Veldrijden: Vantornout derde na Stybar en Nys

Redactie KW

De wereldbekerwedstrijd in Koksijde is gewonnen door Zdenek Stybar. Hij haalde het in de sprint voor Sven Nys en Klaas Vantornout.

Francis Mourey bepaalde het tempo in de aanvangsfase. Onder het impuls van de Fransman ontstond een eerste schifting, met alle toppers vooraan, behalve Enrico Franzoi en Jonathan Page. Stybar en Albert probeerden al vroeg om de rest te verrassen, maar een sterke Nys bracht alles weer terug. We kregen een kopgroep van negen met Nys, Stybar, Albert, Vantornout, De Knegt, Vanthourenhout, Aernouts, Mourey en Vervecken.

Op het lange rechte stuk richting finish stokte het tempo keer op keer door de felle tegenwind. Vantornout en Aernouts probeerden daar het verschil te maken, maar de rest kwam nog voor de eerste duin telkens weer terug. Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout waren de eerste afvallers. “Met het tempo had ik geen probleem, maar de opeenvolgende versnellingen deden mij de das om,” was de Beernemnaar toch nog tevreden. Hij zou als negende eindigen.

Op twee ronden van het einde demarreerde Niels Albert, maar de wereldkampioen kreeg geen vrijgeleide van Sven Nys. Ook Vantornout en Stybar konden weer aanpikken. De Tsjech was daarna de laatste aanvaller van de dag, maar het kwam toch tot een sprint, met zeven man zelfs, du jamais vu in Koksijde. Stybar kwam van ver op kop, maar omdat iedereen problemen had met zijn versnellingsapparaat bleven de posities quasi ongewijzigd. Nys kwam nog het dichtst, Vantornout ging nog voorbij Albert naar de derde podiumplaats. “Ik voel dat ik de kloof met de drie toppers helemaal heb overbrugd. Het is de derde keer op rij dat ik meespurt voor de overwinning. Ik kreeg hem niet op de 12, anders had ik zeker meegedaan voor de overwinning.”

In de stand voor de wereldbeker blijft Albert op kop voor Stybar, Mourey en Vantornout.

Uitslag

1. Zdenek Stybar

2. Sven Nys

3. Klaas Vantornout

4. Niels Albert

5. Francis Mourey

6. Bart Aernouts

7. Gerben De Knegt

8. Erwin Vervecken

9. Sven Vanthourenhout

10. Kevin Pauwels

11. Radomir Simunek

12. Steve Chainel

13. Bart Wellens

14. Dieter Vanthourenhout

15. Enrico Franzoi

Stand Wereldbeker

1. Niels Albert 300

2. Zdenek Stybar 285

3. Francis Mourey 220

4. Klaas Vantornout 219

5. Sven Nys 205

6. Kevin Pauwels 198

7. Gerben De Knegt 180

8. Christian Heule 172

9. Enrico Franzoi 164

10. Bart Aernouts 163

17. Dieter Vanthourenhout 125

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier