Bleek Torhout roemloos onderuit tegen Temse

© VDB

Met stevige 0-3-cijfers incasseerde Torhout KM zijn eerste thuisnederlaag van het nieuwe jaar. Een verdiende zege voor Temse tegen een wel erg bleke thuisploeg.

Trainer Deschodt had wat personeelsproblemen door het uitvallen van linksachter Willems. De Oostendenaar viel vrijdagavond op de training geblesseerd uit met een enkelblessure. De polyvalentie van verdediger Thomas Depoorter kwam uitstekend van pas om de Willems-vacature in te vullen. Theetaert nam dan maar de positie van rechtsachter voor zijn rekening.

Deklat voorkomt afstraffing

De Torhoutenaren gingen aanvankelijk goed mee in de openingsdans en zorgden voor het eerste doelgevaar. Doelman Alouachi zweefde na vijf minuten een afstandsshot van Turcan uit zijn doelvlak. De bezoekers toonden zich iets meer efficiënter en wisten hun eerste bezoek aan het Torhoutse doel om te zetten in een doelpunt. Met een knappe afstandsbal in de kruising bezorgde de kwikzilveren Virgone de gasten na 11 min. een 0-1-voorsprong. De bezoekers hadden de smaak te pakken en probeerden in de volgende minuten de stand verder uit te diepen. Mertens zag zijn kopbal na een hoekschop echter naast gaan. Eenzelfde lot die even later een schot van Kabir was beschoren. Het was slechts uitstel van executie , want de vrijstaande Glouftsis kopte na 20 min. keurig een gemeten voorzet overhoeks in doel. Temse bleef in de eerste helft verder de aanvallende lakens uitdelen, terwijl de befaamde goede organisatie en de afweergordel van de Torhoutenaren op deze koude avond het liet afweten. De Velodromers ontsnapten aan een ware afstraffing toen zowel Rufai na een dik kwartier en Glouftsis na een halfuur de deklat troffen. Vijf minuten vóór het rustsignaal was het dan toch prijs. Uitblinker Virgone pakte van buiten de grote rechthoek met een grondscherend schot naar de benedenhoek uit en liet doelman Olievier geen schijn van kans. Mputu had op slag van rust voor een sprankeltje koude hoop in het handvol toeschouwers kunnen blazen. Tussen een onontwarbaar kluwen van spelersbenen voor het Temse-doel wist de KM’er de bal binnen te duwen. Pech voor de Houtlanders, want op aangeven van de lijnrechter keurde ref Vergoote het doelpunt af wegens handspel.

Inspiratieloos

Met enkele taktische ingrepen probeerde trainer Deschodt na de rust het aanvallende vuur wat op te poken. Zo maakte Neu plaats voor Steur en werd verdediger Haghedooren naar de frontlinie gestuurd. Buiten een constant gekampeer op de Temse-helft bracht deze bijsturing weinig zoden aan de dijk. De thuisploeg was te ongeïnspireerd om de jongens van trainer Van Der Straeten in verlegenheid te brengen. De bezoekers konden hun ruime voorsprongbonus zonder veel problemen veilig stellen en kregen evenveel kansen als de thuisploeg om de tweede periode met een doelpunt op te fleuren. Torhout-doelman Olivier zag na 54 min. een aardige kopbal van De Keersmaecker, na een hoekschopbal van de ingevallen D’Haeseleer, nipt overgaan. In de slotminuten was een prima Olivier nodig om een grondscherend afstandsschot van Jacobs in hoekschop te duwen. De aanvallende heldendaden van de Velodromers in de tweede helft beperkten zich tot het naast schuiven van een reboundbal door Mputu, na 74 min., toen doelman Alouachi een schot van Turcan niet onder controle kreeg. In de slotminuut illustreerde Neu, na een vrijschop van Frutos, de Torhoutse aanvallende onmondigheid door vanop een dikke meter voor doel de bal niet tegen de netten te krijgen. Goddeeris mocht een kwartier vóór affluiten zijn wederoptreden maken na drie maanden inactiviteit wegens een blessure. De voetbalhonger van de KM-verdediger was blijkbaar groot, want hij keek na een haakfout onmiddellijk tegen geel aan. Met dit 0-3-verlies lieten de Torhoutenaren hun derde thuisnederlaag van het seizoen optekenen. Net als in de andere twee verliespartijen moest de veel geprezen KM-defensie daarbij opnieuw drie doelpunten toestaan.

Mannelijkheid

De Temsenaren beten zaterdagavond gretiger in de voetbalkoek dan de Sparrejongens en stapten als verdiende winnaars van het veld. “Of het verschil tussen een ploeg als Torhout die wat in puntenluxe baadt en een middenmoter als Temse die best nog wat punten kan gebruiken. De Oost-Vlamingen staan duidelijk onder hun waarde geklasseerd en zijn kwalitatief van eenzelfde niveau als Torhout”, evalueerde KM-trainer Deschodt achteraf. “Ik vond het toch geen onaardige match en de eerste 20 minuten waren gelijk opgaand. Onze gasten pakten met twee bijzondere fraaie goals uit. Als wij 0-2 achter komen, kunnen wij dit nog moeilijk ombuigen. Wij werden afgetroefd in de duels, waarbij onze tegenstrever meer ‘mannelijkheid’ toonde en vaak aan het langste eind trok in de schouder-aan-schouderduels.” Om het kompetitievrije weekend te overbruggen, spelen de Torhoutenaren donderdagavond om 19.30 uur op de Velodroom een vriendschappelijke wedstrijd tegen reeksgenoot Harelbeke. Daarna wacht de groen-witten een verplaatsing naar Izegem en een thuiswedstrijd tegen Knokke, de huidige leider. (Marc Beke)

Torhout KM – SV Temse 0-3

Torhout KM: Olievier, Haghedooren, Cordie, Depoorter (70′ Goddeeris), Theetaert, Vandaele, Steur (46′ Neu), Frutos, Hollevoet (70′ Vandenbussche), Turcan, Mputu

Doelpunten: 11′ Virgone 0-1, 19′ Glouftsis 0-2, 40′ Virgone 0-3

Tekst: Marc Beke Foto: Bart Vandenbroucke