“Tokio 2020 moet dan maar de Spelen van onze West-Vlamingen worden”

© BELGA
Olivier Volckaert

Rio 2016 was een groot succes voor de Belgische delegatie, maar West-Vlaanderen bleef toch een beetje op zijn honger zitten. Geen eremetaal en dat steekt. Tokio 2020 moet dan maar de Spelen van de West-Vlamingen worden.

Zondag komt er nog één West-Vlaming in actie, maar het is onmogelijk dat marathonloper Koen Naert dan een medaille pakt. En dus blijven wij West-Vlamingen achter zonder eremetaal. Eerlijk, we hadden stiekem wel gehoopt op een medaille van Philip Milanov, maar dat zat er tijdens de wedstrijd nooit echt in.

Positieve uitschieter was dan weer de knappe vierde plaats van roeier Hannes Obreno. Onderschat het niet, het skiffnummer is het koningsnummer van de veelzijdige en lastige roeisport. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Na enkele weken roeitrainingen ben ik gekapt met roeien, zelf te frêle en roeien fysiek te zwaar en technisch te uitdagend. Hannes Obreno was de jongste in de finale en dat opent perspectieven voor Tokio 2020. Zelf zal hij niet met zo veel woorden zeggen, maar in Japan kan hij zijn carrière bekronen met een medaille. En hopelijk investeert België eens in een vier- of achtmansboot. Daar liggen zeker ook kansen en zeker met de vele talenten bij de Oostendse en Brugse roeiclubs op komst. West-Vlaanderen doet het goed op de grote roeikampioenschappen voor junioren en beloften.

Revanche voor Milanov?

Tokio kan ook plaats van revanche worden voor Philip Milanov. Nu is hij een van de jongste toppers in het discuswerpen, binnen vier jaar zijn heel wat werpers van de oude garde afgezwaaid en moet hij naar het hoogtepunt van zijn fysieke kunnen toegroeien. Rio 2016 neemt hij dan mee in zijn rugzak en uit de ontgoocheling zal hij enorm veel leren. In Tokio zullen enkele andere West-Vlamingen ook kunnen putten uit Rio. Nietwaar Louise Carton, Wannes Van Laer en Yannick Lefèbvre ? Voor hen moet 2020 het échte olympische hoogtepunt worden.

© BELGA

En we krijgen er medaillekandidaten bij. Emma Plasschaert zeilt al jaren in de schaduw van Evi Van Acker, maar de Oostendse behoort ook tot de wereldtop in het zeilen. En vul maar aan: de Diksmuidse Camille Bouden, de Lauwse taekwondoka Indra Craen…

Er wellicht niet meer bij in Tokio: Veerle Dejaeghere. Maar toch: chapeau, Veerle. Drie keer op de Spelen, in drie verschillende atletiekdisciplines en dat met in totaal 16 jaar tussen. Faut le faire…