Cercle heeft opvallend veel van doen met… Rijsel

Ook Gianni Bruno en Benjamin Delacourt doorliepen de jeugdrangen bij OSC Lille. (Foto Belga) © (Foto Belga)
Redactie KW

AS Monaco is dan wel eigenaar van Cercle Brugge, maar groen-zwart lijkt het ook met een Franse eersteklasser goed te kunnen vinden. De links met Rijsel vallen op. Een overzicht.

Alphonse Six

Lille Olympique Sporting Club speelde net als Cercle Brugge drie keer landskampioen. De laatste landstitel van Rijsel (2010-2011) was precies honderd jaar na de eerste van groen-zwart (1910-1911). Alphonse Six speelde toen met Cercle kampioen. Hij scoorde in dat seizoen 38 keer, maar liefst de helft van de 76 door groen-zwart gemaakte treffers. Six maakte later, na een mislukte transfer naar Union, de overstap naar Olympique Lillois. In het voetbaljaar 1913-1914 werd hij de eerste Belgische speler die met Lillois, de club voor de fusie met Fives in Rijsel, een buitenlandse kampioenstitel behaalde.

François Vitali

OSC Lille, momenteel op plaats 15 in de hoogste Franse competitie, heeft een uitgebouwde structuur en behaalde al enkele jaren goede resultaten. Iets meer dan tien jaar geleden werd het Domaine de Luchin officieel ingehuldigd, als één van de modernste opleidingscentra ter wereld. Het centrum bevat onder meer de hoofdzetel van de club.

Technisch directeur François Vitali, zelf amateurvoetballer bij verschillende clubs in het Noorden van Frankrijk, stond in Rijsel, waar hij geboren is, mee aan de wieg en de verdere ontwikkeling van dat opleidingscentrum. Lille speelde toen in de tweede afdeling van de Franse voetbalcompetitie en was in volle ontwikkeling. Gaandeweg kreeg Vitali de verantwoordelijkheid voor de rekrutering van jonge voetballers, hij werd er directeur en hoofd van het opleidingscentrum.

Satellietploeg

Lille kocht Moeskroen, dat toen in vierde afdeling voetbalde, als een satellietclub. Vitali kreeg er van 2011 tot 2015 een centrale functie als technisch directeur, maar toen Rijsel naar de hoogste afdeling promoveerde deed het Moeskroen opnieuw van de hand. Bij Cercle kreeg Vitali de opportuniteit eenzelfde ambitieus plan uit te werken om groen-zwart opnieuw te laten aanknopen met hun rijke verleden. “Wat ik beter wil doen dan bij Moeskroen is de communicatie richting de mensen die al jaren tot de club behoren. Bij Moeskroen stonden de nieuwkomers te veraf van zij die zich afvragen of de waarden van de club zullen behouden worden. Die fout mogen we bij Cercle niet maken”, stelde Vitali begin juni bij zijn aanstelling.

Jean Akakpo

Jean Akakpo werd door technisch directeur François Vitali bij Lille weggeplukt. (Foto Belga)
Jean Akakpo werd door technisch directeur François Vitali bij Lille weggeplukt. (Foto Belga)© (Foto Belga)

De technisch directeur van Cercle nam Jean Akakpo mee over van Lille OSC. De Fransman behaalde een master fysieke voorbereiding aan de Universiteit van Lille en in Bordeaux een diploma in de wetenschap van sportvoeding. Hij heeft ervaring op het gebied van fysieke voorbereiding, zowel bij topatleten als bij sportclubs. Akakpo was ook docent op de Faculteit Sport aan de Universiteit van Rijsel. Cercle is niet zijn eerste buitenlandse ervaring. Hij was eerder aan de slag in Schotland bij Glasgow Rangers en begeleidde jaren atleten op hoog niveau en ondersteunende geblesseerde atleten. Hij werkte ook een tijdje in de sportkliniek Sportiva Le Plateau in het noorden van Frankrijk. Bij Cercle introduceerde hij voor de spelers als physical coach onder meer het ijsbad voor de after cooling en de biologische voeding.

Jérémy Taravel

Uit zijn periode bij Lille OSC kent Akakpo nog Jérémy Taravel, Gianni Bruno en Benjamin Delacourt. Taravel is geboren in Vincennes in de buurt van Parijs. Vanaf 2003, hij was toen 16 jaar, verdedigde hij twee seizoenen de kleuren van US Crétail-Lusitanos. Daarna kwam het grote Lille aankloppen. Daar vervolledigde Taravel zijn jeugdopleiding en kreeg hij in het seizoen 2007-2008 een kans in de eerste ploeg. Er heerste concurrentie en het jaar daarop werd Taravel eerst uitgeleend aan Troyes om daarna voor Zulte Waregem te kiezen.

Jérémy Taravel vervolledigde zijn jeugdopleiding bij Rijsel. Via Zulte Waregem kwam hij in België terecht. (Foto Belga)
Jérémy Taravel vervolledigde zijn jeugdopleiding bij Rijsel. Via Zulte Waregem kwam hij in België terecht. (Foto Belga)© (Foto Belga)

Gianni Bruno

De spits uit Luik genoot interesse uit Rijsel. Na een jaar wachten koos hij dan toch voor de club uit het noorden van Frankrijk. Gianni Bruno doorliep de jeugdrangen bij Lille van 2007 tot 2011 om vervolgens zijn debuut te maken bij de eerste ploeg, als invaller in een bekerwedstrijd tegen Olympique Lyon. Bruno was bij Lille een ploeggenoot van onder meer Eden Hazard, Joe Cole, Benoit Pedretti en David Rozehnal. Dat was voor hem meteen ook de start van een passage bij enkele Franse ploegen. Later trok hij nog naar Rusland, naar Krylya Sovetov Samara waar hij twee maanden Frank Vercauteren als trainer had.

Benjamin Delacourt

De verdediger van Cercle werd geboren in Croix, Noord-Frankrijk. Als jongste van twaalf kinderen trok hij al vrij snel naar de jeugdopleiding van Rijsel. Hij doorliep er de jeugdrangen tot de U16. Daarna tekende hij bij Moeskroen zijn eerste contract nadat hij er zijn jeugdopleiding finaliseerde. Op die manier fungeert Delacourt, woonachtig vlakbij Roubaix, op het scheidsrechtersblad als een voetbal-Belg.

Carlens Arcus

De jonge Haïtiaanse verdediger vervoegde in 2016 OSC Lille waar hij afgelopen seizoen vier wedstrijden in de Franse beker speelde. Rijsel werd uiteindelijk in de kwartfinales door AS Monaco uitgeschakeld. Arcus is Haïtiaans international. Ondanks dat hij bij Cercle voor twee seizoenen tekende, was hij overbodig en werd hij nog voor de huidige competitie begon aan AJ Auxerre uitgeleend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier