Cercle naar zestiende finales Beker

Groen-zwart wint van derdeklasser RFC Luik met 2-0. © ACR

Groen-zwart wint van derdeklasser RFC Luik met 2-0.

Cercle Brugge en RFC Luik streden zaterdagavond voor 1.788 toeschouwers voor een plaats in de zestiende finales van de Croky Cup. Dat er een broederschap is tussen de supporters van beide ploegen is geweten en dat was voor – met een voetbalwedstrijd tussen beiden (3-4 voor Luik) – en tijdens de bekermatch duidelijk, onder meer met het scanderen van liederen tot zelfs het tonen van elkaars vlaggen en spandoeken. Uit Luik waren ruim vijfhonderd fans naar Brugge afgezakt om hun ploeg, die trouwens wordt getraind door gewezen Club Brugge-speler Alain Bettagno en vorig seizoen kampioen werd in vierde klasse, aan te moedigen.

Trainer Fred Vanderbiest koos bij groen- zwart voor ervaring en liet achterin Jonas Ivens een eerste keer starten. Benjamin Lambot werd naar de bank verwezen. In het openingskwartier kwamen de meeste aanvallende intenties van de thuisploeg, zij het zonder echt doelgevaar. Het was echter Luik dat na een verkeerde kopbal van De Kegel dicht bij de 0-1 kwam. Legros besloot op de voet van doelman Vandamme.

Haroun met de 1-0

In de 19de minuut kwam dan toch die eerste treffer. Doumbouya en Maertens zorgden voor Cercle op de rechterflank voor een opening in de Luikse defensie door Haroun in het straatje te sturen. De gewezen Rode Duivel werkte met zijn ervaring door de benen van de bezoekende doelman mooi af.

Cercle, meer gebruik nemend van de flanken dan de week voordien, ging op zoek naar de verdubbeling van de score. Kort voor rust was Haroun daar dicht bij, dit keer besloot hij op de keeper.

In de tweede helft was het bij de eerste aanval in de eerste minuut voor de thuisploeg toch raak toen Vanbelle op links een voorzet op het hoofd van Doumbouya schilderde: 2-0. Cercle begon van dan af steeds slordiger te voetballen wat voor een zeer verdienstelijk Luik resulteerde in enkele halve kansen. Aan de overzijde was Doumbouya dicht bij de 3-0. Zijn schot zoefde via de vingertoppen van Pire over doel. Het bleef bij 2-0. Maandag kent Cercle de volgende tegenstander in de Beker van België.

(ACR)

Cercle Brugge:Vandamme, Vanbelle, Ivens, Valcke (61′ Bossekota), Bourdin, De Kegel, Doumbouya, Maertens (74′ Van Roose), Haroun, Van Acker, Yagan (78′ Naudts).

RFC Luik: Pire, Audoor, Vandebon, Legros (69’Dheur), Lorenzon, Guillaume (57′ Kabeya), Dethier, Masset, Meunier, Lacroix, Charlier.