Thomas Dehaen traint met Dinara Safina in Valencia

Redactie KW

Dat GTC Zwevegem heel wat tennistalent herbergt, is al langer geweten. Enkelen onder hen proberen het trouwens ook in het buitenland waar te maken : zo combineert Alexander Cornelissen in de VS hogere studies met zijn sport, terwijl Thomas Dehaen de voorbije jaren twee keer voor een aantal maanden naar Valencia trok.

“Daar is een van de beste tennisscholen van Spanje gevestigd. Als ik kan, ben ik na het zomerseizoen opnieuw weg naar daar”, zegt de 17-jarige Zwevegemnaar.

En gelijk heeft hij. Thomas heeft zijn diploma middelbaar onderwijs (lichamelijke opvoeding, red.) een tijdje geleden via de middenjury behaald en kan in Valencia met een aantal toppers in wording trainen.

“Een aantal spelers en speelsters dat daar dagelijks traint is top-200 tot top-400 van de wereld waard, wat niet niets is natuurlijk. Tegen hen spelen is dan ook superlastig, maar je leert enorm veel bij. Bovendien zijn er daar veel goede trainers actief, die vroeger allen op een erg hoog niveau hebben gespeeld en ons met raad en daad bijstaan om zo ons eigen niveau op te krikken. We worden ook regelmatig beoordeeld op wat we goed en niet zo goed kunnen. Zo kunnen we daar op specifieke onderdelen van het spelletje trainen.”

Het spreekt vanzelf dat in die tennisschool niet iedereen wordt toegelaten. Ook Dehaen moest zich bewijzen om er te kunnen gaan trainen. Velen van hen kunnen enkel dromen over wat Dehaen al meemaakte, namelijk een balletje slaan met de absolute wereldtop.

“In Valencia gebeurt het wel eens dat David Ferrer, het huidige nummer 14 van de wereld, langskomt om een paar uurtjes te trainen en ik heb al het genoegen gehad om zijn trainingspartner te zijn. Ferrer is echt een toffe gast, hij zal nadien altijd een praatje slaan. Spanjaarden zijn in het algemeen overigens mensen met wie je makkelijk omgaat. (lachje) Er zijn er anderen. Ik denk bijvoorbeeld aan de vele Russen die in Valencia tennissen. Maar ja, dat is een hele andere mentaliteit, een andere cultuur ook.”

Veeleisend

Een van hen, een Russin, is momenteel wel het nummer n van de wereld : Dinara Safina. Een veeleisende speelster, dat kan Dehaen zelf beamen.

“Ik heb eens het genoegen gehad om twee uurtjes met haar te trainen en ik kan je zeggen dat dat niet gemakkelijk was. Ik moest de bal constant naar dezelfde kant slaan. En altijd even hoog en even snel. Lukte dat volgens haar niet, dan kreeg ik onder mijn voeten. (lachje) Een veeleisende tante dus. Maar dat werkt blijkbaar, want ze is momenteel de beste speelster van de wereld. Of ik dat had verwacht ? Eerlijk gezegd niet. Nu toch nog niet. Chapeau dus voor haar en haar entourage”, besluit Thomas Dehaen. (Axel Vandenheede)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 5 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier