Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 – 11

© BELGA
Redactie KW

Op het risico de toorn van heel sportend West-Vlaanderen over ons heen te krijgen, waagde onze sportredactie zich toch aan een lijst van de beste 100 West-Vlaamse sporters. Diverse sporttaken tegenover elkaar afwegen, het blijft moeilijk. Maar onze mensen gingen in eer en geweten tewerk. Uit een selectie van ruim 200 namen kozen de tien sportredacteurs hun top 100. De eerste kreeg 100 punten, de honderdste één punt. De punten werden samengeteld en het resultaat is een mooie lijst van 100 mensen die zich dit jaar in de kijker gesport hebben.

Elke dag serveren we u er tien – in omgekeerde volgorde – om zo tot de nummer 1 van sportend West-Vlaanderen te komen. Die maken we bekend op oudejaarsdag.

Vandaag van 20 tot 11.

Gianni Meersman (wielrennen)

20


© BELGA

Wielrenner Gianni Meersman (29) uit Ingelmunster is al enkele jaren een vaste waarde in het internationale wielerpeloton. Ook in 2014 slaagde de uitgeweken Meulebekenaar erin om vijf koersen te winnen. Alleen een val in Parijs-Nice hield hem een tijdje aan de kant. In de Vuelta pakte Meersman dan weer naast de felbegeerde ritzege, wat in een grote ronde voorlopig een hiaat op zijn palmares blijft. Ook voor het WK in Ponferrada viel hij naast de selectie.

Tessa Wullaert (voetbal)

19

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© VDB

Voetbalster Tessa Wullaert (21) uit Sint-Baafs-Vijve timmert voort aan haar weg naar de top. De spits, die via Zulte Waregem en Anderlecht een transfer naar Standard afdwong, de jongste seizoenen dé Belgische topclub bij uitstek in het damesvoetbal, was in haar eerste seizoen bij Standard meteen goed voor de nationale titel én ze werd ook verkozen tot Bottega Player of the Year, dat is de beste speelster in de Bene League. Bij de Red Flames, de nationale vrouwenploeg, etaleerde ze ook al diverse keren haar torinstinct.

Guillaume Van Keirsbulck (wielrennen)

18

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© BELGA

Wielrenner Guillaume Van Keirsbulck (23) uit Varsenare toonde met enkele flitsen dat hij een wereldtopper (in spe) is. Indrukwekkende ritzeges in de Driedaagse van West-Vlaanderen en de Eneco Tour (WorldTour!) en eindwinst in de Driedaagse van De Panne plaatsen hem weer een trapje hoger in de hiërarchie bij Omega Pharma-Quick.Step. Alleen aan zijn regelmaat – Van Keirsbulck bleef van half april tot half augustus onder zijn niveau – moet nog gewerkt worden.

Igor Vetokele (voetbal)

17

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© BELGA

Igor Vetokele (22) uit Oostende gooit hoge ogen in de Engelse tweede klasse. Vetokele komt sinds dit seizoen uit voor Charlton Athletic onder leiding van Bob Peeters, nadat hij in het tussenseizoen overkwam van het Deense FC Kopenhagen. De aanvaller, die ook werd opgeroepen voor de Angolese nationale ploeg, is dit seizoen in de Engelse Championship al goed voor acht treffers. In september werd de voormalige spits van Cercle uitgeroepen tot speler van de maand.

Matthijs Verhanneman (volleybal)

16

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

De naar Roeselare uitgeweken Menenaar (26) kende na zijn buitenlands avontuur een aanpassingsperiode bij Knack Roeselare, maar wierp zich na Nieuwjaar op tot een van de sterkhouders. Werd landskampioen met Knack en is ook volwaardig kern van de Red Dragons, waar de receptie-hoekspeler meestal in de basis staat. Speelde wel weinig op het WK in Polen eind september, maar intussen met Knack Roeselare opnieuw bezig aan een uitstekend seizoen.

Emmanuel Vanluchene (zwemmen)

15

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


Emmanuel Vanluchene (22) uit Oostrozebeke werd dit jaar lang geplaagd door een geknelde zenuw in de linkerschouder, maar dat weerhield hem er niet van sterk te presteren. Op het EK groot bad in Berlijn kon hij zich niet doorzetten door die blessure, maar op het BK klein bad in november (een goede maand na een schouderoperatie) klopte hij wel al Pieter Timmers op de 200 meter vrije slag. Op het WK klein bad in december maakte Manu deel uit van de aflossingsploegen die een vierde, vijfde én zesde stek pakten. Op de 100 meter wisselslag greep hij net naast een finale.

Axelle Dauwens (atletiek)

14

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© BELGA

Axelle Dauwens (24) uit Lapscheure heeft veruit het sterkste seizoen uit haar atletiekcarrière achter de rug, wat haar tevens de Bronzen Spike opleverde. De studente internationale politiek liep op de Memorial Van Damme naar een nieuwe besttijd op de 400 meter horden: 55’56”. Het hoogtepunt van haar zomerseizoen werd echter het EK in Zürich, waar ze eerst een finaleplaats afdwong en vervolgens knap zevende werd. Volgende zomer wil Axelle nog beter doen, waarbij ze mikt op een chrono van 55’40”.

Jelle Wallays (wielrennen)

13

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wielrennen Jelle Wallays (25) uit Staden veroverde menig wielerhart door in Parijs-Tours op sensationele wijze de Franse volksheld Thomas Voeckler te verslaan. Wallays reed een uitmuntende tweede seizoenshelft, waarin hij niet uit de voorste gelederen van het peloton weg te denken was. Als niet-sprinter won hij ook de Omloop van het Houtland in Lichtervelde en de regionale wedstrijd in Isières. Alleen een uitschieter in de voorjaarsklassiekers ontbreekt nog.

Klaas Vantornout (veldrijden)

12

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Veldrijder Klaas Vantornout (32) uit Torhout werd in 2014 niet opnieuw Belgisch kampioen. Het begin van 2014 verliep, ondanks een vierde plaats op het WK in Hoogerheide, niet naar wens, maar deze winter hervond de troef van Sunweb-Napoleon Games zijn niveau van weleer. Met een zege in Asper-Gavere won hij bovendien een klassieker van formaat. Zijn regelmaat is een troef en hopelijk levert het Vantornout de komende maand een vette prijs op.

Sandrine Tas (skeeleren)

11

Top 100 West-Vlaamse sporters: 20 - 11
© BELGA


© BELGA

Sandrine Tas (19) uit Zandvoorde schitterde al op het Europees kampioenschap in Duitsland met een pak medailles, maar ze werd nationaal bekend door het WK in het Argentijnse Rosario. Daar pakte de juniore maar liefst vier keer goud (1.000 meter op de piste, 15 kilometer afvallingskoers op de piste, 20 kilometer afvallingskoers op de weg en afvallingskoers voor ploegen). Ze pakte ook nog twee ‘gewone’ medailles en kroonde zich tot beste renner van het WK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier