ANALYSE Titelstrijd in vierde klasse blijft open

Kurt Delaere schuift de bal binnen naast Dimitri Verhulst. (Foto VDB) © Kurt Delaere schuift de bal binnen naast Dimitri Verhulst. (Foto VDB)
Redactie KW

FC Gullegem verloor nog eens, het was van 2 november op het veld van OMS Ingelmunster geleden. Eerste achtervolger Winkel Sport kon niet optimaal profiteren. Het pakte een punt bij SC Menen en verkleint zo wel de achterstand tot vijf punten. Onderin doen Rac. Waregem en Sassport Boezinge een goede zaak door hun wedstrijd tegen een rechtstreekse tegenstander te winnen.

Winkel Sport had vorige week met 4-0 tegen Ol. Charleroi gewonnen, maar had het tot een kwartier voor affluiten erg moeilijk gehad met de Waaltjes. Bij Winkel wisten ze dus wel dat FC Gullegem het niet makkelijk zou krijgen. FC Gullegem verloor dan ook op het veld van Ol. Charleroi. Jens Van Damme kreeg nog enkele kansen om de 1-0 uit te wissen, maar slaagde er niet in om er een van om te zetten.

Winkel Sport speelde zelf de derby op het veld van SC Menen. Ex-Winkelnaar Delaere bracht de thuisploeg voor, maar kort na de pauze kreeg Allard rood. Een nogal zware sanctie, maar voor Winkel was dit het sein om meer druk te zetten. Er kwamen wel wat kansen en uiteindelijk kon Heredia met een gelukje de gelijkmaker netten. De vice-leider probeerde nog de bakens te verzetten, maar bleef op een draw steken. Toen de Winkelnaars hoorden dat Gullegem verloren had, was de ontgoocheling natuurlijk groot.

De avond voordien had KVK Westhoek ternauwernood de drie punten uit Templeuve meegenomen. Geryl trapte in blessuretijd de 2-3 binnen. KVK Westhoek was de enige ploeg uit de top vijf die kon winnen en nadert tussen op het duo FC Gullegem en Winkel Sport. Het puntenverschil bedraagt dus wel nog respectievelijk negen en vijf punten. Maar zondag komt Gullegem op bezoek bij Westhoek.

Rood na één minuut voor Jens Noppe (SW Harelbeke)

Zaterdagavond stond ook het streektreffen tussen SW Harelbeke en OMS Ingelmunster op het programma. Beide clubs fuseerden ooit, maar gingen daarna opnieuw hun eigen weg. In de eerste minuut ging Jens Noppe verhaal halen bij Rico Jordi die hem tegen de grond had gewerkt. De Ingelmunsternaar ging neer, de ref aarzelde om een kaart te trekken, maar de Ingelmunsterse bank – waarvoor het incident zich had afgespeeld – maakte het nodige lawaai waardoor de scheids naar zijn achterzak greep en Jens Noppe dus mocht gaan douchen. Met tien tegen elf speelde Harelbeke echter een goede match. Die eindigde ook op 1-1 na goals van Dejonghe (SWH) en Wullaert (OMSI) in het eerste kwartier.

SK Eernegem dat al in veilige haven lijkt, verloor bij Genly-Quévy met 2-1. Rac. Waregem haalde dan weer zwaar uit op het veld van SK Ronse : 0-4. Vandendriessche en Dupont scoorden elk twee keer. Ook Sassport Boezinge boekte een belangrijke zege tegen Acrenoise. Hoornaert schoot vanop de stip in de 87ste minuut zijn ploeg naar een driepunter : 3-2.

Wie zakt en stijgt straks naar vierde klasse ?

De kampioen in vierde klasse A wordt dus zeker een West-Vlaamse club. Uit deze aantrekkelijke reeks met negen clubs uit onze provincie promoveert er dus minstens één. Want via de eindronde kan nog een tweede club de poort naar derde klasse openbeuken. Maar de kans bestaat dat er ook eentje terugkeert. Torhout KM ziet enkel nog de barrages als maximaal haalbare, een degradatie is daar ook mogelijk.

In eerste provinciale gaat de strijd tussen FC Knokke en KSV De Ruiter. Die doen al een tijdje haasje-over. De Ruiter moest zich in de derby bij SK Oostnieuwkerke tevreden stellen met een gelijkspel. FC Knokke won wel en staat nu opnieuw aan de leiding. Op de laatste speeldag staan FC Knokke en KSV De Ruiter tegenover elkaar. Misschien komt het wel op dat rechtstreeks duel aan om uit te maken wie rechtstreeks naar bevordering stijgt. Een week later staat de laatste speeldag in bevordering geprogrammeerd en dan is er Winkel Sport – FC Gullegem. Ongetwijfeld spannende weken in het West-Vlaamse voetbal.

(WVS)