Oefenwedstrijd afgelast uit vrees voor supportersrellen

06/07/17 om 22:04 - Bijgewerkt op 07/07/17 om 08:07

De wedstrijd tussen Cercle Brugge en Royal Antwerp FC op de terreinen van KWS Oudenburg gaat niet door. Dat heeft de burgemeester van Oudenburg beslist. "Om hier een confrontatie tussen supporters van Club Brugge en Antwerp te vermijden", zegt hij.

Oefenwedstrijd afgelast uit vrees voor supportersrellen

15 juli moest één van de voetbalhoogdagen in Oudenburg worden. Toen stond namelijk een oefenwedstrijd op de terreinen van tweedeprovincialer KWS Oudenburg gepland tussen Cercle Brugge en kersvers eersteklasser Royal Antwerp FC. Ondanks negatief advies van zowel brandweer, lokale en federale politie was burgemeester Ignace Dereeper van plan om de wedstrijd te laten doorgaan. "Ik vond dat we heel goed voorbereid waren", zegt hij. "We hadden urenlang vergaderd met alle betrokkenen en ik was van plan om het negatieve advies naast mij neer te leggen."

Openstaande rekening

Tot de burgervader woensdagavond een mail kreeg van de veiligheidsverantwoordelijke van de Antwerpse voetbalploeg. Die stelde namelijk dat de harde kern van Antwerp samen met de harde kern van Club Brugge die datum had vastgelegd om een openstaande rekening te vereffenen: lees een robbertje te knokken. Het moet op 2 juli al tot een confrontatie tussen beide supportersclans gekomen zijn en die blijkt nog niet helemaal uitgeklaard. "Blijkbaar speelt Club Brugge diezelfde dag een wedstrijd in Deinze", zegt Dereeper. "En de twee supportersgroepen zouden van het feit dat ze op dat moment niet ver van elkaar verwijderd zouden zijn gebruik maken om af te spreken. Ze zouden dat volgens de Antwerpse informatie op de terreinen van Oudenburg of in de buurt ervan doen."

Delen

Ik kan het risico niet lopen dat groepen hooligans hier met elkaar gaan afspreken

Omdat Antwerp op die manier zelf vragende partij was om de wedstrijd niet te laten doorgaan en Dereeper ook zelf de veiligheid niet meer kan garanderen besliste hij om de wedstrijd alsnog af te gelasten. "Die informatie kan ik onmogelijk naast mij neerleggen", zegt hij. "Ik vind het heel jammer voor KWS Oudenburg zelf. Maar ik moet aan de veiligheid en de orde in de stad denken. Ik kan niet het risico lopen dat groepen hooligans hier met elkaar gaan afspreken."

Financiële domper

Bij KWS Oudenburg begrijpt men de beslissing van de burgemeester, maar is men wel ontgoocheld. "Voor ons is dit een financiële domper", zegt voorzitter Joris Depoorter. "Maar de burgemeester maakt de enige juiste beslissing. Als hij de veiligheid van de Oudenburgenaars niet kan garanderen, dan kan dit niet doorgaan. Het is jammer om vast te stellen dat voetbal eigenlijk geen voetbal meer is."

(TLG)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!