Bruno Debo moet KM Torhout in veiligheid brengen: “Mogelijk dat er beloften een kans krijgen”

Assistent Nigel Smith en nieuwe hoofdtrainer Bruno Debo vormen het duo dat KM Torhout in de tweede amateurklasse moet houden. "Nigel is zeker geen T2 om alleen maar de potjes te zetten", stelt Bruno Debo duidelijk. (Foto JS)
Redactie KW

Bruno Debo werd vorige donderdag, met enkele dagen vertraging door de weersomstandigheden, aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer bij KM Torhout. De Kortrijkzaan moet met de Houtlanders het behoud afdwingen in de tweede amateurklasse. “Had ik er niet in geloofd, ik was er nooit aan begonnen.”

Bruno Debo was tot vorig seizoen hoofdtrainer bij KFC Izegem. Enkele weken geleden was de Kortrijkzaan nog in de running om T3 te worden naast Glen De Boeck en Lorenzo Staelens bij KV Kortrijk. “Ik heb in september ook met Rumbeke (eersteprovincialer, red.) gesproken, maar ik was nog niet toe aan een nieuwe uitdaging. Begin november zat ik dan samen met Glen De Boeck en Lorenzo Staelens om T3 te worden bij KVK. Ik lag in de weegschaal met Wouter Vrancken, die het uiteindelijk haalde. Ik ging er nadien van uit dat dit een sabbatjaar zou worden. Je weet ook dat er niet zo veel plaatsen vrijkomen en ik ben ook niet iemand die bewust in de tribune gaat zitten waar het slecht gaat.”

“Ik heb wel Torhout gezien op Londerzeel, aangezien mijn stiefzoon Gregory Mahau in Londerzeel speelt. Ik heb al hun wedstrijden gezien en zo heb ik alle ploegen in tweede amateurklasse aan het werk gezien, met uitzondering van Rupel-Boom omdat de wedstrijd tegen hen afgelast werd. Van zodra de samenwerking met Allan Deschodt werd stopgezet, heb ik mijn kandidatuur gesteld. Dat heeft even aangesleept, aangezien voorzitter Dick D’Hoore in het buitenland zat. Vorige week donderdag hebben we dan samengezeten en kwamen we tot een akkoord om Torhout in de tweede amateurklasse te houden.”

Zaken relativeren

De nieuwe hoofdtrainer hield een goed gevoel over aan de gesprekken. “Ik had nog nooit echt een persoonlijk contact met de voorzitter, maar het klikte wel. Ik had het gevoel dat hij op een goede manier ambitieus is en ook wel zaken kan relativeren. Hij ziet ook in dat de situatie niet gemakkelijk is, maar hij is ervan overtuigd dat er voldoende materiaal aanwezig is in de kern. Daar ben ik ook van overtuigd. Dat heb ik ook vorige week donderdag aan de groep gezegd. Anders had ik het niet aanvaard. Ik wil ook niet per se trainer zijn om trainer te zijn en heb ook aangegeven dat ik bepaalde aanbiedingen geweigerd heb. Hier is genoeg materiaal aanwezig is – zowel ervaring als jeugd – om Torhout in de tweede amateurklasse te houden.”

“Deze week trainde ik de groep ook voor het eerst. Bij een nieuwe trainer zie je ook dat er scherper getraind wordt. Onder Nigel (Smith, red.) was er een nieuwe boost en we gaan op dat elan verder. Ik heb zaterdag zelf de match gezien. In de tweede helft was Temse sterker. Maar voor hetzelfde geld komen we net voor de rust 1-2 voor via Frutos en krijg je een ander beeld. Dat moeten we proberen af te dwingen. We creëren een viertal kansen, waarvan we er twee scoren, maar we slikken drie doelpunten, waarvan twee op stilstaande fases. Dat moeten we er proberen uit te krijgen. Als dat lukt, scheelt dat ook in de hoofden. Want voetbal wordt ook tussen de oren gespeeld. Daarom blijven we het positieve benadrukken. Maar we zullen realistisch zijn. Als het niet goed is, zullen we het ook wel zeggen. We moeten ook niet te mals zijn, maar met deze groep kunnen we nog veel wedstrijden winnen.”

“De tegengoals op stilstaande fases moeten er nog uit”

Nigel Smith en Tom Vandenbussche zijn alvast geen onbekenden voor de nieuwe hoofdtrainer. “Ik ken Tom van tijdens de debatten met de verschillende ploegen. Ik ben al een vijftal jaar in deze reeks actief. Eerst als hulptrainer van Franky Dekenne (die onlangs als trainer van SV Anzegem werd aangesteld, red.) en later zelf als hoofdtrainer. Ik ken Tom ook goed en we hadden altijd een leuke babbel. Tegen Nigel heb ik nog gespeeld toen ik in Menen zat. Als we elkaar zagen, was dat altijd gemoedelijk en Nigel is ook iemand die positief is en een goede band heeft met de groep. Hij kan ook goed dingen relativeren en dat is nu het belangrijkste, denk ik. We moeten alles kunnen kaderen en proberen om het positieve naar voor te brengen, zodat we met een goed gevoel toch nog 2017 kunnen afsluiten om er met dat gevoel in 2018 in te vliegen.”

Vrijdag hebben we samen gezeten en ik heb gezegd hoe ik werk naar afspraken, systeem, stilstaande fases toe. Nigel en Tom hebben ook gezegd hoe zij werken en dan moet je de dingen samen leggen. Ik denk dat we zeker een goede samenwerking zullen hebben. Nigel is ook iemand die actief aanwezig is op training. Ik heb ook gezegd dat ik dat van hem verlangde, dat hij zeker geen T2 is om potjes te zetten. Dat had ik met Kurt Berton in Izegem ook. Onder de T2 moet het even scherp zijn als onder de hoofdtrainer. Maar ik denk wel dat we op dezelfde golflengte zitten.”

Jeugdig potentieel

Vrijdag zag de hoofdtrainer ook de beloften aan het werk en hij merkte dat er potentieel aanwezig is. “Zeker en vast. Heb je 20 of 25 punten, dan kan je gemakkelijker een jonge gast brengen, maar ik ben zeker iemand die niet bang is om beloften te brengen. We spelen degradatievoetbal en dan moeten we kijken wat mogelijk is. Zaterdag zitten we met twee geschorsten: Thomas Goddeeris en Marvin Turcan. Vrijdag ga ik opnieuw kijken naar de beloften en dan is het goed mogelijk dat iemand van hen tot de kern behoort. En dan kijken we in hoeverre we dat verder kunnen evalueren en of ze aanspraak maken om verder mee te trainen. Maar er zit zeker potentieel in en het is dan ook belangrijk dat we hen er ook in betrekken.” (BV)