Sven Kums (KV Kortrijk): „Ik kijk uit om in het Astridpark te debuteren”

Redactie KW

Zaterdag 22 augustus, 21.51 uur. Na zes minuten blessuretijd en zes extra minuten bibberen en beven mogen de KVK-supporters juichen. ‘Hun’ Kortrijk heeft de eerste zege van het seizoen beet tegen toch het nummer vier uit de vorige voetbaljaargang. En een verdiende zege, niet in het minst dankzij Sven Kums. De middenvelder knalde de 1-0 onder Bram Verbist en dirigeerde Kortrijk verder naar de overwinning. De Dilbekenaar hoopt KV Kortrijk zaterdag ook in het Astridpark naar een stunt te loodsen…

We spraken af met Sven Kums enkele dagen na de mooie zege tegen Cercle Brugge. En dat men tevreden was bij Kortrijk, dat laat geen twijfel. Drie dagen na de wedstrijd prijkte nog steeds 2-1 op het scorebord. Een glunderende Sven Kums staat ons te woord.

„Met 4 op 6 realiseerden we een superstart. De competitie konden we niet mooier beginnen. Ja, met 6 op 6 wel, en dat was misschien ook wel mogelijk, want ik vind dat we in Roeselare twee punten hebben laten liggen.”

Met wat minder nervositeit bij diverse spelers was dat allicht ook gelukt ?

„Ja, al was het niet onlogisch dat een aantal spelers zenuwachtig was. Sommigen waren al afgeschreven voor eerste klasse en wilden zich tonen, voor nog anderen was het de eerste kennismaking met voetbal in eerste klasse. Zelf hoorde ik bij die eerste categorie, ik wil duidelijk maken dat ik eerste klasse effectief aan kan. Ik kon bij Anderlecht niet doorbreken maar wil toch tonen dat die mensen fout waren.”

Knaagt het nog steeds dat je bij Anderlecht niet verder kwam dan twee selecties ?

„Anderlecht is een topclub, waar altijd een prijs gepakt moet worden. Er wordt ieder jaar een rits buitenlanders gehaald, maar die zijn niet altijd een meerwaarde. Concurrentie vreesde ik echter niet, bij een topclub als Anderlecht is dat niet meer dan normaal.”

Tegen Anderlecht wordt Lucas Biglia mogelijk je rechtstreekse tegenstander. En je werd vroeger vaak met de Argentijn vergeleken.

„Ja, maar ik vind ons toch vrij verschillend. Lucas is meer een verdedigende middenvelder. Hij zorgt minder voor diepgang, speelt vaker de ballen lateraal in. Ik leg meer risico’s in mijn spel. Ik kijk alvast uit om zaterdag in het Astridpark te debuteren. Ik werd twee keer geselecteerd, maar dat was telkens voor uitwedstrijden. En met Lierse speelde ik dan wel tegen Anderlecht, maar dat was op het Lisp. Het zal zaterdag de eerste keer zijn dat ik er zal spelen.”

Na de partij tegen Cercle werd je op veel applaus getrakteerd door de KVK-supporters. Je werd als de regisseur van dit KV Kortrijk aanzien.

„Zo zie ik mezelf alvast niet. Ik doe gewoon mijn taak, zoals iedereen in onze ploeg zijn taak verzorgt. En deze groep hangt op die manier erg goed samen, dat is dé sterkte van dit KV Kortrijk. Dat was trouwens ook vorig seizoen al het geval. Als één iemand eens een mindere dag heeft, dan wordt hij meteen geruggensteund door de andere spelers van het team. Dat is onze manier om succes te boeken.”

Op dit moment ben je gevierd, maar in bepaalde prognoses voor aanvang van het seizoen stond je niet eens in de basiself. Raakte dat je ?

„Ik heb dat achteraf ook gehoord, maar veel belang hecht ik daar niet aan. Wie heeft dat geschreven ? Op wat heeft men zich daarvoor gebaseerd ? Dat zijn zaken die je niet weet. En ik breek er dan ook zeker mijn hoofd niet over. Het is op het veld dat je je moet bewijzen. Ik blijf wel rustig bij dergelijke zaken.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Kortrijks Handelsblad) van 29 augustus 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier