Anderlecht slaat Zulte Waregem onder het oog van Mourinho definitief uit titelkoers

© BELGA
Redactie KW

Zulte Waregem deed donderdagavond een heel slechte zaak in play-off 1. Het verloor met 1-2 van Anderlecht, het eerste thuisverlies in ruim een jaar. De kloof met de top 3 in het klassement is daardoor onoverbrugbaar geworden, waardoor zelfs Europees voetbal de Gaverbeekclub nog kan ontglippen.

Groot bezoek in het Regenboogstadion, want niemand minder dan Chelseacoach José Mourinho kwam Thorgan Hazard bekijken. De Londense topclub is immers nog altijd werkgever van ‘Little Hazard’, zoals Mourinho de broer van Eden liefkozend noemt.

Bij de thuisploeg moest Ibrahima Conté geschorst toekijken. Zijn plaats in de basiself van Francky Dury werd ingenomen door Mbaye Leye, na heel wat blessureleed nog eens titularis.

Anderlecht superieur in aanvangsfase

Anderlecht nam van bij de aftrap resoluut het heft in handen. In de 7de minuut resulteerde dat in een kans waarbij Andy Najar alleen op thuisdoelman Sammy Bossut afging, maar de Oostrozebekenaar bracht redding met de benen. Zulte Waregem stelde daar een schot van Théo Bongonda tegenover dat redelijk ver naast de kooi van Silvio Proto zeilde.

We naderden het kwartier toen een doelpunt van Aleksandar Mitrovic onterecht werd afgekeurd. Cheikhou Kouyaté zorgde twee minuten later – zij het met wat geluk – toch voor gerechtigheid. Hij buitte zwak verdedigen van Essevee uit en het stond 0-1. Tussendoor testte Idrissa Sylla de vuisten van Proto, maar het was een sterk Anderlecht dat de lakens bleef uitdelen.

Kouyaté schiet onbegrijpelijk over

Na 22 minuten omspeelde Najar met een mooie inspanning Bossut. Hij speelde Kouyaté aan, die de bal hoog boven enkele verdedigers in doel wou vlammen en daardoor het leer onbegrijpelijk over tilde. En nog had Essevee zijn lesje niet geleerd, want even later kon Mitrovic Massimo Bruno door een verraste thuisverdediging sturen. De Waal werkte wél koeltjes af: 0-2.

Anderlecht haalde in het laatste kwartier van de eerste helft de voet van het gaspedaal, maar Zulte Waregem was zo onherkenbaar zwak dat het ook dan amper iets kon klaar kreeg. Mourinho beklaagde zich wellicht al zijn trip vanuit Londen.

Mourinho blijft binnen

Na rust bleek Anderlecht er helemaal niet veel zin meer in te hebben. Mourinho ook niet, want hij kwam niet meer uit de loges. Rond het uur week een slecht gericht schot van Hazard af op Sylla, maar de bal ging met een rare capriool naast. Paars-wit kwam er amper nog uit na de pauze, terwijl Essevee de druk probeerde op te drijven. Kort nadat al wat Zulte Waregem was een penalty claimde viel de aansluitingstreffer van de thuisploeg er via een own-goal van Bram Nuytinck, die een lage voorzet ongelukkig in doel verwerkte. De partij was op dat moment ruim 70 minuten ver.

Essevee raakt niet meer weg van 4de plek

De bezoekers betaalden bibbergeld en dat hadden ze grotendeels aan hun eigen nonchalance te danken. Dury ging met enkele wissels nog vol voor minstens 1 punt. Sylla claimde kort voor het laatste fluitsignaal nog een strafschop, maar scheidsrechter Serge Gumienny gaf hem geen gehoor. De 1-2-stand veranderde niet meer. Anderlecht komt zo wel heel dicht bij een derde landsitel op rij en slaat Zulte Waregem definitief uit de strijd om de oppergaai.

Door dit verlies weet Essevee nu al zeker dat het niet meer hoger kan eindigen dan de 4de plaats. Als KV Kortrijk zaterdag nog de maat neemt van KV Oostende in de finale van play-off 2, volgen komende week nog twee Zuid-West-Vlaamse derby’s om uit te maken wie het laatste Europees ticket pakt. Is KVO de betere van Kortrijk, dan is Zulte Waregem meteen zeker van een nieuw Europees avontuur volgend seizoen omdat de kustjongens daarvoor geen licentie hebben.

(TVW-foto Belga)