Derde doelman Brian Vandenbussche over zijn opmerkelijke rol bij Cercle Brugge

Brian Vandenbussche anno 2018: 37 jaar maar nog altijd scherp en derde keeper bij Cercle Brugge. © BELGA
Redactie KW

Het was een van de opvallendste weetjes tijdens het tussenseizoen: de 37-jarige Blankenbergenaar Brian Vandenbussche blijft een seizoen langer bij Cercle. Ook al speelde hij vorig seizoen geen minuut. Maar insiders weten wel beter: Brian speelt een belangrijke rol bij de vereniging.

“Op het einde van vorig seizoen had ik nog een gesprek met technisch directeur François Vitali. Hij wilde absoluut dat ik ook dit seizoen deel uitmaakte van de A-kern”, zegt Brian Vandenbussche. “Na goed overleg besliste ik dan om te blijven. Cercle is een mooie vereniging met een promotie naar het hoogste niveau. Plus: ze vonden mijn functie binnen de keepersgroep belangrijk, dus doe ik er nog een jaartje bij.”

Er waren nochtans aanbiedingen om ergens anders aan de slag te gaan. Waarom bleef je dan bij Cercle?

“Ik sprak met Knokke en een paar andere clubs. Cercle leek mij de beste optie. Het feit dat ze wilden dat ik bleef, de waardering die ik dagelijks krijg, ook van Paul Nardi en Miguel Van Damme. Dat is voor mij een motivatie. Als ik fit ben, ga ik echt nog met hen de strijd aan. Ik geniet ervan om die jongens scherp te houden en ik deel zoveel mogelijk mijn ervaring. Ze hebben daar baat bij en met Dany Verlinden hebben we ook nog iemand die heel ervaren is en waar ik nog van kan bijleren. Ik zit hier dus goed.”

Ken je Dany nog uit het verleden, uit je periode van bij Club Brugge?

“Hij speelde jarenlang op het hoogste niveau en is in Europa recordhouder door in 1990 bijna 1.400 minuten de nul te houden. Een zeer gewaardeerde keeper. We kwamen elkaar al eerder tegen. Bij Club hebben we, denk ik, een of twee keer samen getraind. Ik als zeer jonge knaap en hij op het einde van zijn carrière. Toen ik hoorde dat hij onze trainer zou worden, was dat een aangename verrassing.”

Jullie zijn nu enkele weken bezig. Hoe kan je Dany Verlinden als keeperstrainer omschrijven?

“Hij heeft veel ervaring. En een heel stabiele en harde trap, wat ook belangrijk is. Hij geeft ons kleine details mee, wat een groot verschil maakt. Ook voor Paul en Miguel is dat een grote meerwaarde. Hij schat ook goed in wanneer ik het iets rustiger aan moet doen. Bijvoorbeeld als het twee keer training is, moet ik maar vier ballen pakken in plaats van zes. Dat komt wellicht ook door zijn lange carrière als keeper. Hij zat een beetje in eenzelfde situatie als ik, alleen hij deed tot zijn veertigste door. Ik zit daar nog vier jaar van. Ik heb alleen maar respect voor Dany.”

Is dat ook iets voor jou? Zo doorgaan tot de leeftijd van veertig?

“Ik bekijk het jaar per jaar. Ik voel dat ik me steeds meer moet voorbereiden: voeding voor de training, losmaken… Het hangt van kleine details af, goed fit zijn. Op je 29ste kan je er op het veld meteen volle bak tegenaan. Dat is bij mij wat anders. Maar ik voel me nog altijd topfit. Gewoon je lichaam verzorgen en er iets meer voor doen. Op mijn leeftijd ben ik daar bewust mee bezig.”

Is er iets veranderd tegen een jaar geleden?

“In principe niet. Ik ben er om Paul en Miguel op training scherp te houden. Ik kreeg een beetje de Nederlandse mentaliteit mee. Op het veld kan ik tegen de jongens een grote mond opzetten. Als ik van Paul en Miguel win, zullen ze het ook meteen horen, om hen nog strijdvaardiger te maken.”

Je hebt dus zelf een rol als coach?

“Keeperstrainer? Met mijn ervaring zou ik dat heel graag doen. Ook het feit dat ik zolang in Nederland speelde en hun mentaliteit kan combineren met de onze, kan een meerwaarde zijn voor onze jeugd.”

Dus eigenlijk ben je een beetje de assistent van Dany Verlinden?

“Dat niet. Ik duik nog naar alles en Dany niet. Hij is absoluut onze keeperstrainer. Wij doen wat hij zegt. We praten samen graag over voetbal. En tot nu toe werkt het met ons vieren met ook Dimi Carré als jonge doelman perfect.”

Zie je progressie bij Paul en Miguel?

“Jawel. Zeker. Ze worden nog completere keepers. De punten waar ze minder in zijn, worden geanalyseerd. Er zijn altijd werkpunten, daar praten we dan over. Ik zeg: daag jezelf uit door iets langer te blijven staan, zodat je iets meer op je sprongkracht kan werken. Dat zijn kleine details die op het hoogste niveau een verschil kunnen maken tussen de ene en de andere doelman. We proberen dat van elkaar te zien en elkaar daar ook in te verbeteren.”

Ondertussen begeleid je ook je zoon Arno, nu linksvoor bij de U13 van Blankenberge?

“Ik doe dat graag en voor het plezier. In de toekomst zou ik graag een keepersschool Vandenbussche starten. Ik was daar vorig jaar al mee bezig. Nu ik een jaar langer bij Cercle blijf, heb ik die plannen wat aan de kant geschoven. In Heerenveen had ik er ook een, met vijftig jonge keepers. Ik moest dat later echter aan een assistent overlaten. Ik gaf de keeperstrainingen zelf, redelijk energierijk. Ik dook ook vaak mee. Maar het is beter om dit na je carrière te doen, zodat je honderd procent op het voetbal kan focussen. Ik zou hiermee op termijn in de Brugse regio willen starten.”

Ondertussen gaat je echtgenote Loes Coudeville met iets nieuws beginnen.

“Ze gaat les geven in een nieuwe school, Element, in de Hermitagewijk in Sint-Andries. Dat is buitengewoon onderwijs, een school voor leerlingen met kwetsbaarheden zoals hyperactiviteit die op ASO-niveau les willen volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier