Markse keepertrainer Cercle Brugge: “We steken ons niet weg”

Pieter Jan Sabbe moet Monaco-huurling Paul Nardi naar de top loodsen. © VDB
Christof Decraene

Voor Pieter-Jan Sabbe wordt het seizoen 2017-2018 erg speciaal. Hij is voor het eerst voltijds keepertrainer en zijn werkgever, Cercle Brugge, is een van de topfavorieten voor promotie naar eerste klasse A.

Met een uitwedstrijd naar Westerlo opent Cercle Brugge zijn voetbalseizoen. Meteen een zware dobber dus tegen de degradant uit eerste klasse A. Als Cercle Brugge zijn ambities meteen wat kracht bij wil zetten, moet daar gewonnen worden.

“Het is correct dat de verwachtingen bij groen-zwart erg hoog zijn, maar we zullen de promotie niet cadeau krijgen. Maar we willen ons ook niet wegsteken: het doel is promoveren naar het hoogste niveau. Cercle Brugge heeft een project voor drie jaar lopen, maar als het dit seizoen al kan, zullen we dat uiteraard niet laten liggen. De resultaten in de oefenmatchen waren goed, maar zijn geen indicatie voor een goed seizoen. Wij hebben wel het voordeel tegenover onze concurrenten dat wij het grootste deel van de voorbereiding al onze kern quasi compleet hadden.”

Specifieke taak

Pieter-Jan Sabbe werkt al jaren als keepertrainer, maar combineerde die job met een functie in het onderwijs. Die zet hij nu voor komend seizoen on hold. “Ik heb getwijfeld, want ik werk al bijna 15 jaar aan het RHIZO campus Lyceum OLV Vlaanderen. Maar ik geef mijn werk niet op, ik krijg wel dit seizoen de mogelijkheid om geen les te geven zonder dat ik mijn job verlies.”

“Bij Cercle beschikken we over drie erg goede doelmannen. Een luxe” – Pieter-Jan Sabbe

“Het was altijd al mijn droom om voltijds als keepertrainer aan de slag te kunnen gaan op dit niveau. Deze kans mocht ik dus niet laten liggen. Vorig seizoen werkte ik op papier halftijds, maar in de praktijk betrof het toch een fulltimejob. We hadden toen veel minder mensen in de staf, waardoor het takenpakket van iedereen erg uitgebreid was. Nu werd de staf uitgebreid en heeft iedereen een specifieke taak.”

Drie goede keepers

Die van Pieter-Jan is om Paul Nardi, die door Monaco bij Cercle Brugge gestald wordt, verder klaar te stomen. “Hij is onze eerste doelman, voor Brian Vandenbussche en Miguel Van Damme. Zij weten dat. Het was mijn taak om een doelman te zoeken die ons project snapt (lees: tweede doelman wil zijn na Nardi en hem mee te ondersteunen), maar meteen inzetbaar is mocht er iets met de Franse keeper gebeuren.”

“We zijn eerlijk geweest tegenover Brian. Van Miguel hadden we na zijn ziekte niet verwacht dat hij nu al zo ver zou staan. Hij doet al voor 80 procent weer met de trainingen mee. Waar hij zal eindigen, weet ik niet, maar zoals hij werkt en inzet toont, ben ik ervan overtuigd dat het terug volledig goed zal komen met hem. Bij Cercle beschikken we zo over drie erg goede doelmannen en dat is een luxe voor een club uit 1B.”

Zondag 6 augustus om 16 uur: Westerlo – Cercle Brugge.