Cercle promoveerde in 2003: wat is er van de helden geworden?

De titel bezorgde trainer Jerko Tipuric duidelijk emoties. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Cercle Brugge staat op twee keer negentig minuten van de Jupiler Pro League. Vijftien jaar geleden vierde groen-zwart de promotie naar de hoogste klasse. Wie waren die spelers van toen en wat doen ze nu. Een uniek stukje retro over de ploeg die op 11 mei 2003 de titel mocht vieren.

Ricky Begeyn

Keerde van SV Roeselare terug. Werd meteen peter van de supportersvereniging in Veldegem. Had veel zin voor humor. Als het serieus moest, stond hij er ook. Werkt nu als chauffeur bij een Brugs visbedrijf.

David Coeman

Als jeugdspeler weggehaald bij Rekkem. Keerde terug naar de grensstreek waar hij nog steeds woont. Opnieuw bij Rekkem Sport was hij niet langer keeper, maar libero. Is zelfstandig schrijnwerker en traint de U7 van Rekkem waar zijn jongste zoon voetbalt. Zijn oudste zoon is er bij de U11 actief.

Mohammed Kanu

Geprezen om zijn werkkracht en inzet. Won net als in 2000 de Pop-Poll d’Echte, maar mocht de ploeg verlaten. De centrale verdediger, uit Sierra Leone en tot Belg genaturaliseerd in 2002, voetbalde ruim 100 matchen voor Cercle. Woont bijna tien jaar in Londen.

Bram Vandenbussche

Speelde 32 matchen waarin hij twee keer scoorde. De verdediger bleef bleef Cercle tot 2009 trouw. Koos toen voor Roeselare. Nu nog actief bij SVV Damme. Als licentiaat LO werkzaam in het Sint-Andreasinstituut in Oostende.

Denis Viane

Tien jaar na de titel ging hij als trainer aan de slag bij Oostduinkerke. Keerde naar Cercle terug als beloftentrainer. Bij de komst van Van Wijk werd even hij assistent. Nu zelfstandig kinesist in Westende-bad en speelt golf.

Johnny Nierynck

De zèèkapitein uit Bredene viel in de openingsmatch uit en keerde op de twaalfde speeldag terug nadat Kanu met een geblokkeerde rug uitviel. Scoorde nadien op Geel en tegen Denderleeuw. Zijn job in Brico Middelkerke wilde hij vorig seizoen niet opgeven om fulltime binnen de technische staf van Cercle aan te treden. Nu trainer bij Bredene.

Jan Masureel

Bewees als jeugdspeler de doorgroeimogelijkheden. De Bruggeling kreeg het seizoen voordien voldoende kansen om een basisplaats als rechtsachter op te eisen. 2002-2003 moest het jaar van de echte doorbraak worden. Werkt nu als vertegenwoordiger bij Van Marcke, heeft drie kinderen en voetbalt bij VK Zeven Torentjes.

Gino Moyaert

Centrale verdediger die 1 september 2002, een match in Geel, nog lang zal herinneren. Eerst was hij zwaar ontgoocheld omdat hij zich schuldig voelde aan de gelijkmaker. Kort daarna beleefde hij de euforie door de winning goal binnen te koppen. Maakte bij Cercle een overstapje naar Gent onder leiding van Charly Musonda. Was tot Nieuwjaar T2 bij Wenduine.

Frederik Boi

Speelde 285 matchen en scoorde 31 keer. Zijn laatste match was in april 2014 tegen Kortrijk, trok naar Knokke en koos nadien voor Blankenberge en trainer Tipuric, die hem destijds lanceerde. Hangt zijn voetbalschoenen aan de haak. Sinds oktober werkzaam voor het Japanse bedrijf Epson.

Vital Borkelmans

Was 39 en niet meer welkom in Gent. Nadat hij van de emoties bekomen was, nam zijn management contact op met ex-speler Paul Courant die Cercle informeerde. In drie dagen was de overgang rond. Brommerke, die bij groen-zwart aan zijn laatste sportieve uitdaging begon, was een voorbeeld voor de jongeren en had een aandeel in de promotie.

Abdoul Kader Camara

Nam een groot risico door zijn familie en geboortestreek op 15-jarige leeftijd vaarwel te zeggen om in Europa een voetbaltoekomst te zoeken. Zijn broer Mohamed had hem dat voorgedaan bij Harelbeke en Germinal Beerschot. Camara maakte de promotie mee met Cercle, maar ging daarna in Limburg aan de slag en zijn geluk beproeven bij twee teams in Azerbeidzjan.

Sam De Meester

Bekwam de Belgische nationaliteit en werd door Feyenoord-scouts naar De Kuip gehaald. Vrijgegeven aan Cercle omdat de Rotterdammers jongeren uit Brazilië en Australië bij zusterclub Excelsior een kans wilden geven.

De vreugde is enorm na het behalen van de titel. Op de foto zien we onder meer Roman Vonasek, David Coeman, Mohammed Berthé, Jan Masureel, Gino Moyaert, Mikhail Karassev, Sam De Meester, Mohammed Kanu, Ole Budtz, Vital Borkelmans, Kristof Arys, Wouter De Jonckheere, Sébastien Stassin, Denis Viane, Ricky Begeyn, Abdoul Kader Camara, Thomas Labun, Frederik Boi, Kristoff Van Robays en Bram Vandenbussche.
De vreugde is enorm na het behalen van de titel. Op de foto zien we onder meer Roman Vonasek, David Coeman, Mohammed Berthé, Jan Masureel, Gino Moyaert, Mikhail Karassev, Sam De Meester, Mohammed Kanu, Ole Budtz, Vital Borkelmans, Kristof Arys, Wouter De Jonckheere, Sébastien Stassin, Denis Viane, Ricky Begeyn, Abdoul Kader Camara, Thomas Labun, Frederik Boi, Kristoff Van Robays en Bram Vandenbussche.© BELGA

Giovanni Dekeyser

Het jeugdproduct werd in 2001 met elf goals topscorer. Scoorde in het kampioenenjaar twee keer en ging niet mee naar eerste. Koos voor Deinze. Woont nu in Merelbeke. Is niet meer in het voetbal actief. Volgt zijn zoon Roméo bij de U19 van KM Torhout.

Mikhail Karassev

De Rus uit Samara kwam als aanvaller niet in actie en leek nadien van de aardbol verdwenen.

Thomas Labun

De jonge Slovaakse jeugdinternational werd bij FC Kosice weggeplukt, maar kon zich niet echt doorzetten. Stopte op 1 juli 2016.

Sébastien Stassin

Zorgde met twee kopbaldoelpunten voor de bevrijdende winst en titel. Is nu twee jaar gestopt met voetballen. Hij is spelersmakelaar bij Sportassist, verbonden aan de spelersvakbond Sporta ACV. Zijn oudste zoon Noah speelt zijn tweede seizoen bij Club Brugge en Zéno voetbalt bij AA Gent.

Kristoff Van Robays

Linkerflankspeler die na vier seizoenen in tweede nog een jaar in eerste voetbalde. Trok daarna naar KV Oostende, waar hij geplaagd door blessures stopte met voetballen. Leerde een Argentijnse kennen, nadien zijn Braziliaanse vrouw. Woont in Waregem en werkt in het familiebedrijf Immo Roba dat zijn vader oprichtte.

Roman Vonasek

De Tsjech werd samen met Arys in januari binnengehaald, met als doel om die promotie af te dwingen. Vooral omdat zijn kinderen naar de middelbare school moesten, keerde hij het jaar nadien via KV Mechelen naar zijn geboorteland terug, onder meer als sportief secretaris van Viktoria Plzen. Later als jeugdcoördinator bij de Tsjechische voetbalbond.

Vital Borkelmans, omhelsd door Abdoul Kader Camara, had op zijn 39ste een groot aandeel in de titel. (Foto Belga)
Vital Borkelmans, omhelsd door Abdoul Kader Camara, had op zijn 39ste een groot aandeel in de titel. (Foto Belga)© BELGA

Kristof Arys

Werd tijdens de winterstop bij Deinze weggeplukt om groen-zwart aan doelpunten en de promotie te helpen. Tekende op 24 januari, de verjaardag van zijn zus. Werd topschutter in de reeks met twintig doelpunten. Nu werkzaam als preventieadviseur en technisch coördinator in het OLH-instituut in Sint-Andries. Is ook teammanager bij Knokke.

Mohammed Berthé

De in Guinée geboren en in Parijs opgevoede Fransman had de lichaamsbouw van een stormram, maar in Cercleshirt kon hij dat weinig waarmaken tot hij een linie achteruit werd geschoven. De West-Afrikaanse reus voelde zich bevrijd en scoorde negen keer.

Ole Budtz

Topschutter met 13 goals. Het was Benny Nielsen die hem een toekomst in ons land voorspiegelde. Een weeklange test in Ingelmunster inclusief een oefenmatch tegen KV Oostende gaf geen direct resultaat. Eens terug in Denemarken liet zijn manager weten dat een Cerclescout hem in Ingelmunster had gevolgd.

Stéphane Narayaninnaiken

De Franse aanvaller werd anderhalf jaar geschorst omdat hij op doping werd betrapt. In de urine werden sporen van spierversterkend middel gevonden. Promoot nu het damesvoetbal in Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier