Robbe Decostere uit Kortemark maakt zijn debuut bij Cercle Brugge

Robbe Decostere.
Redactie KW

Cercle Brugge wordt op zijn wenken bediend door AS Monaco als ze op zoek zijn naar jeugdig talent, maar dat betekent niet dat de lokale jeugd in het vergeethoekje staat. Ook jongeren uit de streek krijgen hun kans. Voorbeeld is Robbe Decostere (20) uit Kortemark.

Robbe is wel geen echt Cercleproduct want hij kwam op zestienjarige leeftijd over van de buren. “Ooit begon ik bij de lokale club Kortemark, maar ik maakte snel de overstap naar Roeselare”, vertelt hij. “Daar bleef ik een viertal jaar om dan de overstap te maken naar Club Brugge. Ik speelde er tot mijn 16de verjaardag, maar had het plots moeilijk tijdens het laatste jaar bij de U15. Op het einde van dat seizoen had ik een gesprek met de jeugdverantwoordelijken en die konden mij geen vaste plaats meer beloven. Ze waren wel vragende partij om te blijven, maar na een kort beraad heb ik toch beslist om Club te verlaten. Ik was net geen 16 en ik wilde spelen. Op die leeftijd ben je nog in volle ontwikkeling en is het belangrijk dat je wekelijks je wedstrijd speelt. Het spelplezier was weg bij Club en toen ik de kans bij Cercle kreeg, heb ik natuurlijk niet getwijfeld.”

Een tweetal weken geleden kreeg Robbe het bericht dat hij zich mocht aanbieden bij de eerste ploeg om de voorbereiding op het nieuwe seizoen te starten. “Dit is een ervaring die ze mij niet meer zullen afpakken. In vergelijking met de trainingen van de beloften is dit een wereld van verschil. Alles gaat er ongelofelijk professioneel aan toe en er worden bepaalde aspecten uit de wedstrijd heel intensief getraind. Iets waar we met de beloften geen tijd voor hadden omdat we maar eenmaal per dag trainden. Een ander verschil is de communicatie. Frans is hier nu de voertaal en soms moet ik toch eens wat uitleg vragen aan Brian Vandenbussche of Miguel Van Damme, die veel meer ervaring hebben. Zeker tijdens de wedstrijd, wanneer een allegaartje van Frans en Engels door elkaar geroepen wordt, is het soms lastig en moet je bij de pinken zijn.”

Ooit speelde Robbe bij de Rode Duivels U15. “Toen speelde ik nog bij Club. Het was een mooie ervaring. Achteraf gezien was dit een hele leuke tijd. Alles werd voor je geregeld, tijdens de stages en wedstrijden ging het er heel professioneel aan toe en moest je je van niets aantrekken. Het voelde ook heel speciaal aan om je land te vertegenwoordigen. Maar dat is verleden tijd en nu ga ik mij focussen op Cercle. Dit wordt een kans die ik met beide handen moet grijpen.” (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier