Voetbal – Esseveelab voorgesteld

Redactie KW

Zulte Waregem heeft zijn Esseveelab voorgesteld. Dat wordt ontwikkeld in samenwerking met AG Insurance.

Het Esseveelab is een stokpaardje van trainer Francky Dury, die de mosterd ging halen in Italië. “Twee jaar geleden, voordat we het professioneel statuut opstartten met Zulte Waregem, ging ik met dokter Thierry Dalewijn, kinesist Filip Beyaert en Stefaan Meersseman op stage naar Milanello, het trainingscentrum van AC Milan. Ik wou bij een Europese topclub de sportieve en wetenschappelijke structuur bekijken. Voor het eerst kreeg ik een duidelijk inzicht in de op en top professionele benadering van een topvoetballer. De structurele, de chemische en de mentale begeleiding zouden voortaan in de wetenschappelijke benadering om een individu-topspeler béter te maken mijn bijzondere aandacht krijgen.”

“Samen stelden we een grondig rapport op en vanaf het volgende seizoen waren wij klaar om de spelers individueel maximaal op te volgen. De fysieke tests volgden wij reeds lang op maar vanaf dat moment was de testing/opvolging nog maximaler. Via de psycholoog stelden wij een mentaal profiel op en zo wisten wij een speler te begeleiden in stresstoestanden, hoe de speler te motiveren. Vervolgens kwam een osteopaat bij de club en konden wij gaandeweg de spelers aan grondige osteopatische controles onderwerpen zowel voor als na het seizoen. Alle gegevens werden opgeslagen en opgevolgd. Zo werden revalidatieschema’s opgesteld en gepersonaliseerde preventie-blessureschema’s opgemaakt en opgevolgd. Wekelijks volgden vergaderingen en zo ontstond een fantastische opvolging van de speler. Ieder lid van de staf staat iedere dag klaar om het individu beter te maken. Het oog voor het detail werd hoe langer hoe belangrijker en momenteel gaan we verder in de opvolging en het meten van de ‘mind’ in relatie met het lichaam en de professionele attitude van het individu.”

“De medewerking van de spelers is bijzonder groot. Zij staan echt open voor deze aanpak en voelen dat zij door de maximale opvolging beter worden gemaakt. Stress, vermoeidheid en andere belangrijke factoren worden snel in beeld gebracht. De spelers in de risicozones en de professionele houding van het individu worden continu opgevolgd en een 100% detectie staat centraal. De progressiemarge op fysisch en mentaal vlak van het individu zijn belangrijk. Hoe sterker dit individu, hoe sterker het team zal worden. Onze ganse staf creëert een kader waarbinnen het individu zich maximaal kan motiveren, concentreren en focussen!”


Dit kader wordt gecreëerd door een multidisciplinair team van interne en externe specialisten die kort op de bal spelen en door een goeie onderlinge communicatie de spelers van SV Zulte Waregem op een zo hoog mogelijk niveau laten acteren.

Clubdokter Pieter Maerten en psycholoog Steven op ‘t Roodt: “Het AG-Esseveelab wordt de nieuwe naam van onze medische cel waarbij er nieuwe zaken worden geïntroduceerd naast het verder professionaliseren en uitbouwen van onze reeds bestaande werking. We werken sinds jaren aan de professionalisering binnen Essevee én zijn medische cel en dit op verschillende vlakken, uitgaande van vier grote uitdagingen. Ten eerste het behandelen van letsels; daarnaast het voorkomen van letsels; ten derde het in vorm houden van spelers en als laatste de spelers naar hun maximum brengen. Vertrekkende van daaruit zijn we de medische cel verder gaan professionaliseren: we zijn gaan werken met twee clubartsen, Thierry Dalewijn en Pieter Maerten; twee kinesitherapeuten, Johan Vanderheeren (vooral op manueel vlak) en Filip Beyaert (vooral via oefentherapie); psycholoog Steven op ‘t Roodt, osteopaat Yves Jochems en revalidatietrainer Bart Coussement.”

“Bij deze ‘vaste’ medewerkers hoorde ook al chiropractor Stefaan Meersseman waarmee we nauw samenwerken. Daarnaast zijn er ook ‘externen’ waarmee we intensief samenwerken, zoals de dienst radiologie van het O.L.V. van Lourdesziekenhuis in Waregem, diëtiste Evelyne Dujardin, een tandarts, het GKO in Gent voor podologisch onderzoek en voor nazicht van de kaakgewrichten en wervelzuil.”

“Die aanpak rendeert want we zien een daling van de overbelastingsletsels en een grotere mentale weerbaarheid van onze spelers, dankzij de psychologen. We zien ook dat we op het fysieke en mentale vlak toch nog progressiemarge hebben zodat we gekomen zijn tot de verdere uitbouw en het introduceren van nieuwe methodes om verder progressie te maken. Zo zijn we gekomen tot het onderzoek en toepassing van nieuwe methodes, onder andere onze neuro-biofeedback technieken. Daarbij proberen we de spelers bewust te maken van de reactie van het eigen lichaam op bepaalde situaties en leren om die reactie van zijn lichaam in die mate te sturen zodanig dat het prestatievermogen op dat moment verbetert. Dat doen we in een ‘mind room’ waarbij de spelers via bedrading aan een computer liggen.”

Vrijdag gaan we in De Liga dieper in op het Esseveelab.

bron : www.essevee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier