100 unieke verhalen over evenveel Brugse Duivels

Journalist Chris Tetaert. © BP
Redactie KW

In de kantine van Dosko Sint-Kruis wordt vrijdagavond 6 mei het boek 100 Brugse Duivels van de hand van journalist Chris Tetaert voorgesteld. De locatie is niet toevallig, op het veld van Dosko maakte Fernand Boone furore en werd er weggeplukt door Club Brugge. In het boek worden 100 ‘Bruggelingen’ die voor de Rode Duivels speelden of nog spelen voorgesteld.

Journalist Chris Tetaert, lang verbonden aan het Brugsch Handelsblad en Krant van West-Vlaanderen, is nu actief bij Sport/Voetbalmagazine. Hij volgt het Brugse voetbal al decennia lang op de voet. Het was Hedwig Dacquin, voormalig hoofdredacteur van het Brugsch Handelsblad, die met de idee op de proppen kwam. Chris Tetaert was er als de kippen bij om de voorzet binnen te koppen. Aanleiding voor dit boek was natuurlijk het EK voetbal dat straks van start gaat.

100 unieke verhalen over evenveel Brugse Duivels

De zoektocht naar 100 Brugse Duivels kon aangevat worden. Criterium was dat de speler in kwestie Rode Duivel werd op het moment dat hij in dienst was bij Club of Cercle Brugge. Chris Tetaert : “Uiteindelijk kwamen we daar aan 95 namen. Maar omdat we ook niet rond sommige andere jongens konden, hebben er vijf bij genomen. Zij werden bij een andere ploeg Rode Duivel, maar zijn wel verbonden van het Brugse voetbal. Die vijf zijn : Nicolas Lombaerts (AA Gent), Koen Sanders (KV Mechelen), Thomas Buffel (Feyenoord), Brian Vandenbussche (Heerenveen) en Kevin Roelandts (SV Zulte Waregem). Zij doorliepen stuk voor stuk de jeugdopleiding bij Club of Cercle.”

100 unieke verhalen over evenveel Brugse Duivels

Zo komt men ook netjes aan 100 namen. “We stellen de 100 Duivels voor in alfabetische volgorde”, oppert Chris Tetaert. “Zo krijg je doorheen het boek een mix van verhalen van begin vorige tot begin deze eeuw.”

Vader Boone was Cercle-fan

En het moet gezegd, dat levert leuke leesstukken op, vaak ook verhalen die niet of nauwelijks bekend zijn bij het grote publiek. Iedereen kent natuurlijk nog recordinternational Jan Ceulemans, maar wat Edgard Van Boxtaele (1888-1858) meemaakte tart elke verbeelding. Toen hij een transfer van Cercle naar Club wou maken, poogde men hem de dag van de eerste wedstrijd van het seizoen te ontvoeren, maar hij kon ontsnappen… Maar er is ook nog het verhaal van Charles Cambier, die twee jaar niet kon voetballen omdat zijn been afgestampt werd door een ploegmaat bij de Rode Duivels.

Het boek wordt vrijdagavond 6 mei om 18.30 uur voorgesteld in Dosko Sint-Kruis, de plaats waar Club Brugge destijds Fernand Boone op het spoor kwam. Een scout van Club schreef zijn naam op toen Boone occasioneel onder de lat stond, hij was eigenlijk ‘halfback’ bij Dosko. In 1967 zou hij dan de eerste Gouden Schoen van Club Brugge worden, een jaar later mocht hij ook de eerste Beker van België in de Club-geschiedenis in de lucht steken. Met dank aan Boone die in een dubbele strafschoppenreeks, maar liefst vier elfmeters pareerde. Het was zijn handelsmerk, hij koos zelden de verkeerde hoek.

Maar… de overstap naar Club was echter ten huize Boone niet in goede aarde gevallen. Vader Boone, schepen in Sint-Kruis, was de beste vriend van Cercle-doelman Robert Braet, nog zo’n legendarische figuur. Het verhaal van Boone is dus slechts een van de 100 in dit rijk geïllustreerde boek.

Het boek 100 Brugse Duivels is uitgegeven bij Zorro Uitgeverij, telt 216 pagina’s, kost 19,95 euro en is onder meer te verkrijgen in Standaard Boekhandel.