Bart Verhaeghe : “De Keersmaecker is niet bekwaam om KBVB te leiden”

© BELGA
Redactie KW

Bart Verhaeghe heeft vrijdag na de bijeenkomst van het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) stevige kritiek geuit op bondsvoorzitter François De Keersmaecker.

De Keersmaecker moest vrijdag aan de Raad van Bestuur en het Uitvoerend Comité meer uitleg verschaffen over hoe het ontslag van CEO Steven Martens precies is afgehandeld en over het financiële (wan)beleid van de bond.

Verhaeghe leek echter niet onder de indruk. “Ik heb vastgesteld dat de feiten ernstiger zijn dan gedacht. Er zijn fouten gemaakt en dat betreur ik ten zeerste. Het Belgische voetbal is vandaag de verliezer, en dan heb ik het zowel over de prof- als de amateurclubs. We moeten hier grondig lessen uit trekken. Er komt dan ook een nieuwe grondige interne audit, die we zullen laten bevestigen door een externe audit. Zo kunnen we vermijden dat dit in de toekomst opnieuw gebeurd.”

“Misschien is het juk wel te zwaar voor De Keersmaecker”

“In de vorige audit komen zaken aan bod die in een normale federatie of vereniging gewoon niet kunnen. Dat is geen deugdelijk bestuur. Ik kan mezelf daar totaal niet in herkennen en ik moet dat dan ook afkeuren.”

“In december 2013, niet bepaald op een populair moment, heb ik de moed gehad een grondige nota over het Belgische voetbal te maken. Daarin stelde ik dat de Voetbalbond een glazen en transparant huis moet zijn dat moet durven om elke beslissing open te communiceren, hoe moeilijk dat ook is. Daarnaast schreef ik dat alles wat de KBVB doet integer moet zijn. Ik merk nu jammer genoeg dat veel van mijn woorden profetisch waren.”

De Keersmaecker stelt zich in juni opnieuw kandidaat bij de voorzittersverkiezingen. “Als ik met deze feiten geconfronteerd zou worden, zou dat bewijzen dat ik niet bekwaam ben om deze job correct in te vullen”, zei Verhaeghe. “Je mag niet vergeten dat deze federatie verantwoordelijk is voor de belangrijkste sport in het land, met erg grote budgetten. Misschien is het juk wel te zwaar voor De Keersmaecker. Ik heb niets tegen zijn persoon, maar de functie van bondsvoorzitter vraagt een zekere professionaliteit en die kan ik vandaag jammer genoeg niet vaststellen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier