Twee West-Vlaamse derby’s, twee matchen die bol staan van de theatraliteit

Lachende gezichten bij Club en dat mag wel na de zege bij KVK. © BELGA
Wouter Vander Stricht

Drie weken winterstop, daar zijn de eersteklassers nu aan toe. Al trekken ze kort na Nieuwjaar allen op stage. De meesten met toch wel een goed gevoel over 2015.

Vlak voor de winterbreak had de kalendermaker nog een dubbele West-Vlaamse derby in petto, SV Zulte Waregem en Club Brugge kwamen daar uit als de grote winnaars. Al stonden de wedstrijden ook weer bol – net als de hele speeldag trouwens – van akkefietjes op en naast het veld en kwamen onze Belgische refs weer eens onder vuur te liggen.

Maar de clubs zijn klaar voor de winterstop, om verschillende redenen. Vooral bij KV Kortrijk zullen ze blij zijn dat het er op zit. Een nul op twaalf, leuk is anders en de goede klassering die lang het stugge voetbal camoufleerde is nu ook gaan vliegen. Als je er de bekernederlaag op Standard bij rekent, telt KVK nu al vijf verliespartijen op rij. Al werd het afgelopen zaterdag dan ook weer niet gediend door spits Papazoglou. De rijzige Griek kwam als winnaar uit het duel ‘kopje duwen’ met Jelle Vossen, zijn teamgenoten waren de grote verliezers. Ervaring noemen ze dat dan.

Bij KVK ging het duo Kagé-Kamara in heel België over de tong. Van een potje groepsseks zijn ze niet vies. Enkel hadden ze dat beter zonder ‘camera’ gedaan. Wij hebben zo het voorgevoel dat de wellustelingen zich weinig zullen aantrekken van dit ‘voorval’, maar dat het meisje – dat nu haar verklaring al wijzigde – straks het grootste slachtoffer zal zijn.

Michel danst, Johan sakkert, Francky glundert en Yves gromt

Michel Preud’homme danste na de wedstrijd letterlijk van vreugde. Straks verliest hij misschien wel zijn beste speler, maar het vertrek van Vazquez kan de grote bevrijding zijn voor zijn gedoodverfde opvolger Hans Vanaken. Die heeft ondertussen zijn acclimatisatieperiode al achter de rug, tijd om het ultieme doel van Club na te streven : dé titel !

De derby tussen SV Zulte Waregem en KV Oostende, twee teams met een West-Vlaamse coach, leverde ook aan de zijlijn een duel op tussen het duo. Als sportieve winnaar kwam Francky Dury uit de bus, volgens Yves Vanderhaeghe met dank aan ref Frederik Geldhof – ook al een West-Vlaming. KVO liet vooral zelf na zijn kansen te benutten. Steve De Ridder – dat die daar trouwens moet zijn om Canesin een halt toe te roepen ! – had inderdaad wel een rood karton verdiend. Dat hij dan nog de 1-0 tegen de netten duwde, zat Vanderhaeghe hoog. Niettemin mag hij met zijn KVO ook terugblikken op een mooi 2015.

Straks tijd voor de stages. KVK trekt naar Knokke, de andere drie eersteklassers naar Zuid-Spanje. Maar eerst nog tijd voor de eindejaarsfeesten. Laten we bij deze onze vier West-Vlaamse eersteklassers een voorspoedig 2016 toewensen. Wij zenden alvast een mannetje mee op de Spaanse stages, zijn wedervaren kun je volgen op deze site en op de pagina’s van Sport West in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier