Met AS Monaco waait een nieuwe wind doorheen Cercle Brugge

De nieuwe raad van bestuur van Cercle : Vincent Goemaere, Filips Dhondt, Pierre François (CEO Pro League), Vadim Vasilyev, Pierre Schotte, Thomas Tousseyn. © ACR
Redactie KW

Provinciegenoot Marc Vanmaele wordt nieuwe coördinator. De nieuwe technisch directeur, net als enkele nieuwe spelers worden eerstdaags verwacht.

De algemene vergadering van Cercle Brugge keurde gisteren ook de overname door AS Monaco goed. Voor de raad van bestuur van de Cvba werden Frans Schotte (voorzitter), Filips Dhondt, Vincent Goemaere en Thomas Tousseyn als bestuurders en Vadim Vasilyev, als vicepresident en CEO van AS Monaco, als gedelegeerd bestuurder bij de vereniging verkozen. Hiermee verwerft de huidige competitieleider in de Franse Ligue 1 de meerderheid van de zeggenschap in de Cvba Cercle Brugge. “In deze vennootschap zal alles ressorteren dat te maken heeft met het eerste elftal en het zakelijke binnen Cercle“, stelt voorzitter Frans Schotte. “De gesprekken zijn geen discussies en betwistingen geweest. Reeds van bij de start was het duidelijk dat zowel AS Monaco als het bestuur van Cercle dezelfde waarden nastreven en dezelfde doelstellingen hebben“, zegt Schotte die symbolisch de sleutels van Cercle aan Vadim Vasilyev overhandigde. “Met Vadim zijn alle gesprekken vruchtbaar en aangenaam geweest. Als wij de weg zien die AS Monaco heeft afgelegd in de voorbije jaren, ziet iedereen dat zij het willen goed en correct doen en dat zij van hun ploeg een parel van het Franse voetbal gemaakt hebben.”

Vadim Vasilyev krijgt symbolisch de sleutels
Vadim Vasilyev krijgt symbolisch de sleutels© ACR

Tijdens de voorstelling was ook Koen De Brabander, CEO van de Belgische voetbalbond en Pierre François, CEO van de Pro League, te gast. “Filips Dhondt heeft als een goede vriend met AS Monaco, als één van de betere club in Europa, vrij snel de keuze gemaakt om met Cercle in zee te gaan. Een ploeg met een historie binnen een mooie stad als Brugge. Dankzij de energie van Frans Schotte en alle leden van de vereniging heeft Cercle de moeilijkheden van de voorbije jaren overwonnen. Het stamnummer twaalf zal een traditionele voetbalvereniging blijven. Ik wens Cercle alvast veel succes“, klinkt François. Ook de CEO van Monaco had nog een reactie : “We hadden veel keuze in verschillende landen”, aldus Vasilyev. “Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de kwaliteit van het Belgische voetbal en zijn opleidingen. Dit is een historische club in een prachtige stad. Onze ambities zijn dezelfde. Cercle zat 78 jaar in eerste klasse. Daar hoort het thuis en daar moeten we zo snel mogelijk naartoe.”

Spelerskern

Tijdens de lunch was onder meer de Brugse burgmeester Renaat Landuyt en schepen Boudewijn Laloo uitgenodigd. Voorzitter Frans Schotte kreeg een gesigneerd shirt van sterspeler Radamel Falcao van AS Monaco. De komende dagen wordt de nieuwe technische directeur bekendgemaakt. Alsook hoe de omkadering er zal uitzien, zoals trainers, de technische staf onder leiding van José Riga en de medische staf. “We bekijken ook welke spelers wij een contractverlenging kunnen aanbieden“, zegt Schotte. “Wie er vanuit de eigen jeugd kan bijkomen. Ondertussen zijn we ook tevreden dat ondertussen vijf jongeren, waaronder Francis Cathenis uit Oostkamp en Olivier De Man uit Knokke-Heist als laatste twee, een contract konden tekenen. Daarnaast gaan we ook bekijken welke Belgische spelers en voor welke posities wij er kunnen bijhalen, alsook welke spelers Monaco bij Cercle wil betrekken.”

Ook de vzw blijft bestaan en waakt over de eigenheid van Cercle, zoals de waarden, de jeugd, vrijwilligers, supporters, sociale initiatieven en staat ook in voor het behoud van de kleuren, het stamnummer en de competities worden verder gespeeld op grondgebied Brugge. De raad van bestuur van de vzw bestaat uit Piet D’Hooghe als voorzitter en Filips Dhondt, Maria Blontrock, Frans Goeminne, Luc Constandt en Maarten Allijns als bestuurders. Er is tevens een raad van advies onder voorzitterschap van Marc Vanmaele. Hij staat vanaf maandag tevens in voor de algemene coördinatie bij Cercle Brugge.

Nieuwe algemeen coördinator

Marc Vanmaele en Jos Riga
Marc Vanmaele en Jos Riga© ACR

Marc Vanmaele uit Ruiselede is van opleiding licentiaat LO en heeft in Leuven postgraduaat bedrijfskunde gedaan. In een carrière binnen de interim- en televisiesector geraakte hij in het voetbal verzeild als CEO bij Lokeren. “Ik heb dat drie jaar gedaan. Ik krijg nu een nieuwe uitdaging bij Cercle Brugge. Ik ben net als bij Lokeren verantwoordelijk voor het niet sportieve. De ervaring die ik daar opdeed kan ik perfect bij Cercle hanteren, met de bedoeling dat we zowel sportief als extra sportief grote stappen vooruit zetten. Daarnaast is er ook het stadiondossier. Ook daar heb ik ervaring mee. Ik ben een financieel, commercieel human resource marketing man. Dat zijn mijn vaardigheden die ik op Cercle wil gebruiken. Dus ook het commerciële, want dat was een rode draad doorheen mijn carrière”, eindigt Marc Vanmaele.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier