Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 – 21

© Gino Coghe
Redactie KW

Op het risico de toorn van heel sportend West-Vlaanderen over ons heen te krijgen, waagde onze sportredactie zich toch aan een lijst van de beste 100 West-Vlaamse sporters. Diverse sporttaken tegenover elkaar afwegen, het blijft moeilijk. Maar onze mensen gingen in eer en geweten tewerk. Uit een selectie van ruim 200 namen kozen de tien sportredacteurs hun top 100. De eerste kreeg 100 punten, de honderdste één punt. De punten werden samengeteld en het resultaat is een mooie lijst van 100 mensen die zich dit jaar in de kijker gesport hebben.

Elke dag serveren we u er tien – in omgekeerde volgorde – om zo tot de nummer 1 van sportend West-Vlaanderen te komen. Die maken we bekend op oudejaarsdag.

Vandaag van 30 – 21.

Emma Plasschaert (zeilen)

30


© Gino Coghe

Zeilster Emma Plasschaert (21) uit Oostende kruipt stilaan uit de schaduw van landgenote Evi Van Acker, die eveneens uitkomt in de klasse Laser Radial. Bij wedstrijden met de volledige wereldtop duikt de naam van de Oostendse steeds vaker op in de top tien. Daarnaast studeert ze nog geografie, haar vele tripjes naar de verschillende wereldzeeën kunnen daarbij enkel een pluspunt zijn. Of we Emma ook in actie zien op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is vooralsnog onzeker, daarvoor moet ze namelijk Evi Van Acker nog van haar troon stoten.

Jens Keukeleire (wielrennen)

29

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© BELGA

Wielrenner Jens Keukeleire (26) uit Brugge ontpopte zich begin juli bijna tot volksheld door in de heroïsche kasseienrit in de Tour de France strijd te leveren met wereldsterren als Peter Sagan en Fabian Cancellara. Meer dan een zesde plaats leverde het hem niet op, maar Keukeleire bewees definitief zijn status van internationaal renner. Bij het Australische Orica-GreenEdge kan hij in 2015 proberen een klassieker op zijn naam te schrijven.

Stijn Dejonckheere (volleybal)

28

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ondanks de blessures was Stijn Dejonckheere (26) het afgelopen jaar sterkhouder bij Knack Roeselare en bij de Red Dragons. De libero bracht bij zijn club, waarmee hij voor het tweede seizoen op rij de titel pakte, weer heel wat perfecte recepties en is ook eerste keuze in de nationale ploeg van bondscoach Dominique Baeyens. Miste het WK wel door een knieblessure, maar ging als supporter zijn team aanmoedigen in Polen.

Kristof Vandewalle (wielrennen)

27

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© BELGA

Wielrenner Kristof Vandewalle (29) uit Torhout kende door lichamelijk leed een moeilijk seizoensbegin, maar kroonde zich begin mei in Hooglede-Gits wel al voor de derde opeenvolgende keer tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de profs. In de zomer volgden voor de renner van Trek Factory Racing nog tijdritzeges in de Rondes van Oostenrijk en Polen, waardoor hij samen met Van Keirsbulck de enige West-Vlaming werd die in 2014 een WorldTour-wedstrijd wist te winnen.

Michael Bultheel (atletiek)

26

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© BELGA

De 28-jarige Lendeledenaar liep vorige zomer op het EK in Zürich de halve finale van de 400 meter horden, maar kon zich niet plaatsen voor de finale. Op datzelfde EK lukte dat op de 4×400 meter wel, want de hordenspecialist mocht de geblesseerde Jonathan Borlée vervangen en werd met het estafetteteam zevende in de finale. De arts won als afsluiter van zijn zomerseizoen de Flanders Cup Meeting in Merksem, werd wel verkozen tot West-Vlaams atleet van het jaar en werd genomineerd voor de Gouden Spike.

Christophe Tack (kitesurfen)

25

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© BELGAIMAGE

Met Christophe Tack (22) komen we onze eerste van drie wereldkampioenen tegen in onze lijst. De Bredenaar kroonde zich immers tot de beste van de wereld in het freestyle kitesurfen. Na een knappe prestatie in de wereldbekermanche in China was hij eind oktober al zeker van de wereldtitel. In totaal zette hij vier van de tien wereldbekerwedstrijden in de Professional Kiteboard Ridders Association World Tour op zijn naam.

Eli Iserbyt (veldrijden)

24

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Veldrijder Eli Iserbyt (17) uit Bavikhove veroverde in januari zijn vierde opeenvolgende Belgische titel in het cyclocrossen. Als eerstejaars versloeg hij in Waregem topfavoriet Yannick Peeters. In het huidige veldritseizoen is Iserbyt – intussen als tweedejaars – onklopbaar. In alle dertien crossen reed hij de tegenstand op een hoopje. Voorlopig prijken met het EK en PK al twee titels op zijn palmares voor dit seizoen, maar het BK en WK volgen pas na Nieuwjaar.

Brandon Mechele (voetbal)

23

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21
© BELGA


© BELGA

In 2013 zijn debuut gemaakt bij Club Brugge, dit jaar helemaal doorgebroken. Leek het dit seizoen aanvankelijk wat moeilijk te hebben door de concurrentie van Oscar Duarte en Björn Engels, maar kwam door blessures toch opnieuw in de ploeg en bewees nog maar eens dat hij zijn plaats heeft bij een Belgische topclub. Een no-nonsenseverdediger die in de eerste plaats focust op zijn basistaak: verdedigen. Wordt vooral bejubeld omwille van zijn mentaliteit en karakter. Liet al weten dat hij niet houdt van vrije dagen en dat zijn laatste pak frieten dateert van vijf jaar geleden. Scoorde onlangs tegen Zulte Waregem zijn eerste doelpunt in het eerste elftal van blauw-zwart.

Pieter Coolman (volleybal)

22

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

De 25-jarige middenman werd na het weliswaar mislopen van de Beker van België voor het tweede opeenvolgende seizoen landskampioen met Knack Roeselare. Na een zinderend play-off-finale waarin Coolman en co 0-2 achter komen tegen het verrassende Antwerpen, pakt Knack alsnog de achtste landstitel uit de clubgeschiedenis. De Bruggeling bevestigde intussen tot tweemaal toe zijn uitstekende eerste seizoen bij Knack, want ook in zijn derde seizoen onbetwistbare titularis bij Knack Roeselare. Gooit tegenwoordig ook hoge ogen in Europa en als Red Dragon, al is hij bij de nationale volleyploeg wel hoofdzakelijk invaller.

Sammy Bossut (voetbal)

21

Top 100 West-Vlaamse sporters: 30 - 21
© belga


© belga

Met zijn selectie voor het WK voetbal zag Zulte Waregem-doelman Sammy Bossut (29) afgelopen zomer zijn stoutste droom werkelijkheid worden. De Dentergemnaar speelde geen seconde in Brazilië, maar legde er wel de basis voor een sterk seizoen bij Essevee. Oh ja, Bossut kwam met de Rode Duivels wel in actie in het WK-oefenduel tegen Luxemburg, maar moest achteraf toch een streep door die eerste cap trekken omdat bondscoach Wilmots te veel wissels doorvoerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier