Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 – 81

© BELGA
Redactie KW

Met het risico de toorn van heel sportend West-Vlaanderen over ons heen te krijgen, waagde onze sportredactie zich toch aan een lijst van de beste 100 West-Vlaamse sporters. Diverse sporttakken tegenover elkaar afwegen blijft moeilijk, maar onze mensen gingen in eer en geweten tewerk. Uit een selectie van ruim 200 namen kozen de tien sportredacteurs hun top 100. De eerste kreeg 100 punten, de honderdste één punt. De punten werden samengeteld en het resultaat is een mooie lijst van 100 mensen die zich dit jaar in de kijker gesport hebben.

Elke dag serveren we u er tien – in omgekeerde volgorde – om zo tot de nummer 1 van sportend West-Vlaanderen te komen. Die maken we bekend op oudejaarsdag.

Brian Ryckeman (zwemmen)

90


© BELGA

Voor Oostendenaar Brian Ryckeman (30) was het in eerste instantie op persoonlijk vlak een succesjaar. De langeafstandszwemmer stapte in het huwelijksbootje en werd voor de eerste keer vader. Tussendoor vond hij nog de tijd voor een trip naar Macedonië waar hij de internationale wedstrijd in Ohrid won. Pittig detail : de wedstrijd was 33 kilometer lang. Hij won ook een langeafstandswedstrijd in Servië, deze keer ‘slechts’ 19 kilometer lang.

Zico Waeytens (wielrennen)

89

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


© BELGA

Wielrenner Zico Waeytens (23) uit Ledegem staat al jaren gecatalogeerd als een groot talent, maar door blessureleed kwam het er pas dit jaar, in zijn derde seizoen als prof, echt uit. Waeytens toonde meerdere keren zijn klasse – zo werd hij vijfde in de Tour de Wallonie. Na drie jaar Topsport Vlaanderen-Baloise versierde hij een overstap naar de WorldTour. Bij Giant-Alpecin zal Waeytens in dienst van John Degenkolb rijden, maar ook zijn eigen kans mogen gaan.

Tim Sibiet (skeeleren)

88

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


© BELGA

Tim Sibiet (22) uit Zandvoorde pakte twee keer goud op het EK skeeleren in Duitsland. Met onder meer Bart Swings was hij de beste op de drie en vijf kilometer aflossing per ploeg. In november trok hij naar het WK in Argentijnse Rosario en daar presteerde de renner van Zwaantjes Roller Club individueel een stuk beter. Op de afsluitende aflossingswedstrijd per ploeg werd hij er ook nog eens vijfde.

Maureen Beernaert (hockey)

87

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


© FOTO GINO COGHE

Hockeyspeelster Maureen Beernaert (20) uit Knokke-Heist kreeg in mei een zware klap te verduren. De studente criminologie, speelster bij HC Gantoise, behoorde tot de 18 geselecteerde Red Panthers voor het WK in Den Haag, maar scheurde haar kruisbanden en meniscus in de voorbereiding. “Een aderlating”, vond bondscoach Pascal Kina, want Maureen ligt nog tot maart 2015 in de lappenmand. Ze is echter vastberaden terug te keren op het hoogste niveau.

Wannes Van Laer (zeilen)

86

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


© BELGA

Nadat Wannes Van Laer al deelnam aan de Olympische Spelen in 2012 is hij nu op jacht naar een ticket voor Rio in 2016. De Wijtschatenaar verzekerde België al van een plaatsje op de Spelen door goed te presteren op het WK in Santander, maar moet nu hij zichzelf nog kwalificeren. Onlangs werd hij nog vijfde op de World Cupwedstrijd in het Australische Melbourne, waar hij zelfs als derde aan de Medal Race mocht beginnen.

Louis Balcaen (zeilen)

85

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


© Team Brunel/Robbert-Jan Metselaar

Sinds zijn achtste is Louis Balcaen (26), die opgroeide in Waregem en al acht jaar in Spiere-Helkijn woont, bezig met zeilen. Dit jaar werd zijn droom werkelijkheid door als stuurman en trimmer geselecteerd te worden bij het Nederlandse team Brunel voor de Volvo Ocean Race, een prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld tussen zeven identieke boten. In de eerste etappe van Alicante naar Kaapstad eindigde Brunel derde en in de tweede manche van Kaapstad naar Abu Dhabi kaapte het team de eerste plaats weg. Met nog zeven etappes te gaan, hoopt Louis Balcaen op eindwinst. (DB)

Fien Callens (volleybal)

84

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


© VDB

Fien Callens (28) uit Dentergem bewees ook in 2014 dat ze meer is dan alleen een knappe verschijning. Als coach van de Young Yellow Tigers blijft ze op het veld een voorbeeld voor haar jonge troepen. In het zaalvolleybal verhuisde ze afgelopen zomer van VC Oudegem naar Hermes Oostende, maar haar hoogtepunt vond plaats op het strand. Nadat ze brons haalde op het BK beachvolley en haar vriend Dries Koekelkoren zelfs goud pakte, ging hij op zijn knieën om haar ten huwelijk te vragen.

Andy Lefevere (autosport)

83

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81
© David Mares


© David Mares

De 44-jarige rallypiloot uit Staden kroonde zich in 2014 tot de beste West-Vlaamse rallypiloot. Hij reed quasi elke wedstrijd uit, werd in Ieper zevende algemeen en eerste West-Vlaming en dat met een standaardauto. In de Omloop van Vlaanderen werd hij vijfde algemeen en weer eerste West-Vlaming. Voorts behaalde hij wel podiumplaatsen in de kleinere rally’s als die in Kortrijk (derde), ORC-rally in Oostrozebeke (tweede) en hij won de Hemicuda-rally.

Matt Marcantuoni (golfsurfen)

82

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


Matt Marcantuoni (22) uit Blankenberge pakte dit jaar een dubbele Belgische titel in het golfsurfen en dat is uitzonderlijk. In het Franse Vieux-Boucau (waar er wel golfzekerheid is) was hij de beste in de open klasse voor heren, zeg maar de koningsklasse, en daarnaast zegevierde hij ook nog eens met zijn longboard. De opvolging is alvast verzekerd, want zijn jongere broer Keith is een topper in wording.

Charlotte Tahon (atletiek)

81

Top 100 West-Vlaamse sporters: 90 - 81


De 22-jarige Charlotte Tahon uit Koolskamp heeft een echte boerejaar achter de rug. Ze pakte autoritair goud op de 400 meter op het BK beloften in Moeskroen en het BK voor universitairen in Luik en haalde de provinciale titel binnen in Tielt op zowel de 100 als 200 meter. En op het Vlaams kampioenschap in Gentbrugge legde ze beslag op zilver. Daarbovenop verbeterde ze haar besttijd op de 400 meter tijdens de Flanders Cup in Ninove naar 55″28. De provinciaal recordhoudster alle categorieën op de 300 meter met 39″05 won dit jaar ook het PCP-klassement bij de dames in West-Vlaanderen. Ze is alvast enorm gemotiveerd om volgend seizoen deel uit te maken van de nationale 4×400 meter-aflossingsploeg, waar ze dit jaar net naast viel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier