Is er nog plaats voor Cercle Brugge in eerste klasse?

Redactie KW

Als Cercle Brugge zaterdag kampioen speelt, telt West-Vlaanderen vijf eersteklassers. Een op de drie ploegen uit de Jupiler Pro League zou dan uit onze provincie komen, geen enkele provincie doet beter. Maar is dat financieel en sportief wel leef- en haalbaar? De meningen lopen uiteen. Zelfs de West-Vlaamse sporteconomen zijn het niet eens.

“Vijf West-Vlaamse clubs in 1A? Perfect leefbaar”

Is er nog plaats voor Cercle Brugge in eerste klasse?
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven, is ervan overtuigd dat vijf West-Vlaamse clubs in 1A leefbaar kan zijn. “In tegenstelling tot de perceptie zie ik daar geen enkel probleem in”, zegt de uitgeweken Lendeledenaar. “Veel mensen vergeten dat ticketing en abonnementen slechts voor 10 tot 20 procent van de inkomsten zorgen. Veel belangrijker zijn de televisierechten. Als je in 1A speelt, tellen de plaats op het einde van het seizoen en het jaargemiddelde van de voorbije vijf seizoenen. Daardoor krijgen clubs als KV Oostende, Zulte Waregem en KV Kortrijk momenteel tussen de 4 en 6 miljoen euro. Voor Cercle, dat nu op het minimum van een ploeg uit 1B zit, draait dat rond de 750.000 euro. Als Cercle nu promoveert en volgend seizoen niet degradeert, zullen de televisierechten een belangrijkere bron van inkomsten worden dan de ticketing.”

En dat is nog niet alles, beklemtoont Lagae. “Ook sponsoring en de daaraan verbonden business seats zijn belangrijk. Kijk maar naar het KVO ten tijde van Marc Coucke. Of KV Kortrijk, dat uit een relatief rijke regio met Kortrijk, Menen en Wevelgem kan putten en zo voor langere tijd sponsors aan zich kan binden. Ten slotte zie ik ook de doorverkoop van spelers, en nu zelfs trainers, als een belangrijke inkomstenbron.”

Club Brugge overstijgt dat. “Dat is geen West-Vlaamse, maar een Vlaamse ploeg. Met andere woorden: daar brengen tickets en abonnementen meer geld in het laatje dan bij de andere West-Vlaamse clubs. Club telt bovendien ook sponsors verspreid over heel Vlaanderen.”

Maar wat nu concreet met Cercle? “Dat is een traditieclub. Momenteel hebben zij 3 tot 4.000 fans, bij promotie zal dat aantal toenemen. Bovendien zullen ze dan ook meer vips ontvangen, zullen ze meer televisierechten krijgen en zullen ze meer sponsors kunnen aantrekken. In 1A zal Monaco hun niet-Europeanen meer speelkansen geven. België is een doorverkoopcompetitie. Volgens mij zal Monaco bij een promotie van Cercle naar 1A nog méér in groen-zwart willen investeren. Vijf West-Vlaamse clubs in 1A is perfect haalbaar. KV Kortrijk en Zulte Waregem bewijzen al jaren dat ze naast elkaar kunnen overleven.” (TVB)

“Niet wenselijk en slecht voor het totaalproduct”

Is er nog plaats voor Cercle Brugge in eerste klasse?

“Dat is absoluut niet wenselijk en slecht voor het totaalproduct”, windt de Blankenbergse sporteconoom Trudo Dejonghe er geen doekjes om. “Vijf op zestien is gewoon te veel. Het gevolg is dat de achterban meestal niet zo groot is, behalve bij Club Brugge dan.”

“De twee ploegen in Zuid-West-Vlaanderen, KV Kortrijk en Zulte Waregem, moeten fuseren, maar leven afzonderlijk voort. Ze hebben één voordeel. Die regio is zeer sterk qua kleine bedrijven die hen steunen. Zeker bij Zulte Waregem heb je de laatste jaren sinds zonnekoning Patrick Decuyper daar weg is een rationeel beleid. Het nieuwe stadion is er, maar zij weten ook dat zij niet veel verder moeten groeien: af en toe deelnemen aan play-off 1, af en toe niet. Je ziet dat ook aan het soort spelers: niet met eigen kweek, maar met goedkope huursoldaten. Vallen die mee, dan scoren ze goed. Vallen ze tegen, dan hebben ze pech.”

“KV Oostende is een fictieve ploeg. Ik denk dat zij vooral leven van de businessclub. Hun aanhang is heel beperkt: Oostende en een paar omliggende gemeenten. In de polders woont niemand, uit de zee komt niemand en dan zit je al in Brugge. Ze spelen voor een paar duizend toeschouwers en als ze ieder jaar iemand vinden die daar zijn geld in wil steken, blijft dat duren tot iemand stopt. Dan is het voorbij. Als het implodeert is het daar volledig gedaan, vrees ik. Hopelijk gebeurt dat niet.”

“En Cercle? Volgens mij heeft de club haar hand overspeeld toen ze in 2008 vierde werd. Cercle heeft waarschijnlijk te dure contracten gegeven en daar een zware weerbots van gehad. Ze zijn er nog altijd niet van bekomen. Buitenlandse investeerders kopen voornamelijk kleine clubs op die in de problemen zitten. Ik ken de boekhouding van Cercle niet, maar zonder die man uit Rusland (Dmitry Rybolovlev, red.) die een heel dubieuze reputatie heeft was het waarschijnlijk over en uit. Er speelt nu een elftal Fransen en de eerste bedoeling is dat zij op termijn verkocht kunnen worden met een meerwaarde. Als je bij Cercle Brugge twee keepers op de bank moet zetten gewoon om aan je homegrown spelers te geraken, voel je dat er iets niet klopt in het verhaal.” (BV)