22 teams streden om Wandelvoetbalcup in Brugge: “Achter de rug van de arbiter gaan lopen”

Redactie KW

Donderdag vond op de oefenterreinen van het Jan Breydelstadion de derde editie van de Wandelvoetbalcup plaats.

Sedert de eerste editie mocht de organisatie een verdriedubbeling van het aantal teams noteren. “Dit slaat geweldig aan bij de senioren.”

De reglementen van wandelvoetbal zijn eenvoudig. De bal mag niet boven heuphoogte, er mag geen contact zijn en er mag niet gelopen worden. “Nochtans zorgt vooral dat laatste voor heel wat discussie”, zegt Jaimy Borret (21). Samen met medestudenten Sport en Beweging Seppe Rothier en Axel Billiet organiseert hij als jaartaak deze editie. “We hebben de andere studenten van onze richting ingeschakeld als scheidsrechters, maar zij hebben het vandaag niet altijd even makkelijk.”

Het is niet omdat ze een zekere leeftijd hebben dat het geen echte competitiebeesten meer zijn

Snelwandelen wordt blijkbaar nogal vlug eens geïnterpreteerd als lopen en dat doet in het heetst van de strijd de gemoederen onder de 50-plussers al eens hoog oplaaien. “Het is niet omdat ze een zekere leeftijd hebben dat het geen echte competitiebeesten meer zijn”, zegt gelegenheidsarbiter Yoshi Vandenameele.

22 teams streden om Wandelvoetbalcup in Brugge:

“Ook als ze de bal niet hebben, moet er gewandeld worden. Maar sommigen durven het achter onze rug toch op een lopen zetten”, lacht hij. Het geeft aan hoe de senioren nog in het spelletje opgaan, dat het wandelvoetbal blijkt aan te slaan is bijgevolg een understatement.

Donderdag kwamen 22 teams afgezakt waarvan twee uit Nederland. “Wij zijn hier nog niet lang mee bezig en dit is ons eerste internationaal tornooi, maar dat we dit in de toekomst nog gaan doen staat nu al vast”, zegt Joop Spijker (61) die voor PSV uitkomt. Hun landgenoten uit Valkenburg kwamen gisteren al afgezakt. “We hebben gisteren eerst even de binnenstad op zijn kop gezet”, grapt Funs Deguelle (60) van voetbalploeg Hellas. “Maar vandaag willen we winnen.”

Of ze daar een speciale tactiek voor hebben? “Tikken, tikken en nog eens tikken”, klinkt het. “En als we als eerste kunnen scoren trekken we een muurtje op”, lachen ze. Het mooie weer zorgde alvast voor een uitgelaten sfeer en tevredenheid bij de organisatie. “In Nederland en Engeland is wandelvoetbal al erg populair en ook hier is het aan een geweldige opmars bezig“, zegt Seppe. “Voor de eerste editie hadden we acht ploegen, nu kregen we een drievoud aan inschrijvingen en eigenlijk waren het er nog meer. We kregen heel wat aanvragen uit Europa en we verwachtten eigenlijk ook Schalke en Fulham maar die zegden in extremis af.” Het succes wijten ze vooral aan de mond-aan-mond-reclame. “De spelers van de vorige edities zijn onze beste ambassadeurs.”

(DDM)

22 teams streden om Wandelvoetbalcup in Brugge:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier