Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 – 71

© Gino Coghe
Redactie KW

Met het risico de toorn van heel sportend West-Vlaanderen over ons heen te krijgen, waagde onze sportredactie zich toch aan een lijst van de beste 100 West-Vlaamse sporters. Diverse sporttakken tegenover elkaar afwegen, het blijft moeilijk, maar onze mensen gingen in eer en geweten tewerk. Uit een selectie van ruim 200 namen kozen de tien sportredacteurs hun top 100. De eerste kreeg 100 punten, de honderdste één punt. De punten werden samengeteld en het resultaat is een mooie lijst van 100 mensen die zich dit jaar in de kijker gesport hebben.

Elke dag serveren we u er tien – in omgekeerde volgorde – om zo tot de nummer 1 van sportend West-Vlaanderen te komen. Die maken we bekend op oudejaarsdag.

Elise Dauw (hockey)

80


© Gino Coghe

Elise Dauw (18) uit Brugge keerde dit jaar terug naar KHC Brugge, de hockeyclub waar het voor haar allemaal begon op amper 9-jarige leeftijd. Vorig seizoen speelde ze nog bij HC Gantoise en was ze een vaste waarde bij de jeugdploegen van de Red Panthers. Dit seizoen is ze de sterkhoudster van het Brugse team. De Bruggelingen promoveerden naar de eredivisie, waar ze momenteel tegen de degradatie strijden.

Aurèle Vandeputte (atletiek)

79

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© Johan Sabbe

Bruggeling Aurèle Vandeputte (19) maakte dit jaar ontzettend veel progressie als atleet op de 800 meter. Als nieuwe besttijd liet hij 1’48″1 noteren, een stuk sneller dan hij zelf gehoopt had. Het leverde hem een ticket op voor het WK voor junioren, dat plaatsvond in de Verenigde Staten. Aurèle overleefde er de reeksen, maar bleek te vermoeid in de halve finale. Kort daarna kroonde hij zich wel nog tot Belgisch kampioen.

Bert Van Lerberghe (wielrennen)

78

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wielrenner Bert Van Lerberghe (22) uit Waregem slaagde er in zijn vierde en laatste seizoen als belofte dan toch in om een profcontract te versieren. Vanaf 1 januari 2015 rijdt hij voor Topsport Vlaanderen-Baloise, waar men meteen zijn snel eindschot zal uitspelen. 2014 was voor Van Lerberghe een grand cru, want hij won WestSprint, het regelmatigheidsklassement van onze krant, met een record aantal punten, wat betekent dat hij er het hele jaar stond.

Jurgen Verbrugghe (kogelstoten)

77

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© Johan Sabbe

Jurgen Verbrugghe (31) uit Hooglede beleefde zijn beste seizoen ooit, zo gaf hij zelf te kennen. Een grote uitschieter ontbrak echter, maar constant waren de prestaties wel te noemen. De kogelstoter, zowel Belgisch kampioen indoor als outdoor, gooide 13 maal verder dan 17 meter en evenaarde zijn eigen persoonlijke record. Op het BK strandde de kogel na 17m52. Enkel op internationaal niveau hoopt de atleet van Houtland Atletiekclub nog beter uit de verf te komen.

Julie Vanloo

76

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© bvb

Basketspeelster Julie Vanloo (21) uit Oostende maakt tegenwoordig het mooie weer bij het Franse Mondeville. Daar is de blonde guard wekelijks een van de sterkhouders. Julie speelde vorig seizoen een belangrijke rol in het behoud van de Normandische basketclub in de hoogste afdeling, dit seizoen was Mondeville, zeker in het begin, de revelatie. Daarnaast is Julie ook een van de sterkhouders bij de Belgian Cats, de nationale damesbasketploeg.

Jelle Van Heesbeke (rope skipping)

75

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


Nadat Jelle Van Heesbeke (13) zich in 2013 tot Europees kampioen rope skipping kroonde, zette de Roeselarenaar van Jumpfun Roeselare zijn medailleoogst in 2014 verder. Op het Belgisch kampioenschap voor beloften sprong hij met overmacht naar de titel. Hij sprong er in de drie verschillende onderdelen – ondanks een foutje – met voorsprong naar de gouden medaille. En in de zomer kroonde hij zich tot vicewereldkampioen in Hong Kong. Deze jonge snaak engageert zich nu ook als jeugdtrainer bij zijn club om zijn op jonge leeftijd al opgedane ervaring te delen met de jeugd.

Jarne Duchateau (speerwerpen)

74

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© Gino Coghe

Pas eind dit jaar mocht Jarne Duchateau (18) uit Assebroek 18 kaarsjes uitblazen, maar eerder dit jaar had de stevige jongeman al meer reden tot vieren. Zo wierp hij in oktober zijn speer tot 74m21 ver op een meeting in het Franse Vineuil, goed voor een nieuw provinciaal record. De zoon van werptrainer Tony Duchateau kwam zo op de vijfde plaats te staan op de wereldranglijst in zijn leeftijdscategorie.

Laurens Pannecoucke (kajak)

73

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© De Rore Karel

Kajakker Laurens Pannecoucke (26) uit Stasegem was – uiteraard – de primus op het Belgisch kampioenschap in zowel de K1 5.000m als de K2 5.000m. Op het Europees kampioenschap eindigde hij in de A-finale van de K1 1.000 meter zesde. Voor het WK in Moskou vormde hij, exact een jaar na de split, opnieuw een duo met Olivier Cauwenbergh. Een A-finale zat er echter niet op de K2 1.000 meter.

Heleen Jaques (voetbal)

72

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© MGOH

Heleen Jaques (26) uit Torhout is een vaste waarde bij Club Brugge Vrouwen in de BeNe League. De verdedigster loodste blauw-zwart mee naar een plaats in de bekerfinale tegen Standard Fémina. Bij de Red Flames, ondertussen op plaats 27 op de wereldranglijst, is ze evenmin weg te denken uit de ploeg van Yves Serneels. Als parttime coördinator bij Club Brugge Vrouwen heeft ze ook naast het veld haar aandeel in de verdere uitbouw van de damesploeg.

Joris De Loore

71

Top 100 West-Vlaamse sporters: 80 - 71


© VDB

Voor tennisser Joris De Loore (21) uit Wenduine was 2014 een jaar met ups en downs. Door enkele hardnekkige blessures miste hij het volledige zomerseizoen en daalde hij op de ATP-ladder, maar door een knap en druk seizoenseinde is hij opnieuw op weg naar de top 300. Joris De Loore boekte dit jaar één tornooizege, in Damme nota bene. Begin juni haalde hij het in de finale van zijn landgenoot Steve Darcis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier