Cercle Brugge ontsnapt pas in blessuretijd aan nederlaag

Yvan Yagan gaat voorbij twee verdedigers van Dessel Sport. © Foto Bart
Redactie KW

Groen-zwart debuteerde zaterdagavond in tweede klasse, maar kwam tegen Dessel niet verder dan een 1-1-gelijkspel.

Circa vierduizend supporters waren zaterdagavond getuige van de openingswedstrijd van Cercle Brugge in de Proximus League. Tegenstander was Dessel Sport, een ploeg getraind door Bart Wilmssen, twee seizoenen terug in Brugge aan de slag bij Club Brugge als beloftetrainer en voor aanvang van dit seizoen kandidaat voor het hoofdtrainerschap bij groen-zwart. Cercle-Dessel besliste overigens dertien jaar geleden over de titel voor groen-zwart in de tweede klasse.

Huysegems weet doel nog steeds staan

Trainer Fred Vanderbiest rekende op de ervaring van vorig seizoen en stelde in principe zeven basisspelers op die toen in de A-kern zaten: Van Damme, Valcke, Bourdin, Dewaele, Maertens, Haroun en Van Acker. Jonas Ivens, nog niet volledig conditioneel in orde, en Karel Van Roose bleven op de bank. Cercle voetbalde in de eerste helft enkele doelkansen bijeen.

Het was echter opletten voor die ene tegen prik van Dessel, via de snelle flanken Vosters en Breugelmans. Die kwam er dan ook op vijf minuten voor de rust toen Yagan op de vleugel dom balverlies leed en bij de omschakeling Huysegems liet zien waarom hij nog steeds een afwerker is: 0-1.

Drie nieuwe aanvallers op het veld gestuurd

In de tweede helft moest Cercle uiteraard op zoek naar een doelpunt. Vooral Doumbouya, in de openingsminuut, en even later tot enkele keren toe Yagan waren er dicht bij. Vanderbiest bracht naarmate de tweede helft vorderde en er meer en meer doelkansen de nek werden omgewrongen met Bossekota, de jonge Simoens en Naudts nog drie bijkomende aanvallers tussen de lijnen. Het was die laatste die diep in de toegevoegde tijd, zij het met zijn linkervoet, toch nog een opening vond in de stugge Desselse verdediging: 1-1.

Vanderbiest: “Het was niet goed”

“Een billijk resultaat”, analyseerde Vanderbiest na afloop. “Moreel is die late gelijkmaker belangrijk, maar voor een ploeg als Cercle is dat punt en los van de kwaliteiten van Dessel in eigen huis te weinig. Het was niet goed. Voetballend gebruikten we te veel de lange bal en was er voorin te weinig beweging.” Ook het gemis aan efficiëntie laakte de trainer. “We creëerden voldoende kansen om die wedstrijd te winnen. Yagan kon er wel drie binnentrappen.”

Cercle heeft nu in de competitie twee moeilijke uitwedstrijden naar Lierse en Seraing. Zaterdag raakte ook bekend dat gewezen aanvoerder Hans Cornelis, vorig seizoen einde contract bij Cercle, dit en volgend seizoen aan de slag zou gaan bij reeksgenoot Deinze waar hij Dennis van Wijk als trainer terugvind. (ACR)

Cercle Brugge: Van Damme, Vanbelle, Valcke, Bourdin, Lambot (76′ Naudts), Doumbouya (53′ Bossekota), Dewaele, Maertens, Haroun, Van Acker (69′ Simoens), Yagan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier