Veldrijden – Vandekinderen vierde bij de juniores

Redactie KW

In de wereldbekerveldrit van Koksijde is Torhoutenaar Jens Vandekinderen knap vierde geworden.

“Ik wist aan de start dat ik goede benen had, maar vierde, dat is toch een verrassing,”glunderde de Torhoutenaar. De Nederlanders domineerden de wedstrijd van start tot finish. Gert-Jan Bosman kwam in de tweede ronde op kop, en zou daar niet meer wegvallen. Achter hem probeerden Michiel Van der Heijden en Mike Theunissen aan te klampen, maar zij raakten nooit in het achterwiel van Bosman. Diether Sweeck was de beste Belg, en kwam zelfs even in derde positie rijden. Bosman en Van der Heijden waren te sterk voor de rest, die bij het ingaan van de laatste ronde allemaal samenkwamen.Het kwam tot een spurt voor de derde podiumplaats. Die was voor een derde Nederlander Van der Poel. Jens Vandekinderen strandde op de vierde plaats.

Uitslag juniores

1. Gert-Jan Bosman

2. Michiel van der Heijden

3. David van der Poel

4. Jens Vandekinderen

5. Bart De Vocht

6. Tomas Paprstka

7. Emiel Dolfsma

8. Jens Adams

9. Mike Theunissen

10. Laurens Sweeck

15. Gianni Vermeersch

17. Xandro Meurisse

Aernouts verslaat Meeusen in de spurt

De Belgen gaven wel present in de beloftenkoers. Met zijn drieën in een kopgroep van vier : Tom Meeusen, de aanstoker, Jim Aernouts, Belgisch kampioen Vincent Bastaens en de Fransman Arnaud Gouffroy. Jan Denuwelaere moest helemaal achteraan starten, en begon aan een lange inhaalrace. Kenneth Van Compernolle had het nog moeilijker. In de eerste ronde kende hij al materiaalpech, waardoor hij meteen minuten aan de broek kreeg gesmeerd. De Beernemnaar zou iets over halfweg gedesillusioneerd opgeven. Bastaens kon het tempo vooraan niet volgen, en werd bijgehaald door Joeri Adams en Marek Gonwa. De Slovaak Gavenda had een mindere dag, en zat nog een groepje verder. Jan Denuwelaere schoof samen met Kevin Cant op naar de elfde plaats, terwijl ook Vinnie Braet een goede wedstrijd reed. De drie vooraan bleven samen tot in de laatste honderden meters. Gouffroy haakte als eerste af, Aernouts versloeg een ontgoochelde Meeusen in de spurt.

Uitslag

1. Jim Aernouts

2. Tom Meeusen

3. Arnaud Gouffroy

4. Robert Gavenda

5. Vincent Bastaens

6. Joeri Adams

7. Marek Konwa

8. Tijmen Eising

9. Micki van Empel

10. Lars van der Haar

11. Kevin Cant

12. Jan Denuwelaere

13. Kevin Eeckhout

26. Vinnie Braet

Vos wint Nederlands onderonsje

De Nederlandse vrouwen waren een maatje te sterk voor de rest van de deelneemsters. Ondanks een goede start van Hanka Kupfernagel, namen Marianne Vos en Daphny van den Brand al snel de leiding over. Het Nederlandse duo kreeg Kathy Compton als dichtste belaagster, maar de Amerikaanse leidster in de wereldbekerstand, kreeg het gat niet dicht. Beste Belgische was Sanne Cant. Joyce Vanderbeken werd in de eerste veldstrook lange tijd opgehouden, en kwam even later nog eens zwaar ten val tegen de nadarafsluiting. “Ik kon ook niet echt diep gaan,” keek de Belgische kampioen sip. “Toen ik voor de tweede keer tegen de grond was gegaan, zakte de moed helemaal in mijn schoenen.” Vanderbeken zou als twintigste eindigen.

De strijd om de zege werd beslecht in de sprint, en daarin was wereldkampioene Marianne Vos duidelijk sneller dan Van den Brand.

Uitslag

1. Marianne Vos

2. Daphny van den Brand

3. Kathy Compton

4. Hanka Kupfernagel

5. Sanne van Paassen

6. Pavla Havlikova

7. Sanne Cant

8. Christel Ferrier-Bruneau

9. Helen Wyman

10. Gabriella Day

20. Joyce Vanderbeken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier