Cercle Brugge blijft in Jan Breydel, Club Brugge krijgt grond voor nieuw stadion

Burgemeester Renaat Landuyt en schepen Boudewijn Laloo © MVN
Redactie KW

Het stadsbestuur verzet zich niet tegen de vraag van Cercle Brugge om op de Olympiasite te blijven en tekent een stappenplan uit dat een gelijkwaardige behandeling van beide Brugse voetbalploegen garandeert.

De Stad wil als belegging van Brugs belastinggeld de grond onteigenen en aankopen voor Club.

Volgens burgemeester Renaat Landuyt en financiënschepen Boudewijn Laloo ligt deze nieuwe beslissing van het schepencollege in het verlengde van de houding die het stadsbestuur begin 2013 in haar algemeen beleidsprogramma vastgelegd heeft : “De Stad staat open voor het initiatief van Club rond het voetbalstadion, maar wil ook dat Cercle ovr het gebruik van een stadion kan beschikken.”

Nieuw voorstel

Aanvankelijk werd een projectvoorstel ingediend bij de Vlaamse overheid, waarbij beide Brugse ploegen zouden verhuizen naar een nieuwe site aan de Blankenbergse Steenweg. Maar in maart jl. opperde Cercle dat de Vereniging liever op Olympia wou blijven en diende hiervoor een apart project in.

Er komt maar één nieuw stadion op Sint-Pieters, waardoor er 12 ha extra vrijkomt voor bedrijventerreinen

Burgemeester Renaat Landuyt hoopt dat de nieuwe keuze de goedkeuring van het dossier door de Vlaamse regering zal bespoedigen : “Er komt maar één nieuw stadion op Sint-Pieters, waardoor er 12 ha extra vrijkomt voor bedrijventerreinen langs de Blankenbergse Steenweg. Nu al vragen wij aan Ruimte Vlaanderen om een onteigeningsplan op te stellen. Tegen het voorjaar van 2016 hopen wij dat het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd is. Wij zullen die gronden zelf aankopen en nadien een erfpachtovereenkomst ondertekenen met Club. Grond aankopen met belastinggeld is voor een stad de veiligste en meest voorzichtige investering.”

Pas na vertrek Club kan het voorstel van Cercle voor de Olympiasite aangepast worden

Pas na het vertrek van Club naar het nieuwe stadion in het voetbalseizoen 2019-2020 kan het voorstel van Cercle voor de Olympiasite aangepast worden. De Stad zal hiervoor een gespecialiseerd bureau aanstellen. “Net als wij voor Daverlo op Assebroek en de Xaverianen-site in Sint-Michiels gedaan hebben, willen wij in de Olympiasite 8 miljoen euro investeren. Naast de stedelijke sportdiensten die er nu al gevestigd zijn, kunnen er ook allerlei evenementen georganiseerd worden op die nieuwe multifunctionele site. Een bureau moet eerst nog eens berekenen wat het minst kost : herbouw van het huidige of een nieuw polyvalent stadion voor 12.000 toeschouwers.”

Brugge wil met dit stadsstadion, waarvoor Cercle opnieuw huur zou moeten betalen, geen financiële kater overhouden. Daarom rekent Boudewijn Laloo op inkomsten via de verkoop of verhuur van assistentiewoningen en eventueel zelfs een crèche.

Reactie Axel Ronse

N-VA-parlementslid Axel Ronse reageerde intussen op de nieuwe wending in het dossier. “Wij hopen dat Joke Schauvliege nu snel werk zal maken van een GRUP en dat er inderdaad minstens 12 hectare bedrijfsterreinen zullen komen. Daarnaast moet voor de regio Brugge het reservefonds aangesproken worden inzake bedrijfsterreinen”, aldus Axel Ronse.

(SVK/FJA)

Master jan breydel.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier