor iets meer dan drie maanden werd aangetrokken. Zonder clausules of wat er in de toekomst gebeurt, maar met één opdracht: Cercle Brugge in eerste klasse houden.

Het verleden is voorbij

“Na een goed gesprek met zowel de technisch directeur, de algemeen directeur en daarna ook de voorzitter had ik meteen een goed gevoel. Wat in het verleden is gebeurd, ligt al enkele jaren achter ons. Eigenlijk van toen Cercle voor de beker naar Roeselare kwam, waar ik toen trainer was,” vertelt hij.

“We kunnen niet op gelijke spelen gokken”

Een ploeg proberen in eerste klasse houden heeft de Nederlandse trainer tot op heden al vaker moeten doen. Soms lukte het, andere keren dan weer niet. “Ik weet dus waar ik aan toe ben. Tegen Lierse hebben we iets meer dan vijftig procent, omdat we drie punten meer hebben. Tegen de tweedeklassers wordt het iets anders: de manier van voetballen, de beleving ook. Ik probeer mijn ervaring aan de spelers mee te geven. Er is echter weinig tijd om voetbalstructureel iets op poten te zetten, voetbaltechnisch kan het wel. Ik wil iets anders gaan voetballen met Cercle en op trainingen andere accenten leggen. Ook dat vergt enige tijd.”

Winst bij Antwerp

Van Wijk:

Van Wijk kan zaterdag tegen Lierse rekenen op een ruime kern, zij het zonder de revaliderende Wils, Valcke en N’Diaye en de geschorsten Cornelis en Dussenne. Ook voor Jinty Caenepeel, licht geblesseerd, komt de wedstrijd te vroeg. Martens en Haroun zijn nog maar een week opnieuw met de groep bezig. Hun aantreden zal afhangen van het feit of ze fit zijn of niet. “We moeten door”, klinkt de trainer strijdvaardig. “In die zin was het ontzettend belangrijk dat we die oefenwedstrijd in Antwerp hebben gewonnen: om opnieuw te weten hoe dat voélt. Want ook de volgende matchen moeten we winnen. We kunnen niet op gelijke spelen gokken”, vindt de trainer.

“Ik kom uit Amsterdam, mijn taalgebruik is anders”

“Ik ben alvast zeer gemotiveerd. Ik ben de voorbije jaren wat bijgeschaafd, de kantjes zijn eraf. Maar mijn beleving blijf dezelfde. Ik word vaak omschreven als een bullebak. Iemand die zijn spelers schoffeert. Ik roep hard, maar ik scheld niet. Mijn taalgebruik is misschien anders, maar ik kom uit Amsterdam. Ik ben daar zo in het noorden opgegroeid. Daarnaast ben ik niet meer dezelfde coach. Qua omgang met de spelers, trainingsarbeid, de filosofie, heb ik in vergelijking met mijn vorige passage bij Cercle een gulden middenweg gevonden. Vroeger was ik daar misschien wat strenger in, principiëler. Ik geef zelfs geen boetes aan mijn spelers. Maar ik zeg wat ik denk, en misschien is dat een reden waarom ik nooit een topploeg heb getraind”, besluit van Wijk.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier