Antwerp krijgt dan toch licentie, KSV Roeselare blijft in 1B

03/05/17 om 20:29 - Bijgewerkt om 20:34

Dat heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) woensdagavond in Brussel beslist.

Antwerp krijgt dan toch licentie, KSV Roeselare blijft in 1B

© BELGA

Antwerp beukte onlangs na dertien jaar opnieuw de poorten naar de hoogste voetbalklasse open, maar kreeg niet veel later geen proflicentie van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). In zijn licentiedossier had Antwerp onvoldoende duidelijk gemaakt waar de financiële injecties van geldschieter Paul Gheysens vandaan kwamen. De CEO van bouwbedrijf Ghelamco sloot via zijn in Barcelona gevestigde investeringsmaatschappij S.L. Peridot een leningsovereenkomst af met Goala, het bedrijf van Antwerps CEO Patrick Decuyper. De Licentiecommissie kon uit de aangeleverde stukken echter niet opmaken of S.L. Peridot over voldoende vermogen beschikt om die lening aan Antwerp te geven. Bovendien werd op de balans van Ghelamco het gestorte bedrag voor rekening van S.L. Peridot niet teruggevonden. De Licentiecommissie concludeerde dat de herkomst van de door Ghelamco beschikbaar gestelde financiële middelen niet bewezen was en er dus problemen waren met de continuïteit voor volgend seizoen.

Antwerp tekende beroep aan bij het BAS en maakte extra bewijsstukken over. Op basis daarvan maakte de oudste club van het land zich sterk dat de licentie verkregen zou worden, maar er moest nog altijd rekening gehouden worden met de onvoorspelbare factor Eddy Wauters. De ex-voorzitter van de Great Old claimt nog altijd zo'n 1,2 miljoen euro van Antwerp en kwam tussen in de arbitrageprocedure. Na een zitting van ruim een halfuur en een beraad van nog eens een halfuur beslisten de arbiters dat de tussenkomst van Wauters echter niet reglementair was, waardoor de ex-voorzitter de zaal in het BOIC-gebouw moest verlaten. Een klein halfuur later kwamen de partijen opnieuw buiten met het voor Antwerp positieve nieuws dat de proflicentie toegekend werd. De motivatie van het BAS wordt uiterlijk op 13 mei bekendgemaakt.

Voor Antwerp waren CEO Patrick Decuyper en Ghelamco-baas Paul Gheysens op de zitting aanwezig, vergezeld van een leger aan advocaten

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!