Bedrijf wil bondscoach 'vervangen' door robot: waarom analyse achteraf als vooraf òòk kan?

27/07/16 om 15:47 - Bijgewerkt om 16:17

Het Gentse softwarebedrijf In The Pocket van uitgeweken Bruggeling Jeroen Lemaire 'solliciteert' met een 'bot', een computerprogramma dat autonoom taken kan uitvoeren die normaal door mensen gedaan worden, voor de functie van bondscoach.

Bedrijf wil bondscoach 'vervangen' door robot: waarom analyse achteraf als vooraf òòk kan?

© BELGA

"Het is technisch haalbaar om op basis van 'big data' een systeem te ontwikkelen dat aanbevelingen kan doen over rekrutering, trainingsschema's, opstellingen en tactiek", zegt ceo Jeroen Lemaire, uit Brugge afkomstig.

Het softwarebedrijf wil zijn systeem voeden vanuit allerlei bronnen, zoals bluetooth- en video-observatie, accelerometers, hartslagmeters en biometrische sensoren in slimme kleding. "In plaats van de toekomst van de Rode Duivels op te hangen aan het buikgevoel van de volgende bondscoach, moeten we het volle potentieel van digitale technologie omarmen", zegt CEO Lemaire. "Wat de jongens op het veld nodig hebben is niet de mening van één man, maar de kracht van keiharde data."

Toch zullen er nog 'mensen' nodig zijn, voor het geval er hier en daar een voorzitter denkt z'n staf te kunnen vervangen door een app. "Wij hebben geen kant-en-klaar product liggen voor voetbalclubs, in die zin zou je onze sollicitatie voor de bondscoach-positie ludiek kunnen noemen", zegt Jeroen Lemaire. "Maar we zijn ervan overtuigd dat digitale technologieën voetbal zullen veranderen. Vanuit onze kennis en expertise op vlak van sensoren, wearables, en data zien we meteen een veelheid aan opportuniteiten die vandaag niet worden benut. We zijn het gewend om diensten of producten incrementeel beter te maken en hebben daar ook een proces voor. We zien niet meteen waarom dat niet mogelijk zou zijn met een voetbalteam: steeds betere resultaten halen, op een voorspelbare manier."

Al zijn data alleen natuurlijk niet genoeg. "Het analyseren van al die data en het creëren van waardevolle output is het domein van de data scientist, in samenwerking met de menselijke trainers", zegt Lemaire. "Die output moet tenslotte nog op een intuïtieve manier gepresenteerd worden aan de juiste mensen: spelers, analisten, coaches, medische staf, materiaalmensen enzovoort."

Delen

Als een ploeg wint, vieren we de intuïtie van de trainer. En als de ploeg verliest verguizen we diezelfde trainer

Het bedrijf hoopt tegen de start van de WK-voorrondes, in het voorjaar 2018, zijn technologie te kunnen inzetten. Het gebruik van sensoren en big data is intussen al meer ingeburgerd in het voetbal en basketbal in de Verenigde Staten. Ook Engelse en Deense voetbalclubs maken er al gebruik van, zegt het bedrijf.

Maar wat dan met het 'voetbalinstinct', de MPH-aanpak vs de HVH-filosofie? Elke coach legt toch zijn 'accenten'? "We denken dat er nog lange tijd mensen zullen nodig zijn om spelers te begeleiden", zegt Jeroen Lemaire. "Maar om te beslissen wie wat doet op het veld is een computer wellicht beter. Die 'accenten", die zijn net het probleem. Op wat zijn die gebaseerd? Als een ploeg wint, vieren we de intuïtie van de trainer en als de ploeg verliest verguizen we de trainer. In plaats van achteraf de analyse te maken stellen we voor om deze vooraf te maken."

En wat als én AA Gent én Club Brugge komen aankloppen bij het bedrijf, met een vraag om exclusiviteit. Wié krijgt dan het contract? "Dan zullen we moeten stemmen", lacht Jeroen Lemaire. "Maar ik kan je al vertellen dat ik niet de enige West-Vlaming ben in ons 70-koppig team!"

Delen

Voetbalbond: al sinds bondscoach Georges Leekens een multimediaspecialist in huis

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) moet de sollicitatie in elk geval nog bekijken, maar merkt op dat er al met big data gewerkt wordt. "We werken met een bepaalde software waarbij alle data van de nationale jeugdteams, vanaf 15 jaar, maar ook de meisjesteams en nationale vrouwenteams en de Rode Duivels bijgehouden wordt", zegt KBVB-communicatiemedewerker Brecht Schelstraete. "Op het online platform geven de Red Flames bij het ontbijt bijvoorbeeld aan hoe de nachtrust was, maar ook andere zaken zoals prestaties bij trainingen worden bijgehouden.

Ook zegt de KBVB al sinds bondscoach Leekens een multimediaspecialist in huis te hebben die de tegenstander analyseert, en daar komen ook data bij kijken. Overigens worden ook trainingen en wedstrijden op basis van beelden en data geanalyseerd. "De mate waarin we de data gebruiken is misschien niet revolutionair", zegt Schelstraete. "Binnen de bond wordt wel met data omgegaan, maar niet in die mate zoals in Europese topclubs." Ook merkt de Bond op dat het voor topclubs makkelijker is om hun spelers op te volgen, wat niet het geval is voor nationale teams.

(FV/BELGA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!