Vanhoenacker wint in Nieuw-Zeeland

Redactie KW

Marino Vanhoenacker heeft op de valreep de ingekorte Iron Man van Nieuw-Zeeland kunnen winnen. Pas in de slotkilometers liep Bink voorbij Tim Reed.

Het weer dreigde roet in het eten te gooien. Een zware storm stelde de start uit tot zondag, en het zwemmen in Lake Taupo werd in twijfel getrokken. De organisatoren beslisten uiteindelijk om de Iron Man in te korten tot een 70.3-wedstrijd, over de halve afstand dus.

Het zwemmen begon dramatisch voor Vanhoenacker, want hij verloor zijn zwembril, en moest veel energie steken in de achtervolging op een groepje van zo’n 25 man. Op het licht golvende parcours probeerde hij het verschil te maken in de eerste tien kilometer van het fietsen, maar zeven man bleven hardnekkig in zijn wiel zitten. Bink besloot toen alles op het lopen te zetten, en liet zich meedrijven in de groep. Dat was niet zo evident, want Reed, Bozzone en Brown lieten de Belg al vlug achter. Na goed tien kilometer bleek dat Vanhoenacker zijn wedstrijd goed ingedeeld had, en begon hij lijken op te pikken. Dat van Tim Reed kreeg hij pas in de allerlaatste kilometers te pakken.

Vanhoenacker finishte in 3u55min03sec, drie kwart minuut beter dan de leeggelopen Reed. Met zijn winst pakte hij 2000 punten, voldoende voor een selectie voor de Iron Man van Hawaii.

Van Lierde vijfde in Abu Dhabi

Frederik Van Lierde kon in Abu Dhabi zijn zege van vorig jaar niet herhalen. De Menenaar was met zijn 6u25min12sec nochtans 18 minuten sneller dan in 2011, maar dat was slechts goed voor de vijfde plaats. De zege was voor de Deen Rasmus Henning, die het haalde voor Faris Al-Sultan, Eneko Llanos, en Andreas Boecherer.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier