Luc Neyt schonk de familie Weber als aandenken een portret van Josip

Dit portret van Josip Weber is binnenkort te zien tijdens een expositie van de kunstenaar in Ring Shopping Kortrijk Noord, daarna krijgt het een plaatsje op Cercle Brugge. © ACR
Redactie KW

Luc Neyt week uit naar Kortrijk, maar blijft Cercle Brugge als zijn favoriete ploeg volgen. Onlangs gaf hij een portret van de gewezen drievoudige topschutter aan Irena en Marco Weber. “Josip speelde een grote rol bij Cercle, hij was een charismatisch en aangenaam persoon.”

Het schilderij is van de hand van Koen Merchiers uit Gavere. “Omdat ik een beetje een kunstliefhebber ben, geef ik hem geregeld wat opdrachten, om hem op die manier wat te lanceren”, vertelt Luc Neyt. “Op een gegeven moment werd Josip Weber ziek en ik vroeg aan Koen om zijn portret op doek vast te leggen. In die zin heb ik nog andere ideeën. Niet echt Cerclegerelateerd, maar Johan Cruijff is bijvoorbeeld iemand van wie ik nog graag een schilderij wil.”

“De vele goals van Josip maakten mij gelukkig”

Het portret van Josip Weber kreeg een plaats in de woning van Luc. “Misschien kon het wel een andere bestemming krijgen. Zo kwam ik ook op het idee om eenzelfde schilderij van Weber, maar dan kleiner te laten maken, om aan de familie van Weber te overhandigen.”

Iets wat ondertussen is gebeurd voor de match tegen Lierse. “Josip speelde een grote rol in de successen van Cercle en zijn goals maakten mij iedere keer gelukkig. Daarna was er nog een periode waarin groen-zwart een hoogconjunctuur kende, met Glen De Boeck als trainer. Dit zorgde ervoor dat er meer mensen fan werden van Cercle, tot nu met een gemiddelde van 6.000 of zelfs meer.”

“Dit seizoen leven we in euforie, hopelijk lukt de promotie”

Luc Neyt (61) oorspronkelijk van Sint-Michiels verhuisde destijds naar Kortrijk om daar een broodjeszaak te openen. “Ik bleef uiteraard Cerclesupporter, net als mijn vader Eugène Neyt. In Kortrijk kent iedereen mij als een fan van groen-zwart en dat gaat niet veranderen. Maar zoals bij iedere kleine ploeg uit de provincie heb je hoogtes en laagtes. Dit seizoen leven we in euforie, al is er toch nog altijd een beetje vrees dat het kan mislukken”, vindt Luc. “Hoe dichter het einde nadert, hoe groter de schrik wordt dat het in een teleurstelling kan omslaan. Maar we blijven positief. Het loopt goed en er is het nodige geluk. Daarnaast zijn er bepaalde spelers die absoluut een meerwaarde geven, zoals Mercier, Hoggas en Cardona. Van die laatste kocht ik onlangs zelfs, als hoogstbiedende en als steun, een truitje tijdens een veiling voor het goede doel.”

Luc heeft nog een leuke anekdote over hoe hij zijn partner Sonja Vander Meulen leerde kennen. “Zij had in Roeselare mijn verloren portefeuille teruggevonden. Toen ze die opende om te zien wie de eigenaar was, zag ze de abonnementen van Cercle. Ik vroeg wat ze wilde als beloning. Sonja zei daarop: neem mij eens mee naar een match van Cercle. En van het een kwam het ander.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier