Brexit mogelijke bedreiging voor toptransfer Engels of Meunier

Bjorn Engels, die nog nooit uitkwam voor de Rode Duivels, zou onder de huidige regels niet naar de Premier League kunnen verhuizen. © VDB
Redactie KW

Het Britse referendum, die uitdraaide op een verlaten van de Europese Unie, heeft ook gevolgen in de voetbalwereld. Een transfer van jong Belgisch voetbaltalent naar de Premier League zou in het gedrang kunnen komen.

Hoewel het lijkt alsof de Britse clubs met hun vele miljoenen zowat elke speler ter wereld kunnen binnenhalen, is dat niet altijd het geval. Er geldt in de Premier League namelijk een belangrijke beperking voor buitenlandse spelers. Op dit moment kunnen alle spelers uit de EU wel nog makkelijk naar de Engelse competitie verhuizen. “Maar dat geldt niet voor niet-EU-spelers”, vertelde sporteconoom Trudo Dejonghe vanmorgen bij Radio 1.

“Die jongens moeten minstens 75% van de wedstrijden van hun nationale ploeg uit de laatste twee jaar gespeeld hebben”, vertelt hij. “Daarnaast moet hun land de voorbije twee jaar ook in de top 70 van de FIFA-ranking gestaan hebben.” Voetballers die dus amper of niet uitkomen voor hun nationale ploeg zien een transfer naar de Premier League daarop afspringen.

Ook voor een aantal Belgische spelers heeft een brexit op het eerste zicht belangrijke implicaties. “Jongens als Bjorn Engels of Thomas Meunier (beiden Club Brugge) bijvoorbeeld kunnen dan eigenlijk niet naar Engeland. Ze speelden nog niet of veel te weinig met de Belgische nationale ploeg. Een transfer van Oulare (Club Brugge naar Watford) of Vadis Odjidja (Club Brugge naar Norwich) zou ook nooit gelukt zijn”, aldus Dejonghe.

Benieuwd of de Engelse voetbalbond en de Premier League-clubs een mouw passen aan de bestaande regelgeving wanneer de Britten de Europese Unie effectief en definitief verlaten.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier