ANALYSE : Cercle Brugge is kwalitatief versterkt, maar heeft zware competitiestart

© BELGA
Redactie KW

De hele week onderwerpt de sportredactie de 5 West-Vlaamse eersteklassers aan een SWOT-analyse. We gaan na hoe het staat met sterktes (strengths), zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats). Vandaag : Cercle Brugge

STERKTE : Kwalitatief versterkt

1


© BELGA

Lorenzo Staelens blijft aan als trainer. Hij beschikt voor het komend seizoen over een erg ruime kern, die ook een kwaliteitsinjectie kreeg. Cercle Brugge sloeg zich door twee moeilijke seizoenen heen en wist zich telkens te handhaven. Twee seizoenen geleden door zich te redden in play-off 3 en de eindronde met de tweedeklassers, vorig seizoen door een sterke reeks neer te zetten. Ervaringen die de ploeg ongetwijfeld sterker gemaakt hebben. Ook de jongere spelers hebben er opnieuw een jaar ervaring bij.

ZWAKTE : Scoren is/wordt geen sinecure

2

ANALYSE : Cercle Brugge is kwalitatief versterkt, maar heeft zware competitiestart
© VDB

Richard Sukuta-Pasu. (Foto Bart)
© VDB

Hoewel de ploeg kwalitatief versterkt lijkt, komen de meeste nieuwkomers uit het buitenland en kennen ze de Belgische competitie niet of onvoldoende. Daarnaast bleek scoren de afgelopen twee seizoenen geen sinecure voor Cercle. Vorig seizoen werd maar 29 keer gescoord. Enkel KV Oostende en Waasland Beveren deden toen slechter. Het jaar daarvoor stond de teller op 30 stuks. Nieuwkomers Richard Sukuta-Pasu en Sam Valcke toonden zich nog niet erg trefzeker in de eerste oefenwedstrijden.

KANSEN : Nieuw elan met jonge bestuursploeg

3

ANALYSE : Cercle Brugge is kwalitatief versterkt, maar heeft zware competitiestart

(Foto VDB)
© VDB

De nieuwe cvba moet voor meer financiële mogelijkheden zorgen. Een nieuwe algemene directeur kan vanaf 1 september voor een nieuw elan zorgen. Er is ook een duidelijke vernieuwing en verjonging in de bestuursploeg. Cercle Brugge is ook bezig aan een zeer goede voorbereiding. Kan het dat vormpeil doortrekken naar de competitiestart? Ook Junior Kabananga, die vorig jaar moeilijk de weg naar doel vond, toonde zich trefzeker, weliswaar tegen mindere tegenstanders. Zorgen de aanwezigheid van Richard Sukuta-Pasu en Sam Valcke voor de concurrentie die hem scherper maken? Cercle blijft ook de jeugd kansen geven en lijkt opnieuw een goede mix te hebben van ervaren spelers en jeugdig talent.

BEDREIGINGEN : Zware competitiestart, problemen met publieke belangstelling?

4

ANALYSE : Cercle Brugge is kwalitatief versterkt, maar heeft zware competitiestart

De bestuursleden en sympathisanten, in bijzijn van peter Karel Van Roose, zijn trots op hun sjaal. (Foto ACR)

Het is afwachten in hoeverre de publieke belangstelling geleden heeft onder twee mindere seizoenen. Wordt een derde rampjaar op rij catastrofaal voor de Vereniging? De competitiestart oogt in elk geval niet gemakkelijk met wedstrijden thuis tegen KAA Gent, uit bij KRC Genk en opnieuw thuis tegen KV Oostende. Op speeldag vier staat dan weer de derby bij Club Brugge op het programma. Wil groen-zwart een rustig seizoen draaien, dan worden in dit vierluik best voldoende punten gesprokkeld. Kan het bestuur de rust bewaren als het opnieuw eens wat minder gaat?

(OVG-BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier