Miguel Van Damme opnieuw in doel na strijd tegen leukemie

"Dit geeft mij een zalig gevoel," glunderde de keeper. © ACR
Redactie KW

De keeper van Cercle Brugge speelde met de beloften. Het was zestien maanden geleden dat hij een officiële match had gespeeld.

Bij Miguel Van Damme werd tijdens de voorbereiding van vorig seizoen na de medische testen leukemie vastgesteld. Een zware klap voor de 23-jarige doelman, zijn vriendin en familie. Er volgde voor hem een zware behandeling die nu enkele maanden achter de rug is. Miguel hernam de trainingen bij Cercle en mocht maandagavond opnieuw tussen de palen postvatten bij de Cerclebeloften in een wedstrijd tegen Beerschot-Wilrijk.

Circa tweehonderd fans woonden de match bij, onder hen veel supporters, vrienden, familie en gewezen ploeggenoten van Miguel. Ook zij wilden zijn eerste match niet missen. “Dit geeft mij een zalig gevoel,” glunderde de keeper. “Het is een jaar en vier maanden geleden dat ik in een officiële match heb gespeeld. Dat was toen tegen Lommel onder Fred Vanderbiest. Ik heb de voorbije maanden enorm naar dit moment toegeleefd, want er was in mijn leven toch iets weggevallen. Naarmate ik fitter werd en voelde dat dit moment er kwam, begon ik af te tellen.”

Gezonde nervositeit

De beloften van Cercle wonnen met 3-1 met doelpunten van Robail, Willem en De Man. Miguel Van Damme speelde een secure match. “Ik had vooraf wat gezonde nervositeit. Maar ik voel mij goed. Ik heb mij altijd verzorgd en goed naar die match kunnen toeleven.”

Miguel zijn behandeling duurt ondertussen wel nog voort. Zij het in een mindere vorm. “Ik heb de eerste twee jaar nog maandelijks een onderhoudskuur. Ik moet hiervoor een uur of twee in het ziekenhuis zijn. Het gaat prima, ook op training. Ik heb totaal geen neveneffecten en verdraag het allemaal zeer goed.”

Met de andere keepers Brian Vandenbussche en Dimi Carré is er een wisselwerking om bij de beloften in doel te staan. “Ik ga nu hard blijven werken op training en dan zie ik wel wat de toekomst brengt”, aldus Van Damme.

(ACR)