AA Gent verovert eerste landstitel in clubgeschiedenis

Gent versloeg donderdag Standard met 2-0.

AA Gent heeft zich donderdagavond op de negende en tevens voorlaatste speeldag van Play-off I verzekerd van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. De Buffalo’s deden wat ze moesten doen en wonnen in de eigen Ghelamco Arena met 2-0 van Standard Luik. Aanvoerder Sven Kums (18.) en Renato Neto (50.) zorgden voor de doelpunten. Met 49 punten kunnen de Gentenaars niet meer ingehaald worden door Club Brugge (44), dat met 2-3 te sterk was voor Charleroi en zo over Anderlecht (2-2 in Kortrijk, 43 punten) naar de tweede plaats wipte.

Spanning troef voor de wedstrijd, want enkel met een zege waren de Gentenaars zeker van hun allereerste landstitel. Titelstress vertoonden de Buffalo’s echter niet en na achttien minuten deed Kums de Ghelamco Arena voor de eerste keer ontploffen: bij een hoekschop duwde de spelverdeler de 1-0 voorbij Standard-doelman Thuram. Met de rust in zicht kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd, maar Matz Sels echt bedreigen zat er voor de Rouches niet in. Meteen na de pauze zaten de Gentenaren al op rozen. Woelwater Moses Simon dook de zestien binnen en werd tegen de grond gewerkt door Dussaut, scheidsrechter Joeri Van de Velde aarzelde niet en legde de bal op de stip. Renato Neto stuurde Thuram naar de verkeerde kant en zette de thuisploeg zo op een geruststellende 2-0. Nadien bloedde de wedstrijd dood en konden de Buffalo’s al aan hun titelfeest beginnen te denken.

Zondag staat de slotspeeldag in Play-off I op het programma. Kersvers landskampioen AA Gent gaat dan op bezoek bij RSC Anderlecht, Club Brugge ontvangt KV Kortrijk en in Luik wordt de competitie afgesloten met de Waalse derby tussen Standard en Charleroi. Ook in Play-off II naderen we het einde van de debatten. Zaterdag wordt in Leuven de terugwedstrijd van de finale tussen KV Mechelen en Lokeren gespeeld. In de heenwedstrijd werd het 2-2 op Daknam. De winnaar van Play-off II speelt tegen de nummer vijf van Play-off I voor een ticket voor de voorrondes van de Europa League.